Från blogg till bord

0
2706
Från blogg till bord

Vad får man om man blandar en formgivare som samlar på gamla kolorerade foton med fikatema, ett helt gäng bloggare och influencers som gärna bakar med veganska ingredienser samt ett bokförlag som passande nog heter Tekannan?

Svaret heter receptboken ”Från blogg till bord” – en given bok för den som intresseras av någon av de ovanstående ingredienserna. ”Från blogg till bord” är inte en vanlig receptbok, inte heller en vanlig fotobok utan en härlig mischmasch däremellan. Dessutom är det inte mindre än nio stycken medförfattare.


– Haha, ja du vet vad man säger ”Ju fler kockar desto bättre soppa”, skrattar bokens redaktör Catharina Sanjay.

Hon driver förlaget Tekannan ihop med sin man Daniel och detta är förlagets tredje bok. Tidigare har man gett ut en diktsamling och en konstbok.

Fanns få veganska bakböcker

Hela idén kom från början från formgivaren Thomas Hansson. Han har sedan många år tillbaka samlat på gamla kolorerade vykort från 20- och 30-talet. Dessa har han med stor entusiasm fyndat på bland annat auktioner och antikvariat. I samlingen fanns flertalet bilder med temat fika och när Thomas dotter påpekade att det fanns få riktigt bra veganska bakböcker såddes fröet till ”Från blogg till bord”.

Idén presenterades för Catharina på Tekannan förlag, som trots sitt namn aldrig tidigare gett ut någon receptbok. För att få med ännu fler kockar till soppan så kontaktade Catharina flertalet matbloggare, influencers på Instagram, restaurangägare, lokala caféer samt kokboksförfattare som skulle kunna tänka sig att bidra till bokens innehåll. Alla var väldigt positiva till att delta.

– Det är ett härligt community i veganvärlden och många gillar att dela med sig av sina tips och trix, berättar Catharina.

Välkända Halmstadsbor

Boken har för Halmstadborna, förutom makarna Sanjays bokförlag, flera igenkänningsfaktorer. Deltagande receptkreatörer är bland annat Niklas och Christina Luthin som driver Cortado Coffeshop och Emily van Ness som jobbar som kock på Restaurang Söderfamiljen. Bland de andra deltagarna i boken återfinns både professionella konditorer samt glada hemmabagare som gillar att blogga om sina bakverk. En av de tidigare kända bloggarna är Maggie Bergius som gett ut kokboken ”Maggies skafferi” med veganska recept för hela familjen.

Med hjälp av ”Från blogg till bord” kommer läsaren att kunna baka både smarriga kakor och bullar samt läckra tårtor och bakelser, alla med veganska ingredienser. Många av deltagarna har tagit sina egna bilder, gärna enligt temat med de gamla kolorerade vykorten. Exempelvis har bakverken lagts upp på gamla serviser och det har kanske adderats någon färgklick till bilden.

– Det känns så himla roligt att deltagarna verkligen har engagerat sig, berättar Catharina stolt. Vissa tog sig an uppgiften med extra stor entusiasm och hittade på nya recept, andra plockade fram gamla favoriter och storsäljare.

Boken består av både nya recept och kreationer samt klassiska bakverk där man helt enkelt bytt ut de animaliska ingredienserna mot veganska. Det finns flera skäl eller anledningar till att äta veganskt. Catharina har under projektets gång fått kontakt med både hälsojunkies och de som bara vill byta ut de animaliska ingredienserna. På frågan om hon själv är vegan så är svaret nej, men hon gillar att experimentera med veganska recept.

– Vi som inte är veganer kan behöva vidga våra vyer och inte bara stanna i våra egna filterbubblor. Veganer finns i många olika sorter, precis som alla vi andra. Men i grund och botten vill vi alla bara äta gott, sammanfattar Catharina.

Text: Rebecka Larsson


Läs också: https://vame.se/my-feldt-och-tivolikiosken-en-aktur-i-livets-karusell/


Kladdiga blåbärsmuffins med
mandelmassa och citron 10 st


Ingredienser:
50 g mjölkfritt margarin
1,25 dl havremjölk
1⁄2 tsk äppelcidervinäger
2 dl rörsocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1⁄2 tsk bikarbonat
1⁄2 tsk salt
50 g mandelmassa, grovt riven
1 dl frysta blåbär

Glasyr:
2 dl florsocker
3 – 4 msk citronsaft

Garnering:
Färska blåbär
Citronskal
Rivet Vallmofrön

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda mjölk och äppelcidervinäger.
Blanda de torra ingredienserna och vispa ned margarinet och mjölkblandningen.
Vänd ned mandelmassan och till sist de frysta blåbären.
Häll upp smeten som ska vara trögflytande i stora muffinsformar.
Häll i ungefär upp till 3⁄4 av formen.
Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 25 min.
Känn efter med en provsticka om muffinsen är klara.
Ta ut dem ur ugnen och låt svalna.
Gör glasyren genom att vispa ihop florsocker och citronsaft.
Bred glasyren över muffinsen.
Garnera med blåbär och citronskal och strö till sist över vallmofrön.

/Maggie Bergius

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här