Fino vino el skolo

0
1813

Herregud. Eftersom det helt plöts­ligt blev nästan 30 grader varmt på … bubblor!
Denna gången sitter jag i skrivande stund i en park, svettas och försöker bygga upp någon form av solbränna .. låt bubblorna flöda! Visst är champagne en favorit, men det duger defi­nitivt med något enklare när solen gassar.

Prosecco
Prosecco är ett italienskt mousserande vin från området Veneto, gjort på druvsorten Glera. Generellt är Prosecco fruktigt i doft och smak med toner av päron och melon. Inte
riktigt min ”cup of tea”, men många gillar lite fruktighet i sitt vin när det är varmt ute.

Cava
Cava är ett spanskt mousserande vin från Katalonien, gjort på druvsorterna Parellada, Macabeo och Xarel-lo. Lätt och friskt med toner av gröna äpplen och citrus. Detta är de­finitivt lättare att uppskatta om man är mig …

Franciacorta
Ett annat Italienskt mousserande vin, från Lombardiet, lite av ett halvokänt guldkort! Gjort på druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Blanc. En ofta frisk karaktär med mineraltoner och inslag av äpple och en aning tropisk frukt.

Cremant de Bourgogne
Cremant är en fransk beteckning för mousserande vin som måste uppfylla vissa kvalitetskrav. Cremant kan komma ifrån olika områden i Frankrike, exempelvis Cremant de Alsace/Loire/Jura. Denna från just Bour­gogne görs primärt på Chardonnay och Pinot Noirdruvor (som utgör 60% av Champagnes ”druvsortssortiment” vilket innebär ett säkert kort!) Smaken är ofta frisk med inslag av cit­rus och äpplen och ibland en något brödig ton. Notera att en Cremant från ett annat om­råde är framställt på andra druvor och därmed får en annan karaktär.

Lycka till i bub­beldjungeln och simma lugnt!