Eleganta kungligheter på Tjolöholms Slott

0
1936

På en halvö i Kungsbackafjorden tornar det pampiga slottet Tjolöholms upp sig. Inne i det välbevarade slottet finns bland annat ett självspelande piano, rundspolande duschar och en av Sveriges första dammsugare.

Tjolöholm slott beskrivs ofta som en av Sveriges märkligaste byggnader och slottet stod klart 1904. Slottet ritades i Tudorstil av Lars Israel Wahlman och det är vackert beläget på en halvö, omgiven av havet. På godset finns också en slottskyrka i skotsk stil, en allmogeby och en storstuga där det serveras hemlagad mat gjord på halländska råvaror från lokala producenter.

Den vidsträckta slottsträdgården vetter mot havet och de stora gräsytorna är perfekta för en härlig picknick.
Det finns också mängder av promenadstigar bland ekskogar och strandängar och i många generationer har besökare njutit av salta bad precis nedanför slottet.
Sedan många år anordnas varje år en större utställning på slottet. Just nu pågår ”Queen Victoria- Dressed to Rule an Empire”. Den här utställningen får alla vi som älskar kostymdrama en extra kick av, för besökaren tas tillbaka till Storbritannien och 1800-talets mitt, det som har kommit att kallas för den viktorianska eran. Det var en tid då nyfikenheten blandades med strikt moral. En tid då den lilla ö-nationen utvecklades till ett världsomfattande imperium och där drottning Victoria kunde se en fjärdedel av jordens befolkning som hennes undersåtar.

Drottning Victoria var en superkändis och blev därmed även en stilikon. Det är Victorias många världskända kreationer som utställningen är baserad på. Just de dräkter som visas i utställningen är hämtade från den brittiska TV- serien Victoria, som gick mellan 2016-2019, då idealet var numera klassiska prinsessklänningen med stora puffärmar och vida kjolar och där moderniteten krinolin precis lanserats. I utställningen får vi bland annat se den välskräddade riddräkter, eleganta sidenklänningar och naturligtvis även den storslagna kröningsdräkten. Medan kvinnorna bar stora, yviga plagg, så bar männen tighta byxor, skräddarsydda rockar och hög hatt. Även Victorias stora kärlek, Prins Albert och hans ståtliga kläder finns representerade.