Sommar i Trädgården

0
2320

Då var den äntligen här, sommaren! Tanken med sommaren för mig är att bara sitta och njuta på uteplatsen, titta ut över dom vackra växterna och slappna av. Släppa alla måsten och carpa lite diem så att säga. Det handlar om att ha gjort det mesta av trädgårdsarbetet under höst, vinter och vår. Men så är ju inte alltid fallet… Det vet man ju.
Det kan ju vara så att man inte hunnit att vara i trädgården under våren och kanske att rabatterna därför är fulla med ogräs, uteplatsen är halvfärdig och paniken inte långt bort. Men det finns bot, släpp ner axlarna, skriv en lista och beta av sakta men säkert. Det ska vara roligt att vara i trädgården, den ska ge energi, inte ta den. Bjud in lite vänner eller familjen på arbetsdag. Några timmars gemensamma tag i trädgården och sedan bjuder man på grillning, drinkar och sjukt bra musik. Jag lovar att det kommer bli ett nytt sätt för er att umgås på som är här för att stanna. Jag och min familj bjuder alltid in till sådana här tillställningar och än så länge har vi inte tappat några vänner, bara fått nya. Och vi blir ALLTID bjudna tillbaka med samma mynt (vilket vi uppskattar).
Sedan ska vi inte glömma att man faktiskt kan välja att göra ingenting. Då väljer man det och så är man nöjd med det. Jag har ett fläderträd som jag inte rört på tio år, det har spridit sig och är nu ett gigantiskt buskage. När det blommar luktar det fläder över hela gården! Underbart!! Att göra ingenting ger utdelning så att säga.
Ska vi prata lite favoriter under sommarmånaderna så finns det i princip hur många som helst att välja på, olika färger, blad, högt eller lågt. Man behöver inte gå på dom säkra korten. Varför inte välja en häxal som är en fröjd för ögat under hela säsongen, eller kanske ett persikoträd? Persikoträden är lite av en chansning för om det blir frost vid blomningen blir det inga persikor, prova att inte sätta trädet i direkt söderläge så blommar det något senare. Men vad gör det när blomningen är snäppet vackrare än körsbärsträdens? Då är det en bonus om det vartannat år blir egenodlade, jättegoda persikor i trädgården. Vill man ha ett större träd kan prova ett sibiriskt korkträd, det ger en underbar savannliknande känsla när det vuxit upp. Jag har precis satt ett gäng sådana i min trädgård där jag i framtiden (har inte ”planterat” iden med frun än men gör det lite subtilt genom denna texten) tänker att jag ska bygga en grillplats nersänkt i marken.
Sedan har vi perenner. Perenner, perenner, perenner, man kan aldrig få för mycket perenner. Kan det bli bättre? Växter som kommer tillbaka varje år utan att du behöver göra något eller det behöver kosta något mer än inköpspris. Och det kommer massa nytt varje år. Åk till plantskolan och botanisera, var inte rädd att prova. Funkar det inte så funkar det inte, trivs den inte så flytta den. Sätt hellre en växt för mycket än för lite, det går alltid att gräva upp, ta bort eller flytta. Själv har jag hela trädgården full med perenner och jag flyttar, delar och planterar om hela tiden. Det är som ett roligt Tetris. Vill man inte lägga tid på att leta utan vill ha hjälp och idéer så ring en trädgårdsmästare. De kan både rita upp, införskaffa, och plantera era rabatter fulla med perenner.
Efter förra sommaren har säkert många ändrat syn på sin trädgård. Det kanske behövs mer skugga, vilka växter klarar torkan bäst? Hur mycket har man möjlighet att vattna? Personligen anser jag att när växten etablerat sig ska den klara sig själv, annars är det kanske inte rätt växt. Och att man ska ha en trädgård som är anpassad efter hur mycket man har möjlighet att sköta den och var i livet man befinner sig. Det finns lättskötta trädgårdar, torktåliga trädgårdar, trädgårdar som kräver mycket jobb och trädgårdar som är gräsmattor (rys). För mig passar en trädgård med lite av varje, lä, skugga, solöppna ytor, lummiga platser med mycket blommor. Lagom att vattna, lagom att klara sig själv, grönsaksodling, massor perenner och möjligheter att vara, umgås och leva i trädgården. Och en rejäl grillplats nersänkt i marken?

Skribent: Henrik Allbjer
Ålder: 37 år
Familj: Gift, två barn
Bor: Avstyckad gård utanför Falkenberg
Företag: Allbjers trädgård & bygg
Kontakt: henrikallbjer@gmail.com
Följ gärna allbjerstradgardochbygg på instagram!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här