En Kulturoas mitt i Halmstad

0
1719

Det kan inte vara många av varken infödda halmstadsbor eller turister som mis­sat att det ligger ett litet runt gult hus mitt i den allt så vackra Norre katts park. På en liten kulle, ett stenkast från Norreport och pulsen på Storgatan. Med utsikt över Nissan och den toppmoderna vägg av stål, glas och betong som de nybyggda husen på Nissastrand skapar, ligger den klassiska Rotundan. I över 150 år har det här serverats både kaffe och kaka till fikasugna besökare.

Rotundan ger ett lugn. Även om sta­en runt omkring förändras i en hiss­nande takt så har det lilla runda huset örblivit konstant, dit människor i

generationer har sökt sig till för lugnet och den fantastiska park som omsluter den.
Sedan starten år 1865 har rotundan drivits
i flera olika stilar och av flera olika aktörer. Men sedan förra sommaren är det föreningen ”Fika” som driver det klassiska och idylliska cafeet och planen är att under sommarhalvåret skapa en återkommande plats där Halmstads­borna, gamla som unga får möta och ta del av kulturen. Vi vill skapa Halmstads skönaste kulturoas, säger John Pahlm från föreningen Fika. Han själv beskriver rotundan som: ”En lummig plats där man kan få lite hygge.”
Hygge är något som man verkligen får på Rotundan. Den vackra atmosfären runtomkring tillsammans med den mysiga stäm­ningen på Rotundan, den goda maten och underhållningen från scenen skapar något unikt i Halmstad. Det är svårt att tänka sig att man sitter mitt i centrum av en stad som precis fyllt roo ooo invånare.
Här serveras det både välsmakande mat och törstsläckande dryck. Dejliga danska smime­br0d står på menyn och i så stor utsträckning som möjligt lagas och bakas all mat av dem själva på Rotundan. Så mycket som möjligt är närproducerade och ekologiska ingredienser. – Vår mat är främst vegetarisk eller vegansk men även de som vill ha kött kommer att ha något att välja på, försäkrar John.
Från den lilla scenen så kommer det att bju­das på gratis kultur under hela sommaren. Allt från musikakter till poesi, bingo, quiz och allt där emellan.

Akterna håller I skrivande stund fortfarande på att planeras och tanken bakom akterna är att det ska vara unga lokala artister som står på scen som blandas med några större välkända akter. – Vi värnar om en ung mångfald säger John. Något som genomsyrar hela vår verksamhet. Alla som jobbar här och alla som står på sce­nen är unga och det är så vi vill ha det.
Publiken och besökarna är däremot av en blandad karaktär. Unga som gamla, erfarna kulturentusiaster blandas med människor som är helt nya för live kultur. Här är alla välkomna avslutar John med leende.