0
2063

Min man är en naturromantiker som gärna både sover, lagar mat och diskar under bar himmel. Jag är en trädgårds- och inredningsnörd, har “allt skall vara mobilt” som motto. Ommöblering tillhör rutinerna och jag släpar runt möbler och gör om överallt till övriga familjens förfäran. Långt ifrån alla möbler är praktiska, “åh akta, den går inte att sitta på…” “Kan vi köpa riktiga stolar?” “Ska vi verkligen ha det här gamla bordet?”, undrar sönerna. Det gamla och lätt bedagade får mig alltid på fall. Blommor, stenar, vackra tyger, fotograıer och reseminnen sätter personlig prägel på ett hem.
Precis som i många andra hem kretsar det mesta kring köket.
Här lagas det mat som i en restaurang med á la carte meny.
Drömmen om långa gemensamma måltider där man samtalar om det som hänt under dagen, duggar inte tätt hos oss. Jag är vegetarian, mellansonen älskar kött, yngste sonen äter helst bara kakor, mannen äter allt. Det lagas mat på olika tider som styrs av träningstider och hunger. Det doftar vitlök, rosmarin och timjan.
Grönsaker tas från trädgårdslandet som i skrivande stund håller på att utökas med hjälp av spade, spett och grep. Tillsammans med bästa grannarna förbereds ett kollektivt odlande i hagen med får som nyfıkna åskådare.
När vår husleverantör fıck våra önskemål om köket, var i princip allt utöver det allra mest nödvändiga exkluderat.
Jag blev kär i en gammal fransk skänk med 28 stora lådor (helt hopplöst då ingen hittar någonting). Flyttbar om man ångrar sig och galet vacker enligt mig, med reservation för övriga familjemedlemmar. Efter några dagars övertalningstjat och en överenskommelse att böcker i bokhyllan skall stå i kategori och bokstavsordning, var den min.
En blygsam rad av köksskåp längs med ena väggen, en stor bred riktig spis och en porslinshäll, sedan var det klart.
Köket och vardagsrummet flyter ihop, det badar i ljus och känns som ett sommarhus året om. Utsikten mot öppet landskap gör alla tider på dygnet magiska.
Då gör det inte så mycket att allt inte är perfekt, det viktigaste är att det är ombonat och trivsamt!