Re:Restaurant – Så mycket mer än bara en matupplevelse!

0
2378
Re:Restaurant är en restaurang byggd av skrot
Re:Restaurant är något så originellt som en utomhusrestaurang helt byggd av skrotdelar. Foto: Kalle Breitholtz

Re:Restaurant är den genuint miljövänliga restaurangen utanför Falkenberg som fortsätter växa och utvecklas. Projektet som började som en dröm om en restaurang gjord av skrot har vuxit till något mycket mer. Och alla kan ta del av resan.

Kalle Breitholtz – mannen bakom Re:Restaurant – var med i Vamés sommarnummer 2019, och vi är långt ifrån de enda som uppmärksammade hans projekt då. TV4, Hallandsposten och P4 Halland med flera har följt Kalle på hans resa. Inspirerade av hans återvinningstänk intervjuar vi nu Kalle igen och stämmer av med honom hur projektet med restaurangen har artat sig.

– Det har gått bra! Vi som jobbar med det här är flummiga, men det har gått bra trots omständigheterna, säger han.

Svårförklarat projekt

Att kort förklara vad hela projektet kring Re:Restaurant innebär är svårt. Det är en restaurang byggd av skrot, en utomhusrestaurang som var tänkt att byggas i ett stall, en tidigare pop-up-restaurang som nu skall etablera sig permanent, en videodagbok på YouTube och i framtiden – kanske till och med ett hotell. Projektet är lika svårbeskrivet som Kalle Breitholtz själv. När TV4 förra året etiketterade honom som entreprenör reagerade han. Enligt honom själv var entreprenör det sista han var, men han hade själv inget bättre förslag på vem han var då. Det har han fortfarande inte.

– Kan man ens ha ett bra svar på det? Vad skulle du svara? undrar han. 

Men efter en stunds resonerande har han ändå en självreflektion.

– Jag upplever mig själv som elastisk i sinnet. Det är bra. Inget i livet är konstant och då är det bättre om man kan tackla det med ett lugn och acceptera att det är så. 

Och att saker och ting hela tiden förändras är Kalles restaurangprojekt ett bevis på. Efter att Kalle bestämde sig för att skapa en restaurang av skrot i sitt stall utanför Falkenberg har mycket hänt. Inte minst drabbades alla av Corona-pandemin, vilket tvingade Kalle att ändra sina planer. Istället för att ha restaurangen inomhus började Kalle inreda ett stort tält ute på gården. Flera ton sand breddes ut över marken, en gammal container blev till kök och serveringslucka, restaurangen öppnades under sommaren som en Corona-säker pop-up-restaurang. Men trots att tältet har fungerat bra är Kalle långt ifrån klar.

Projektet Re:Restaurant har gått igenom många skepnader genom åren. Foto: Kalle Breitholtz


Många nya idéer

– Det kommer nya idéer hela tiden. De blir bara fler och fler. Jag har begränsat med tid, men jag skrotar ändå inga idéer. Så vi får se vilka som blir av, säger han.

Nu är Kalle inne på att bygga ett stort glashus av gamla fönster. Kanske blir det av redan i vinter.

– Antingen blir det i kombination med tältet, eller så blir det som en egen enhet, säger han. 

Som det ser ut nu kommer restaurangens meny vara inspirerad av det italienska köket.

– Vi jobbar bland annat med att ta fram den bästa pastan, den bästa peston och den bästa tomatsåsen. Det är ingen stor meny utan snarare en liten meny med kanske tre rätter. Tre super-rätter! säger han.

Men menyn kan, likt allt annat som har med Re:Restaurant att göra, ändras fort så det gäller att passa på.

– Om några veckor kan det vara japansk mat.


Läs vidare: Han ger skräpet nytt liv

Dagbok på YouTube

Restaurangen kommer ha öppet speciella helger och man kommer kunna hitta öppettider och annan information på restaurangens instagramkonto. Men de som inte kan ta sig till restaurangen utanför Falkenberg kan fortfarande få behållning av Kalles projekt. Den som vill kan underhållas av hans videodagbok på YouTube. Där kan man följa Kalle i hans mödor och upptåg med vänner och kollegor. Ibland tittar även hans familj förbi.

– Men de lägger knappt märke till mig, skrattar Kalle. De har fullt upp med hästarna och allt annat på gården. De kommer bara när de vill beställa milkshake.

För dem som är intresserade av att följa Kalle i hans upptåg finns det mycket att se fram emot. Än fortsätter det komma nya drömmar.

– Jag ska ju bygga ett hotell här. Det blir en ny byggnad och då kan man planera från scratch. Just nu tittar vi på olika modeller. Vi håller på och arbetar på en programidé för TV. Men mer än så får jag inte säga just nu, säger Kalle och tvingar sig själv att sluta berätta. Mitt i den process han själv står i vill han passa på att uppmuntra andra personer som bär på drömmar.

– Ta steget. Bara gör det! Vänta inte. Det får gå som det går. Det behöver inte vara så farligt. Ingen som bryr sig om hundra år. Inte ens Du själv i alla fall, säger han.

Liknande uppmaningar möter den som ser på Kalles dagboksklipp på YouTube. Även där uppmuntrar han sina följare att ha en positiv attityd. 

– Av misstagen man gör blir det ju nästan bara bättre hela tiden. Allting blir ju bra till slut, om man bara coolar ner sig lite.

Text: David Sveder

3 / 3 

Skriv ut