FISK & GLÄDJEHUSET En pärla i Torekov

0
2464

I över 100 år har man rökt fisk i Torekovs hamn. Från början fyllde man en klassik trävagn med rökt fisk som man sedan rullade ut vid kajkanten och sålde sin fisk från. Många kunder som kom hade som vana att köpa sin makrill, som man fick invirad i tldningspap­per, för att sedan sätta sig på kajkanten och äta den medan den fortfarande var varm. Sedan dess har sättet som fisken säljs på, och även utbudet, förändrats en hel del. En av aktörerna i Torekovs hamn är  Fisk & Glädjehuset som består av 
ett stort utbud av havets läckerheter med allt från fisk till skaldjur. Samtliga varor är färska och av hög kvalitet. Precis utanför finns ute· serveringen som nu mera även är säker mot alla olika väderslag som kan tänkas vara under sommaren.
 – På vår uteservering är det självservering som gäller, förklarar Manfred Schwalm, Fisk&Gläd· jehuset ägare, och fortsätter: ”anledningen till att vi valt självservering är för att vi ska kunna ta emot fler lunchgäster eftersom vi en bra sommardag kan ha upp mot 600 lunchssugna gäster”.Även om utbudet har tagit ett stort kliv framåt har Fisk&Glädjehuset valt att fortsätta röka fisken på det gamla traditionella viset.

Precis som på vikingatiden röker man med spån och då för hand, vilket gör att det tar sin lilla tid att få fram den färdiga produkten. – En kallrökt lax ska först saltas i 24 timmar sen tvättas och därefter torka i ett dygn innan vi kallröker den i tre dagar, förklarar Manfred och fortsätter: ”därför tar det upp till en vecka för oss att få fram en kallrökt lax som sen kan säljas i disken eller serveras på lunchen.”På kvällarna öppnar Manfred upp sin lokal som ligger jämte butiken och serverar en a la carte meny. På menyn finns både fisk· och köt· trätter att välja mellan och tillbehören kommer från just Torekov. När det finns närproduce· rat och ekologiskt runt husknuten är det ett uppskattat inslag på tallriken hos många av gästerna. Kvällstid är det bordsbokning som gäller och har du tur kan du få en glimt av kändis· och Halmstadkocken Stefan Holrnström. -Jag har känt Stefan sedan länge och jobbade med honom i Tylösand, berättar Manfred.

Stefan kommer med all sannolikhet att synas på Fisk & Glädjehuset på ett eller annat sätt i sommar, och det brukar vara mycket uppskattat hos gästerna. Ett annat inslag i sommar är räkaftonen som sker på måndagar, från midsommar till mitten av augusti. Det gäller att boka bord för att vara säker på att man får avnjuta de smarriga räkorna. Underhållningen dessa måndagar är en trubadur som spelar härlig och stämnings· full musik. Fisk & Glädjehuset har kommit att bli ett trevligt och mysigt utflyktsmål, där många av gästerna har återvänt gång på gång alltsedan de var barn och nu tar de med sina egna barn och barnbarn, så att även de får smaka fisken hos Manfred. 
www.flskhuset-torekov.se