När jag hånglade med Khal Drogo

0
2743
Krönikören Jannicke Larsson fantiserar om skådespelaren Jason Momoa.
Kan man vara feminist och samtidigt attraheras av testosteronstinna män? Foto: Wikimedia commons.

Är det okej att kalla sig feminist och samtidigt gå igång på karaktären Jax från serien Sons of Anarchy? Jag fick frågan av en vän per sms en kväll för ett par dagar sedan. Jag har tre barn, kanin och make. Vi lever i en bostadsrätt, och jobbar heltid båda två varpå vi försöker dela lika på städning, matlagning och barnuppfostran så gott det nu går. Jag och min man kallar oss feminister. För oss är feminism lika med allas lika värde. Att kön, etnicitet eller funktionsvariationer inte ska ha någon som helst betydelse för dina rättigheter. Tillbaka till Jax. En hård kille i en kriminell MC-klubb. Älskvärd som person, men utför högst tveksamma handlingar. I verkligheten kanske du inte vill dela din vardag med Jax. Ska Jax laga blodpudding en blåsig oktoberkväll, handtvätta barnens galonisar efter en tuff dag på förskolan, medan du själv tar föräldramötet eller barnets tandläkartid? 

Lite fantasi skadar ingen

Jag vet inte, helt ärligt. Men en sak som jag vet är att det är fritt att fantisera. Medan du viker tvätt så kan du enkelt dagdrömma dig bort till att Alex Vause (fängslad knarksmugglande kvinna, från serien Orange is the new black) dyker upp bakom dig, kysser dig över halsen och berättar utopiskt om den värld som hon kan erbjuda dig om ni två bara sticker från tvättstugan i detta nu. Och när tvätten är färdigvikt kan det kännas som att världens kanske tråkigaste syssla gick lite snabbare och möjligtvis har du lite ny energi när du nattar barnen och kastar dig ner i soffan med din respektive efteråt. Och det är i sig inte fel. Lite fantasi skadar ingen. Så länge den är rimlig. Eller? Jag vet ju att Alex inte kommer att ringa upp en vacker dag och undra varför jag inte packat väskorna. Jag vet också att Jax aldrig skulle steka blodpudding. Och för övrigt skulle min egen make säkert ställa upp på ett par ytterligare tatueringar, en motorcykel mellan benen men kanske skippa kriminella utspel och våld mot kvinnor. 

Feministiskt familjeliv

Det ena utesluter inte det andra. Men jag är helt nöjd med mitt feministiska familjeliv även om jag ibland fantiserar om att istället vara gift med Fredde i Solsidan, bara för en stund. Fantisera mer! Det vill jag nog säga med det här. Fantisera så att föräldramötet går fortare, hundbajs under skorna inte luktar lika mycket, och barnsnor inte behöver vara ett så stort issue. Och stek blodpudding. I en parallell verklighet sitter jag gränsle över Khal Drogo (Game of Thrones) med våra tungor omslingrade, smakar på vad han åt till frukost, samtidigt som vi tillsammans rider bort mot horisonten på hans muskulösa springare. För i fantasin bortser jag från faktumet att Khal Drogo är en våldtäktsman med kommunikationsproblem och garanterat oborstade tänder.

Text: Jannicke Larsson

Läs också: https://vame.se/semester-ar-overskattat/