Sweden is famous for it’s meatballs

0
2384

Ännu en tuff dag på jobbet. Pelle Stenbäck från Halmstad är entreprenör, marknadsförare och arbetar bland annat i alperna med tillverkning av träningsutrustning för skidåkare.

I mitt arbete ingår det en hel del resande till och från Alperna. Sedan jag lade ner reklambyrån för några år sedan har det blivit ett 30-tal resor – en vänstersväng i Köpenhamn och en höger i München så är man på jobbet. I alperna har jag haft mina bästa mat- och vinupplevelser någonsin. Men varför har jag inte samma upplevelse i Halland? Bergskejdan går genom 7 länder och är världens näst mest besökta region med sina 120 miljoner besökare. Kan du alla 7 länderna på rak arm förresten? Alpfolket lever till större delen av turism och vet hur viktigt det är att erbjuda upplevelser för att turisterna skall komma tillbaka. Ungefär hälften av turisterna håller på med vintersport och det ınns 1000 skidorter att välja mellan – från stora turistmeckan som Zell am See eller Val d’Isère till orter som inte ınns markerade på kartan.

Jag åkt skidor hela mitt liv och varit i snart 200 orter men det är inte bara skidåkning som gäller i alperna – cykling, vandring och friluftsliv i alla dess former – men även gourmetresor är populära, du kan inte missa signaturrätterna på menyn. På många sätt känns det som varje dalgång har sin egen matkultur och erbjuder regionala små underliga mästerverk. Signaturrätterna visas gärna upp av stolta krögare. Det enda jag inte lyckats lokalisera ännu är ett gott vin från Schweiz, det verkar helt stört omöjligt att hitta. Diskuterade Halländska råvaror för några år sedan med en kvinna som marknadsförde lokala producenter i Halland. Insåg att jag hade förutfattade meningar om i princip allt och visste föga om mat från Halland. Hade läst för länge sedan att det inte fanns bra råvaror norr om Paris och höll på det stenhårt. Hon snackade ner mig i skorna. Nu vet jag annorlunda, matproducenterna i Halland är verkligen i topp.


Men nu blir det ännu märkligare, när producenterna är så bra, var är den grymt goda signaturrätten från Halland? Är rätt trött på att höra mig själv säga i någon hotellobby: – Yes, Sweden is famous for it’s meatballs. Vadå famous, vadå Svensk. Karl den XII tog väl med sig rätten från Sultanerna i början av 1700-talet? Det måste ınnas något som är intressantare att prata om – en signatur från Halland kan väl inte vara fel?
Det känns som Hallandsrätten är “något laxigt”, men är det då själva laxbiten som är Hallands matstjärna? Är det inte Lax med rotfrukter eller Laxlindad torskrygg och i så fall måste det väl vara Halländsk torsk också? Några säger långkål och skinka. Jag är inte ens säker på att Hallandsrätten borde vara Lax överhuvudtaget. Visst är Lax gott, men om den är importerad från Norge då? Observera att jag skiljer på maträtter och enskilda delikatesser som Grönkål eller Kvibilleost.

Har under de senaste veckorna ställt frågan till alla jag känner: vilken är Hallands maträtt? Prova själv så får du se vilka svar du får, diffust är vad det är. För att få lov att vara en signaturrätt är det väl inte en helt orimlig begäran att råvarorna kommer från Halland. Jag hade gärna sett att “Hallandsrätten” blev bestämd och ristad i sten. Så här kommer min enkla lilla utmaning: Starta en signaturrättstävling och utse “Hallandsrätten” en gång för alla. Bjud in alla krögare, kockar och glada amatörer och låt folket avgöra vad som håller måttet.
Ett perfekt uppdrag för Hallands Landshövding tycker jag.


Pelle Stenbäck pelle.stenback@rocketmail.com