De bygger gemenskap

0
3810
De bygger gemenskap. Henning och Maria Jorlén bygger wakeparken Flip n Fun
Henning och Maria Jorlén - ett wakeboardälskande par som bygger vattenpark utanför Båstad. Foto: Henning Jorlén.

I snart två år har Henning och Maria Jorlén jobbat för att få bygga en wakeboardpark i Skummeslövstrand utanför Båstad, ändå har de lika lång väg kvar att gå. Men med ett nyligen passerat hinder skymtar de nu målet i horisonten.

Att fullfölja en dröm man har kräver fokus och beslutsamhet. Och det tar tid. Detta är något Henning och Maria vet alltför väl, och under vägen framåt med deras blivande wakepark “Flip n’ Fun” har det skrivits en hel del om och framförallt projektets svårigheter.

– Det är väl som med alla stora projekt, säger Henning. Det har gått både framåt och bakåt. Men jag vill understryka att det aldrig har varit någon konflikt med Laholms kommun. Problematiken har legat i hur man ska behandla projektet eftersom det är annorlunda mot många andra både i storlek och utformning. Men kommunen har hela tiden varit väldigt tillmötesgående och sett, precis som oss, att det här kan skapa något väldigt positivt för regionen.

Vände till det bättre

Henning berättar att projektet varit igång sedan början av 2019 och att de nu under hösten tog ett stort steg framåt då planbeskedet blev klart. Med det har de kunnat börja göra en detaljplan och känner att de nu verkligen är på väg framåt. Men än återstår mycket jobb och målet är att anläggningen ska stå klar 2023. Han förklarar att detta året faktiskt inte påverkat deras framfart nämnvärt. Att det istället ledde till något positivt med wakeparken som de redan driver i Malmö.

– I april blev vi jättenervösa då vi såg att de få bokningar som vi hade blev avbokade och kalendern plötsligt var tom, säger han. Men sedan vände det ganska snart och vi såg en “hemestereffekt”. Det blev en markant ökning av mindre sällskap som tog kurser hos oss, vilket ledde till att detta istället blev en av de bästa somrarna vi haft.

Gemenskap genom wakeboard

Malmö Wake Park är det som paret jobbar med till vardags sedan starten 2015. De har båda åkt vattenskidor och wakeboard i över 25 år och är väldigt passionerade i sin målsättning att sprida sporten till fler i vårt land.

– Det som lockade mig att börja var att det var så enkelt att bara sticka ut och åka i parker (där man åker via en lina och inte behöver en båt som drar) berättar Maria. Jag kände direkt att jag fann en samhörighet med andra åkare, och det är precis det vi hoppas att den nya parken ska leda till. Att skapa samma gemenskap som de mer traditionella lagsporterna gör. Vi vill finnas där för de som är nyfikna på att prova på någonting nytt.

De bygger gemenskap. Wakeboardåkaren Henning Jorlén hoppar på vatten.
Henning Jorlén mitt i en grab. Han och Maria har åkt vattenskidor och wakeboard i över 25 år. Foto: Daniel Söderberg.

Mellan all projektering och tre små döttrar mellan 3 månader och 4 år, har dock den ursprungliga passionen fått stå lite åt sidan den senaste tiden.

– Vi hinner ju inte åka så mycket wakeboard just nu, säger Maria och skrattar. Men var sak har sin tid och nu är det barnen och jobbet med nya wakeparken som tar mycket tid. Men då den nya parken kommer ligga ganska nära hem-met så hoppas vi på att det ska leda till mer åkning för oss framöver. Sedan vore det ju väldigt kul om barnen kommer dela vårt intresse och vilja åka med oss när de blir större.

Park som samlingsplats

Maria förklarar att målsättningen med den nya parken i Skummeslöv är, till skillnad från den i Malmö, att den ska vara öppen året runt. Hon säger att om man kan surfa med våtdräkt på vintern så kan man åka wakeboard då också, och förklarar vidare att anläggningen kommer innehålla mer än själva wakeparken. Planen är att skapa ett stort grönområde med promenadstråk runt omkring, med ytterligare plats för café och att åka skateboard. 

– Tanken är att man ska kunna spendera hela dagen i vår park; ta en kaffe, åka lite och förhoppningsvis lära känna nytt folk.

Paret berättar att de ser att många i deras närhet har en aktiv livsstil och att det finns en efterfrågan för parkerna som de bygger. De understryker att just det är så spännande: Det finns så många möjligheter och man kan växa organiskt i samklang med vad folk i området efterfrågar. Samtidigt betyder ett stort projekt som tar lång tid att man måste behålla fokus och sortera mellan alla nya tankar som dyker upp. Henning och Maria förklarar att man tvingas ta kål på många egna älsklingsidéer.

– Ett så här stort projekt gör att man verkligen hinner tänka på hur man vill göra allt så det blir rätt, säger Maria. Vi har fått inspiration från många parker runt om i världen och vi har så många idéer och ambitioner om vad vi skulle vilja göra. Vi har jobbat med detta i snart två år nu, men vi har drömt om det så mycket längre.

Text: Daniel Kämäräinen

Läs också: https://vame.se/upplev-bjarehalvon/