Gårdsbutiker

0
791

Färskaste råvarorna hos de som gör dem

Halland är landskapet där hav möter sjö och böljande åkrar möter djupa skogar. Överallt myllrar det av gårdsbutiker med grönsaker, ost, kött, rotfrukter och andra lokalproducerade varor. Det är något speciellt med att handla lokalt. Att köpa med sig en knippe morötter som har vuxit ett par meter bort, eller plocka solvarma tomater direkt från plantan. Halland bjuder på mängder av smaker och dofter som inspirerar till matlagning där bara det bästa är gott nog. Text visithalland.se foto.Jonathan Strömberg

Dönardalens delikatess
Kommer du till Halland söderifrån och har passerat Hallandsåsen så är Dönardalens delikatess ett perfekt stopp. Här finns det mesta du kan tänka dig i lammväg: lammkött, lammburgare och lammkorvar, men också salami, ölkorv och fårskinka. Man är helt enkelt experter på lamm. Det säljs också sillinläggningar, gårdens egen honung, lammskinn, rapsolja, äppelmust och mängder av andra goda grejer.

Månstorps gård
Vackert belägen mellan Laholm och Mellbystrand ligger Månstorps Gård. Gården har anor från tidigt 1800-tal och har funnits i familjen Pålssons ägo sedan 2008. Idag finns här Bed & Breakfast, gårdsbutik, café och fantastisk miljö att bara slappna av i. I gårdsbutiken kan du i säsong köpa gårdens egna saft, äppeljuice och äppelmos. Resten av året finns här rapsolja, äkta stearinljus, gårdschips, potatis och en mängd olika grönsaker.

Ahla mossens vilthägn
På den sydhalländska landsbygden ligger gemytliga Ahla mossens vilthägn. I gårdsbutiken säljs delikatesser och egna råvaror tillsammans med varor från grannarna runt omkring. I frysarna hittar du frysta styckdetaljer av kronhjort och dovhjort från det egna hägnet samt mufflon, älg, vildsvin, rådjur och småvilt från jägare i närområdet efter säsong. Under sommaren finns här också en utomhusrestaurang mitt i vilhägnet där du kan få sällskap av nyfikna hjortar som strosar förbi.

Vilshärads gårdsbutik

Precis i utkanten av det kustnära samhället Vilshärad, ligger Vilshärads gårdsbutik. Här har familjen Kristiansson brukat jorden i fem generationer i redan på 50-talet började man odla den populära sparrisen. Gårdsbutiken har öppet året om och förutom sparris hittar du alltid färska ägg, potatis i mängder, honung, äppelmust, gårdens egna kallpressade rapsolja, saft, sylt och mycket mer.

Ugglarps Grönt
Att besöka Ugglarps Grönt är en upplevelse. Här odlar man för ett godare och gladare liv och på hyllorna i den lilla butiken hittar du både vanliga och ovanliga grönsaker. Utbudet varierar såklart efter säsong men butiken är alltid fylld med egenodlade grönsaker, rotfrukter, bär och frukt. Du hittar också kryddor, honung, blommor och annat härligt. När du handlar här är du i gott sällskap. Ugglarps grönt levererar nämligen både till lyxkrogar, nobelmiddagen och kungliga bröllop.

Hafi fabriksbutik
I 80 år har Hallands fruktindustri, Hafi, haft sin fabrik i Brännarp, på den halländska landsbygden. Numera är det inte bara syltfabrik utan även en gårdsbutik fylld av sylt, saft, marmelad och annat gott. Du hittar också kryddor, choklad, oljor och te.

Gudmundsgården
Strax utanför Slöinge finns Hallands äldsta gårds- charkuteri. På Gudmundsgården hittar du korvar, kött och charkuterier utan massa onödiga tillsatser. Här görs allt för hand efter gamla recept och traditionella metoder och hemligheten till den goda smaken är, förutom glada grisar, gårdens egna blandning av kryddor. På det gamla höloftet ovanför gårdsbutiken finns numera ett mysigt gårdscafé som serverar egentillverkade och vällagade delikatesser.

Tiraholms fisk
Tiraholms fisk är ett familjeföretag vid Bolmens västra strand och fisken fiskas med miljövänliga fiskeredskap. Genom finaste mathantverk blir insjöfisken till delikatesser av färsk, rökt gravad och filead fisk som går att köpa i gårdsbutiken. Alldeles intill ligger Sveriges enda insjö- restaurang där du kan njuta av hemlagade rätter av gös, regnbåge, gädda, ål och lake.

Skrea ost
I det lilla samhället Skrea utanför Falkenberg hittar du Gårdsmejeriet Skrea ost. Här har granngårdarna Kullagård och Kullsgärde gått samman och driver tillsammans det lilla mejeriet. Här tillverkas krämiga dessertostar, hårdostar, färskost och grillost på ekologisk komjölk från Kullsgärde. I den lilla gårdsbutiken säljs också KRAV- certifierad yoghurt och mjölk i lösvikt.

Gårdsbutiken Thuresson
Strax norr om Falkenberg finns ett paradis för dig som gillar kött av högsta kvalité. På Gårdsbutik Thuresson handlar du detaljer från gris, nöt, kalv och lamm direkt över disk och alla råvaror kommer från gårdarna runt omkring. Gårdsbutiken är också fylld av köttiga grillkorvar, egentillverkade charkuterier, goda marinader, såser, lufttorkad skinka och leverpastej.

Tångagård gårdsbutik
På den halländska landsbygden, mellan Falkenberg och Varberg, ligger Tångagård. Här finns en enkel, liten gårdsbutik där du hittar gårdens ekologiska och KRAV- odlade grönsaker och potatis. När det är säsong kan du själv ge dig ut på åkern och plocka det du vill ha. Du kan självplocka allt från bönor, broccoli och blomkål till grönkål, gurkor och potatis. Allt odlas helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel och gårdens har drivits av samma familj i 13 generationer.

Öströö fårfarm
Mitt i den vackra bokskogen i Tvååker ligger Öströö Fårfarm. Gården har anor från 1300-talet men är idag en modern fårfarm med ekologisk fåruppfödning och mysig gårdsbutik. I köttboden kan du strosa omkring och njuta av alla smaker och dofter: korvar, patéer, lammkött, nykokt marmelad, kryddblandningar och hembakta skorpor. I den lilla röda stugan bredvid hittar du ulliga och värmande saker i fårskinn och på farmen finns också brännvinskällaren från 1700-talet där det serveras mat och kaffe. I café Fårhagen får du korgen fylld med smörgåsar, hembakat kaffebröd och ekologiskt kaffe som du kan ta med ut på guidad lammsafari bland skuttande lamm och lurviga kossor.

Regnér Garden
I gårdsbutiken Regnér Garden hittar du ekologiska produkter, marmelader och dryck av bland annat äpplen, päron och havtorn. Men det används även mer ovanliga ingredienser som saskatoorn, aronia och rosenkvitten. Här finns också ett mysigt äppelcafé som bjuder in till härliga fikastunder året om. I musteriet används äpplen och päron från odlingarna, men det finns även tillfälle för privatpersoner att boka in sig och få must på sin egen frukt.

Hamragård
I Åsa, mellan Varberg och Kungsbacka, ligger HamraGård. En lite, hållbar gård som med stor kunskap och varsam hand förädlar gårdens resurser till råvaror som finns att köpa i gårdsbutiken.I butiken på HamraGård hittar du både lammkött, charkvaror och griskött från gården, men också ull, garn och fårfällar. Oavsett om det är egen- tillverkat eller producerat av andra lokala mathantverkare är småskalighet och hållbarhet alltid i fokus.