Snicksnacka med snickar-Björn

0
5414

Han blev Snickar-Björn med hela svenska folket i och med sin medverkan i TV-programmet Äntligen Hemma, där han hade en roll som snickare. I övriga livet är Björn Christiernsson mer mångsidig. Han murar, svetsar, spacklar, målar och så föreläser han och tipsar hemmabyggare från både scenen och via sin monter på Bomässan.

I år besöker Björn den populära Bomässan, som gästar Halmstad 18-20 oktober. I år är det fokus på betong och husprojekt. Björn har gjort tre husbyggen i form av egna villan, Attefallshuset och fritidshuset på landet.
– Jag kommer prata om de olika utmaningar som man kan stöta på när man bygger hus av olika slag. Varje hus har olika behov beroende på vad de ska användas till. I Attefallshuset är till exempel trångboddheten den stora utmaningen. Jag kommer även berätta om vad jag tycker blivit lyckat och vad jag önskar att jag hade gjort annorlunda, berättar Björn.
– Jag kommer också ha en sorts workshop, där jag pratar om och visar upp betonggjutningar och gjuter en liten betongskiva på scen och berättar om varför man gör som man gör. Dessa betongskapelser kommer jag även visa upp i min monter, där besökarna kan komma och känna på materialet och ställa frågor, förklarar Björn.
Betong är ett material som kommit att bli allt mer populärt i och med att våra inredningstrender gått mot en mer råare look. Från att ha varit något som bara förknippades med broar och husgrunder, har betongen flyttat in i våra hem i form av gjutna handfat, blomkrukor och innerväggar med industri-look.
– Det finns en uppsjö med Facebookgrupper och kvällskurser om hur man gjuter snygga saker i betong, berättar Björn.

Vad är det som är så roligt med att skapa?
– Jag har alltid varit intresserad av att bygga. Som barn blev det många kojor och när jag var 13 år byggde jag om en vedbod, vilket jag tyckte var riktigt kul. Det är roligt att skapa saker ur udda material och ju krångligare ett projekt är, desto mer intressant är det. Att sätta upp en enkel gipsskiva ger mig feber, för det har jag gjort alldeles för många gånger, skrattar Björn.

Björn ser fram emot att träffa och få delge sina tips till Halmstadsborna på Bomässan. Han har tidigare bott i Halmstad under två år men lät sig flyttas till Stockholm när han träffade sin stora kärlek.
– Men svärföräldrarna har kvar sitt sommarhus i Haverdal, så där spenderade vi några veckor i somras. Så det känns extra kul att få besöka Halmstad så här snart igen, berättar Björn.

Förutom Björn och hans monter kommer besökare av Bomässan i Halmstad bland annat få chansen att möta Anna Braun, mest känd som inredare i programmet Fixa Rummet som går på SVT Barn, samt Tina Nordström, även kallad Mat-Tina, eftersom man i år parallellt med Bomässan även arrangerar nya mässan Halmstad Dryck & Deli. Därtill finns hundratals utställare som är redo att visa upp sina senaste produkter och tjänster.
– Det är det som är så bra med mässor, säger Björn och fortsätter: Har man några frågor kan man spara mycket tid på att få svar på dem direkt från leverantören på plats på mässan, i stället för att googla runt, maila och invänta svar som kan ta flera dagar. Så har du någon fråga om varför din fjärrvärmepump varnar eller vilka inställningar du ska ha på teknikprylarna, så passa på att ställa dem till de utställare som vet vad de pratar om. Eller passa bara på att strosa runt och hitta inspiration. Det tänker jag göra, avslutar Björn.

Text: Amanda Hajney
Foto: Compass Fairs

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här