Drivbänk för nytänk Vinodling på Ästad Gård

0
1704

I Ästad spirar vinplantor sida vid sida med drömmen om att bli den främsta svenska vingården. Daniel Carlsson, delägare i upplevelseföretaget Ästad Gård, är visionären som hyllar det exklusiva och vill göra Ästad till en internationellt erkänd vindestination.

I en sydvästsluttning, ett stenkast från gården som är belägen i Hallands inland på gränsen mellan Falkenbergs och Varbergs kommuner, brer vinodlingen ut sig över fyra hektar mark. Här växer 15 000 plantor av den gröna druvan Solaris.
– När man ska plantera vinstockar i Sverige, är det bland det viktigaste att ha väldränerad jord. Våra plantor växer på en gammal grusås. Ju torrare det är, desto mer komplexitet och koncentration av smak blir det i druvorna, säger vinbonden Daniel Carlsson.Tillsammans med syskonen Linda Petersson och Mattias Carlsson är han tredje generationen på Ästad Gård som har tillhört familjen sedan mitten av 1900-talet. Verksamheten har utvecklats från jordbruk och ekologisk mjölkproduktion till dagens upplevelseföretag med restaurang, företags event, spa, vineri och vinodling.
– Vi har en tydlig uppdelning av sysslor. Min syster sköter driften och är vd. Min bror är köksmästare och ansvarig för restaurangen. Ambitionen är hög och vi försöker ständigt höja nivån, säger Daniel. Vinbonden Daniel Carlsson är själv ansvarig för företagets byggnationer, utveckling och framtidsstrategier, men från ett eget vinintresse till planteringsplanering och beställning var det inte långt.
– Hösten 2010 ıck jag reda på att det går att odla vin i Sverige. I januari 2011 köpte jag vinstockarna, säger han. Så lades grunden till Ästads vingård som i mitten av september tog in gårdens andra skörd. Förra året skördade man 500 kg druvor på vilka man gjorde 300 liter vin som bestod av 20 olika experiment med olika jäsningstemperaturer och jäststammar.

– Det är ett sätt för oss att utröna vilket som blir den bästa tänkbara produkten för den druvan vi odlar med det läget vi har här, säger Daniel.
I Sverige odlas vin på några få platser; på Gotland, Öland, i Skåne och utmed kuststräckorna. Vårt marginella klimat, vilket gör att det är på gränsen till att druvorna mognar under växtsäsongen, innebär också att vi kan få fram riktigt ın kvalitet, menar Daniel.
– Vi har valt att använda druvan Solaris och som behöver ungefär 100 dagar för att mogna. Eftersom vi här i Ästad är en bit från kusten gör det att vi har större skillnad mellan natt- och dagstemperatur. Kalla frostnätter är en risk och vi har förlorat ungefär en procents fler plantor än vad som är normalt. Men lever man på marginalen får man samtidigt en god smak, under förutsättning att man når fram, säger Daniel.

Till sin hjälp under uppbyggnaden av vingården har syskonen haft Lars Torstensson, resande vinmakare och konsult. Lars är känd för att skapa nya vinstilar och har blivit prisad för detta. Han blev exempelvis utsedd till Frankrikes största vinmakare 1996.
– Vi vill skapa en helt egen produkt. Vi kan inte kopiera någon utan måste göra ett eget vin som är riktigt bra. Jag är stolt över att vingården är helt etablerad nu och att vi har gjort andra skörden. Vi har räknat med en lång resa från att börja utveckla en produkt till att verkligen ha den i produktion. Lars har hjälpt oss i rätt riktning, men vi har också haft lite tur också och prickat rätt, berättar Daniel.
Tanken är att göra ett heltorrt mousserande vitt vin. När druvorna tas in, avstjälkas de och krossas lätt så att musten rinner av innan man börjar pressa. Det är just den
musten som används till det mousserande vin som Ästad vingård räknar med att presentera vid årsskiftet 2015-2016.
– Vi ska inte börja sälja något förrän vi kan stå för det. Första släppet är viktigt att det är bra. Vinet ska jäsas i två omgångar, vilket tar tid och vi vet inte riktigt hur länge vår produkt kommer att ligga. Vi öppnar en flaska varannan månad för att se hur det utvecklas, säger Daniel. Den resterande must som kommer när druvorna pressas har för mycket karaktär för att göra ett bra mousserande vin av. Det kommer istället användas till ett stilla vitt vin.
– Skulle vi använda all must till mousserande vin blir det väldigt baktungt och för mycket av allt. Vi vill ha ett lättare vin och kommer i första hand att satsa på detta. Det stilla vinet blir också en bra produkt, men man kommer märka en tydlig kvalitetsskillnad mellan dessa, säger Daniel.
De tre syskonen har en tydlig tanke med vingården och vineriet. Genom stor satsning på hållbara unika produkter både inom mat och dryck ska Ästad bli en svensk vindestination. – Under våra vingårdsvandringar får man följa ett år på fältet, se hur druvorna tas omhand och få en förståelse för produktionen. Vin, mat och spa är en trevlig kombination. Framöver är tanken att vi ska servera vin i samband med matupplevelser. Det förstärker en produkt om man får chansen att prova den i rätt atmosfär, säger Daniel.

Lite om vinbonden Daniel Carlsson:
Favoritvin: Viner från Sancerre i Loiredalen i Frankrike Nästa spännande projekt: Att bygga en hotelldel med rum som blir världsunika. Det håller på att ritas nu och kommer nog att stå klart inom ett år.

Vildaste idé hittills: Vinet är i alla fall den svåraste idén. Jag stångar mig ofta blodig i olika projekt tills dess att det är färdigt. Men vinet är en plåga jag får leva med hela livet. Det är extremt mycket glädje som möter extremt mycket oro. Det blir en livsstil som utmärker sig mer än vad jag hade tänkt. Samtidigt är det något positivt som jag kan värna om livet ut.

Viktigast just nu: Att folk får reda på vad vi har att erbjuda. Vi vill bli den svenska omtalade vingården med internationella besökare. Framtidsdröm: Jag kommer att ägna min karriär till att göra Ästad så stort och välkänt som möjligt. Sen hoppas jag verkligen att det blir en generation till här på gården.

text: Marie Svensson foto: Anders Jauring