Hjärngodis

0
5807
Träning är nyttigt för hjärnan och hälsan

Det är ett vedertaget uttryck, att du är vad du äter. Det du stoppar i dig påverkar hela dig och inte bara magen, låren, rumpan, eller var de obrukade kalorierna tenderar att fastna på just i din kropp. Du kan framförallt påverka hjärnan genom att ge den lite gotte ibland. Alltså inte gotte som i godis, utan sådant som din hjärna älskar! Ät eller gör detta om du vill bli..

Smartare

Intelligens är mestadels medfött, men du kan hjälpa hjärnan på traven ibland genom äta saker som förbättrar ditt minne och din fokus.

Fet fisk. Omega-3 kan både minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och förbättra ditt minne.
Nötter. De innehåller bland annat omättade fetter som isolerar dina nervbanor, vilket innebär att information skickas snabbare mellan nervcellerna och ditt minne och din inlärningsförmåga förbättras.
Avokado. Den innehåller både vitaminer, mineraler och nyttiga fetter.
Kaffe. Kaffe kan förbättra ditt arbetsminne, din inlärning och hjälpa hjärnan att hantera uppmärksamhet.
Rödbetor. De sänker blodtrycket och ökar blodflödet till hjärnan, vilket leder till ökad syresättning av hjärnan och det är bra för ditt minne, inlärning och koncentration.
Blåbär. Här finns massor med antioxidanter, C-vitamin och viktiga mineraler. Det bidrar till att förbättra minnet.
Spenat. En bladgrönsak som är full av viktiga vitaminer som ökar din koncentrationsförmåga. Dessutom innehåller den mycket järn som är bra för din inlärningsförmåga, minne och det logiska tänkandet.


Avokado är hjärngodis som är nyttigt för hjärnan och kroppen.

Piggare

Du kan få en piggare vardag genom att göra dessa små knep. Fast se till att de blir rutin, det finns ingen quick-fix för ett långvarigt piggare liv.

Bra mellanmål. Håll blodsockret jämt genom att äta ett nyttigt mellanmål bestående av exempelvis torkad frukt, nötter eller bär.
Rör dig mer. Den här har vi hört miljontals gånger förut, men det är ju för att det stämmer! Börja dagen med att sträcka på dig och sen fortsätter du med snabb promenad eller lite spring i trapporna där hemma. 
Järn. Ät mycket bladgrönsaker, nötter, frön, fisk, kött eller tofu. Blandar du måltiden med frukter eller en juice med mycket C-vitamin tar din kropp lättare upp järnet. Du ska däremot undvika kaffe och te i samband med måltiden.
Vätska. Vatten är som en taxibil som kör runt på de viktiga ämnena så de hamnar där de ska i kroppen. 

Ät rätt vid rätt tillfälle. Eftersom protein hjälper till att sänka mängden serotonin (ämnet som gör dig trött) som din kropp producerar, så bör du fokusera på att äta proteinrik mat mitt på dagen. 
Inget koffein efter lunch. Whaaaat?! Tänker du nog nu, vad händer då med 15-kaffet? Vi ger inga pekpinnar, bara upplyser om att koffein kan finnas kvar i ditt system i över ett halvt dygn, så försök undvika koffein för nära läggdags. Tänk på att koffein finns i mycket mer än bara kaffe.
Sömn. No shit Sherlock! Sov minst 7 – 8 timmar sömn per natt för att kunna prestera ditt bästa varje dag. Se till att skaffa bra och hållbara rutiner vid läggdags, varva ner och dra ner på alkoholen eftersom den kan störa dina drömfaser vilket är de perioder i sömncykeln då hjärnan laddar om.


Hjärngodis. Hundar och andra husdjur har bevisad bra effekt på människors välmående och hälsa.

Lyckligare

Vad som gör just dig gladare är såklart väldigt individuellt, men det finns ändå vetenskapligt bevisade saker som bidrar till en lyckligare tillvaro.

Umgås. Vi är som bekant flockdjur och mår bättre när vi integrerar med andra människor (som vi tycker om, ska tilläggas). 
Träna. Nu är vi där igen, detta med att röra på sig. Men det är inte utan anledning att läkare allt oftare ordinerar träning till människor med lätt depression.
Djur. Att hänga med djur ökar både vårt fysiska och psykiska välbefinnande. 
Musik. Att lyssna på musik du gillar för dig glad. Men strunta helst i de allra sorgligaste låtarna. 
Lägg av med raffinerat socker. Denna sort socker som vi hittar i exempelvis läsk och godis är inflammationsdrivande och har dessutom kopplats ihop med depression enligt studier.

Gå ut. Solljus kan göra underverk, försök få en daglig exponering av solljus.
Sov. Det är större risk att drabbas av depression om du inte får tillräckligt med sömn.
Meditera. Meditation gör så att stressnivån sjunker och hjälper oss leva i nuet.
Gör något meningsfullt. Att göra något vi tycker är roligt, som en hobby, eller något som gör att vi känner oss betydelsefulla, som volontärarbete, skapar meningsfullhet och lust.
Tacksamhet. Är du tacksam, visa det! Då förbättras även ditt egna humör.


Källor: studentum.se, bravardag.se, depression.se

Läs mer: https://vame.se/din-hjarna-lurar-dig/