Peter Pan möter Kapten Krook på Laxön i sommar

0
2551

Till sommaren så kommer mysiga Laxön, som ligger mitt i floden Nissan, att förvandlas till ”Landet Ingenstans” och befolkas av pirater, krokodiler och borttappade barn, det hela handlar givetvis om familjeföreställningen ”Peter Pan”.
– Publiken kommer att bjudas på massa sång och dans där vi även får följa familjen Darling och se hur Peter Pan fäktas med Kapten Krok, berättar Carina Nyberg som delar på regissörsrollen med Reni Petersen Ndoye. Bakom föreställningen står Hallarnas Skådespelarlag och det är ett omarbetat manus av Kålle Gunnarsson som man har köpt in och gör sin version av. På scenen ser vi både barn och vuxna skådespela.
I de bärande rollerna som Peter Pan och Tingeling hittar vi Linnea Ecklein och Klara Larsson, båda i 15-årsåldern.
– Det är en väldigt spännande och rolig roll att få spela Peter Pan eftersom jag är väldigt entusiastisk, envis och rörlig av mig, vilket kanske syns på scenen. Att få spela barnteater här på Laxön på sommaren är bara helt fantastiskt när man får träffa alla barn som skrattar och klappar händer, berättar Linnea.
Hennes spelkompis Klara Larsson är också sprudlande i både tal och gester när vi träffar dem under repetitionerna. Hennes roll som älvan Tingeling är även den fylld av energi, men för henne blir den stora utmaningen att hon inte får prata.
– Det känns som en stor utmaning med att inte få säga någonting så det blir istället att utrycka sig med mimik och kroppsspråk, berättar en glad Klara under en paus i dansövningen. Bakom oss smyger en ovanlig krokodil i en grönfläckig frack som är på jakt efter resten av den välsmakande Kapten Jenny Krok – dessa spelas av de lite äldre skådespelarna Peter Caldarulo och Helle Jönsson. Några av de yngsta skådespelarna i årets uppsättning är Felicia Mårtensson och Axel Agbrant som spelar Madelene/Jane och Tootles som är ledaren för de Borttappade barnen.
– Jag är ledaren när Peter Pan inte är där, förklarar Axel.
– Peter Pan får ju allt beröm men det tycker vi barn är okey, inflikar Felicia och sneglar på de båda som spelar Kapten Krok och krokodilen.
– Kapten Krok är egentligen rädd för krokodilen men vill att ingen ska se det. Krokodilen har ätit upp kaptenens hand som Peter Pan högg av henne samt även en klocka, så när Kapten Jenny Krok hör tickandet så blir hon jätterädd, berättar Felicia och Axel i mun på varandra. Scenografin som sakteliga håller på att byggas kommer till en början vara barnen Darlings sovrum för att sedan förvandlas till en grotta i Landet Ingenstans och till slut ett sjörövarskepp med planka, kommandobrygga och segel.
– Det är ju en dröm att få regissera ett sådant här härligt gäng. Vi har först jobbat med att få dem sammansvetsade så de trivs tillsammans, för vi alla gör ju detta för att vi tycker att det är roligt, och det märks i gruppen och på scenen, berättar regissören Reni Petersen Ndoye. Det blir elva föreställningar i sommar med premiär den 16:e juni och biljetter går att köpa inne på Halmstad Turistbyrå och i mån av plats även i entrén ute på Laxön. Ladda för en kanonföreställning i härlig miljö med piratsång och dans.

Text: Fredrik Almryd