Håll i hatten Staffan Persson

0
5111
Håll i hatten Halmstad. Staffan Persson.
Staffan Persson i sin nyöppnade butik "Håll i Hatten" i Halmstad.

Staffan Persson har förvandlat sitt intresse för hattar till en affärsverksamhet. Och som enda hattbutik i Halland har han ett bra utgångsläge. Nu hoppas han att fler ska börja dela hans passion.

Under ett år som inte direkt gjort något lättare för egenföretagare, och i ett läge där man ännu inte ser ljusningen på horisonten; kan man undra hur någon vågar öppna en ny liten butik.

– Lite osäkert känns det, säger Staffan. Men det är ändå ett spännande läge nu. Vi har ju inte lidit under året som många andra, utan vi chansar på att öppna nu och hoppas på att det lättar efter vintern.

Från stål till hattar

Efter åtta år som egenföretagare inom gjuteri- och stålindustrin bestämde sig Staffan tillsammans med sin familj för att satsa på något nytt. Beslutet kom utifrån en sjunkande omsättning i stålföretaget som en konsekvens av pandemiåret 2020. Familjen funderade på vad man kunde göra och kom fram till att pappans långa intresse för hattar och kepsar gick att omvandla till ett nytt företag. Resultatet blev den fyndigt döpta butiken ”Håll i Hatten”.

– Det är något helt nytt för oss att öppna butik, så det har varit fler sömnlösa nätter än vanligt, förklarar han. 

Mycket jobb har det också inneburit, men han understryker att han har fått mycket hjälp av goda vänner. Något som har givit en positiv skjuts för både honom och dem under ett år som annars skuggats av mycket mörker.

Stigande efterfrågan

Staffan förklarar också att idén med att sälja hattar inte bara kom från hans eget intresse. Han hade sett en stigande efterfrågan sedan ett antal år tillbaka. Något som bidragit till det är alla de tv-serier som utspelar sig runt mitten av 1900-talet.

– Efter att serien ”Peaky Blinders” kom ut så ökade intresset enormt för gubbkepsar i mönstrat tweedmaterial, säger han. Därför har jag satsat på att sälja just det, tillsammans med klassiska hattar från ”Stetson” och ”Seeberger” både för dam och herr.

Håll i hatten Halmstad. Staffan Persson.
Sortimentet består av både klassiska hattar och mössor för både dam och herr.

Han har en annan klar fördel, berättar han vidare. Nu är detta nämligen den enda renodlade hattbutiken i hela Halland, vilket ger honom ett trumfkort över näthandeln för den som är sugen på att köpa hatt.

– Det är många som vill kunna gå och prova en hatt och inte bara köpa den online på vinst och förlust. Det är just det som är unikt med oss här, att man kan komma hit och känna på, och prova hattarna. Det finns många andra som har hattar i sortimentet, men inte är en renodlad hattbutik som oss.

Började med farfar

Det var Staffans farfar som en gång i tiden fick den unge Staffan att börja älska hattar och kepsar. Hans farfar bar ofta just den sortens gubbkeps som syns i ”Peaky Blinders”, vilket också med tiden blev Staffans favorit.

– Han hade mer eller mindre alltid keps på huvudet och jag bara tyckte det var så stiligt.

Lokalen för ”Håll i Hatten” består av två små fina rum insvepta i trä- och tegelväggar med framträdande träbjälkar i det låga taket. Det är en stil som går väl ihop med de klassiska hattarna noggrant uppradade på hyllor och bord. Hattar som också visas upp av kvinnor och män på stora tavlor som pryder väggarna i butiken.

– Detta räknas inte som en ren butikslokal då vi inte har något skyltfönster ut mot gatan, men det är ett bra läge ändå här på innegården, säger Staffan. 

Håll i hatten Halmstad. Staffan Persson.
Den fina lilla lokalen ligger en trappa ner på en innergård i centrala Halmstad.


Lyckad premiär

Så återvänder han till tanken att omständigheterna för butiker måste vända förr eller senare.

– Någonstans måste det ju det. Jag tror inte att centrala Halmstad kommer bli en spökstad. Istället behövs det något nytt här nu i staden, och man ser ju att det är en del folk ute trots allt. Premiären vi hade på skyltsöndagen den första advent var väldigt lyckad. Då var det kunder inne från både Falkenberg och Varberg och vi fick stoppa folk i dörren.

Staffan menar att det finns många saker att peka på som gör det svårt för företagare i innerstan just nu. Man kan skylla på hyrorna, Hallarna och Corona.

– Men i slutändan är det ändå upp till oss själva som bor i Halmstad och driver företag om vi vill skapa något nytt, säger han med bestämdhet. Det gäller att våga.

Text och foto: Daniel Kämäräinen


Läs också: https://vame.se/my-feldt-och-tivolikiosken-en-aktur-i-livets-karusell/