En god uppvärmning inför högtiderna

0
2025
Sofie Thunman och Lizette Gustavsson är grundare av företaget NABO.
Sofie Thunman och Lizette Gustavsson skapade 2010 den allra första te-adventskalendern. Foto: Emma Shevtzoff.

En kall lägenhet i Göteborg med 24 olika sorters te var startskottet. Te-adventskalendern var född. Barndomsvännerna Sofie Thunman och Lizette Gustavssons företag NABO har sedan 2010 hunnit växa till något de själva inte hade planerat. Samtidigt har de fler visioner för framtiden.

I den kalla lägenheten i Göteborg 2010 råkade det finnas just 24 sorters te. Då föddes idén om att göra en Teadventskalender.– Det var egentligen ett pyssel som vi skickade till några kompisar, berättar Sofie.

Året därpå började de sälja den första Te-adventskalendern genom företaget NABO. Sedan rullade det bara på. De blev omnämnda i bloggar, fick Designtorget som återförsäljare och 2015 kände de att detta är något att satsa på. 

Idag arbetar de heltid på kontoret i Fridhemsberg, utanför Ullared. Tjejerna har anställt också en tredje person, Fanny Larsson och har nu 148 återförsäljare i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Men det stannar inte där. I år kommer deras produkter säljas på vissa Åhlénsbutiker och de har planer på att lansera NABO internationellt. Tanken var att göra det redan i år, men det satte coronaviruset stopp för.

– Precis när vi skulle trycka “kör” för produktionen på de engelska kalendrarna så kom coronan. Då drog vi oss tillbaka och tänkte “inte i år…”, berättar Sofie.

Te-adventskalendrar är storsäljare

Deras storsäljare idag är samma produkt som företaget startade med för tio år sedan, Te-adventskalendern. 

– Den, och Kaffe-adventskalendern, är definitivt de populäraste produkterna, berättar Sofie. 

Kalendrarna innehåller 24 stycken olika smaker av Te eller Kaffe. Varje Telucka räcker till två koppar och varje Kaffelucka räcker till tre koppar. Till teet behövs tesilar medan kaffet kan göras i kaffebryggare, i presskanna eller som droppkaffe. De byter också sorterna varje år för att hålla variation i kalendrarna. Om någon sort blir väldigt populär kan den återkomma nästkommande år. 

I år planerar tjejerna även att lansera Julte och Julkaffelådan. I Julkaffelådan kommer det att finnas två olika sorters kaffe i påsar om 125 gram vardera. Det ena kaffet passar perfekt till Kalle Anka och julgodiset, medan det andra kaffet är det ultimata kaffe-på-julmaten-kaffet som blir ett perfekt avslut på kvällen.

Företaget NABO säljer populära kaffe- och teadventskalendrar.
I NABO:s växande sortiment är det fortfarande Kaffe- och te-adventskalendrarna som är populärast. Foto: Emma Shevtzoff.


Plötsliga entreprenörer

Vad grundar sig denna succé på är då frågan? Kan svaret vara att man får göra det man älskar utan någon specifik plan eller press utifrån, och samtidigt göra det tillsammans med sin barndomskompis?

– Vi jobbar väldigt bra tillsammans. Vi har haft många hobbyprojekt genom åren och har tyckt det varit kul att ha något eget vid sidan av jobb och plugg, säger Sofie och fortsätter: Att det blev just en Te-adventskalender var en slump. Det fanns ingen tanke bakom allt, utan det har bara rullat på och blivit till det som är idag. Och helt plötsligt står vi här som egenföretagare.

– Jag och Sofie har haft projekt tidigare, men har inte insett att man är en entreprenör, bara trott man är en person som tar tag i olika projekt, berättar Lizette.

Båda drivs av att arbeta tillsammans, att få göra något de tycker om och att få förverkliga sina idéer.

I sin webbshop säljer NABO också bland annat både te och kaffe på lösvikt, samt flergångskaffefilter. 

– Ett flergångskaffefilter minskar mängden pappersavfall i hushållet och medför ett miljötänk. Filtret är i standardstorlek och när kaffet är färdigbryggt så tömmer man bara kaffesumpen i soporna och sköljer av filtret. När man sedan vill kan man rengöra filtret lite extra genom att koka det eller tvätta i 60 grader vittvätt, supersmidigt! säger Sofie.

– Men vi säljer också produkter från andra märken för att komplettera vårt eget utbud, förklarar Lizette.

Gå in på nabostore.se för att se mer.

Text: Gustav Enstedt

Läs också: https://vame.se/my-feldt-och-tivolikiosken-en-aktur-i-livets-karusell/