Nudelskolan

0
13573

Nudlar kommer i en mängd olika storlekar, smaker och konsistenser. De passar också olika bra till olika rätter, det är som att kliva in i en nudeldjungel när man närmar sig nudelhyllan i mataffären. Vamé reder ut vilka nudlar som passar till vad. 


Risnudlar 

Risnudlar finns som både tunna och breda nudlar och tillverkas av rismjöl. Bästa sättet att tillaga dem är att helt enkelt blötlägga dem i hett vatten. Tänk på att de innehåller mycket risstärkelse och därför lätt blir överkokta och klibbiga. Använd risnudlar i en wok, soppa eller sallad. Risnudlar är dessutom glutenfria, så de passar ypperligt för glutenintoleranta personer

Risnudlar

Glasnudlar 

Glasnudlar görs av mungbönsmjöl och har en transparent färg. De ska ätas med lite tuggmotstånd (tänk pastans al dente), och blir väldigt lätt överkokta, så för att få till perfekt konsistens ska de helst bara blötläggas i hett vatten. Ät gärna glasnudlar kalla i en sallad, i vårrullar, wokade eller i en het soppa. Även glasnudlar är glutenfria.

Glasnudlar

Ramennudlar 

Ramennudlar är långa och tunna vetenudlar. De äts ofta i en soppa eftersom de behåller sitt tuggmotstånd även i en varm buljong.

Ramennudlar

Äggnudlar 

Äggnudlar är gjorda av vetemjöl, ägg och vatten. De liknar vanlig italiensk pasta, och därför kan äggnudlar och spagetti enkelt ersätta varandra om så krävs. Det går att blötlägga äggnudlar, men helst ska de koka i några minuter. Äggnudlar kan variera i tjocklek och form, ibland är de tunna och krusiga, ibland plattare och raka. Äggnudlar används oftast i en wok, soppa eller sallad. 

Olika sorters nudlar. Äggnudlar.

Sobanudlar 

Sobanudlar görs på bovetemjöl och har därför lite grövre och mörkare karaktär än de flesta andra nudelsorter. Dessa nudlar kommer från Japan där de ofta serveras i het buljong, men de funkar även i sallad eller en wok, beroende på årstid. Under de kalla månaderna serveras de varma och under de varma månaderna serveras de kalla. 

Sobanudlar

Udonnudlar 

Udonnudlar är gjorda på vetemjöl och vatten. De är ganska tjocka jämfört med övriga nudelkompisar. Udonnudlar är vanligt i det koreanska och det japanska köket. De serveras oftast i het buljong, men äts även i wok eller kalla med dipsås. Liksom Sobanudlarna är det årstiden som får bestämma hur de ska serveras. 

Olika sorters nudlar. Udonnudlar.
Yakisoba med sidfläsk och shiitake.Yakisoba med sidfläsk och shiitake 

När äggnudlar steks tillsammans med grönsaker och någon sorts kött, oftast fläsk, så kallas rätten Yakisoba. Stekta äggnudlar är en klassisk rätt i exempelvis Japan och är lika enkel som det är gott. 

4 personer 
Du behöver: 

250 g äggnudlar 
400 g sidfläsk (färskt eller rimmat, inte rökt) 
1 klyfta vitkål 
2 klyfta vitlök 
100 g shiitakesvamp 
1 morot 
4 salladslökar 
neutral rapsolja, till stekning 
2 tsk färsk ingefära, finhackad 
2 msk inlagd ingefära 

Sås:
3 msk japansk soja
3 msk worcestersås
2 msk strösocker
3 msk ketchup

Gör så här: 

Koka nudlarna i 1 minut kortare tid än vad det står på förpackningen. Skölj i iskallt vatten i durkslag tills nudlarna är kalla. Låt rinna av. Blanda alla ingredienserna till såsen. Skär sidfläsket i munsbitsstora bitar. Stek i en het panna utan fett tills köttet är gyllene. Ta av från värmen och lägg över köttet på ett fat. Strimla vitkålen tunt. Skala och finhacka vitlöken. Skiva svampen. Skala och skär moroten i tunna tändsticksstavar och skiva salladslöken till 3 centimeter långa bitar. Hetta upp pannan igen tills den ryker. Häll i lite olja och stek vitlök och färsk ingefära under omrörning i några sekunder. Tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa i 2–3 minuter. Tillsätt fläsket och nudlarna och låt fräsa samman i 1 minut. Häll på såsen och låt fräsa ihop i ytterligare 1 minut. Servera genast med lite inlagd ingefära. 

Visste du att…
…nudlar tillagades i Kina redan 500 f.Kr?
…kinesiska äggnudlar är väldigt långa för att de
sägs symbolisera ett långt liv?
…man i Japan ofta serverar Yakisoba i korvbröd? Då
kallas rätten Yakisobapan.

Källor: ellematovin.se & ica.se
Recept: www.koket.se/yakisoba-med-sidflask-och-shiitake 

Läs också: https://vame.se/rerestaurant-sa-mycket-mer-an-bara-en-matupplevelse/