Förr samlades vi runt elden, idag samlas vi i vattnet.

0
1634

Tid. Tid är något som de allra flesta av oss känner att vi inte har tillräckligt av. Livet är fullt med måsten och den lilla tid som blir över vill vi därför spendera väl. Ledig tid innebär livskvalitet och vi vill fylla vår lediga tid med sådant vi tycker om, ibland innebär det även att vi fyller den med vatten!

Ett sätt att njuta av livet som blivit mer och mer vanligt, är att spendera sin tid vid och i någon sorts pool eller utespa. Dessa har kommit att bli den nya sortens samlingsplatser där hela familjen kan umgås och låta dagens stress bokstavligt talat rinna av dem. Vame har pratat med två experter inom ämnet för att ta reda på vad du behöver tänka på om du går i köptankar vad gäller pool eller utespa. Första beslutet som måste tas är placeringen i trädgården.
Var vill vi att den ska stå? Var är den mest lättillgäng­lig? Vilken storlek ska den vara i? – När man ska välja vilken storlek man vill ha på sitt utespa är det en bra ide att fundera över hur många som kan tänkas vilja bada samtidigt, förklarar Lars Beckman på Nordiska Kvalitetspooler och fortsätter: ”Vår erfarenhet säger att även om man är en familj på fyra personer, så kommer det många tillfällen då vänner och släkt vill komma över och bada en stund, och då kan det vara bra med en större pool där man kan sitta fler än bara fyra personer.” 
Nästa beslut är vilken typ av pool vi vill ha. Hur vill vi kunna använda den? Vilka funktio­ner vill vi ha? Inom alla utbud gällande pooler och spabad finns det en uppsjö av olika ver­sioner att välja mellan. Det finns dels olikamodeller, men också beslut att fatta vad gäller om du vill fylla din pool med vatten och klor eller saltvatten. – Ett tips som vi brukar ge våra kunder är att anlägga sin pool på en solig plats i trädgården och dessutom använda sig av en värmepump, för att på så sätt förlänga säsongen för använd­ningen av poolen, förklarar Mikael Drott Nils­son på Laholmspool.

Det kan tyckas svårt att veta svaren på alla dessa frågor i förväg, men många återförsäl­jare av utespa erbjuder provbad. Sedan är det smart att även fråga vänner och grannar som kanske redan har en pool om vad de tycker om sin. Varför valde de som de gjorde? Sak­nar de något med sin pool, eller har de valt till något i efterhand? Ångrar de något? Är de nöjda med storleken på poolen? En sak som många kanske tycker är avskräck­ande är rengöringen av sin pool eller sitt utespa. Ska man behöva fiska efter grus och löv som trillar ner och stör njutningen stup i kvarten? På den fronten är det ingen fara. Idag finns det bra rengöringssystem som sköter den biten och håller det rent. Ett tips är att köpa ett tak till poolen eller ett lock om man har ett utespa. De hjälper till att hålla en del av smutsen borta samtidigt som de hjälper till att bibehålla värmen på vattnet. 
– Ett utespa är alltid igång, oavsett årstid, men vill du använda ditt utespa på vintern och kunna krypa ner i mysigt varmt vatten är det viktigt med ett bra lock som hjälper till att behålla värmen på vattnet mellan gångerna du badar, förklarar Lars Beckman och fortsätter, ”Så slipper du värma upp ditt utespa från bör­jan varje gång.”

Idag finns även en rad häftiga finesser som man kan välja till. Du kan till exempel koppla upp ditt utespa till wi-fi och på så sätt styra massagefunktionen eller ledbelysningen med telefonen. Din pool kan du göra till ett per­fekt träningsredskap genom att montera in en jet-stream som gör att du simmar i motström, vilket ger dig ett rejält träningspass i din egen trädgård. Till barnens stora glädje finns även möjligheten att installera ett häftigt vattenfall eller varför inte en rutschkana? Men se till att inte överdriva med finesserna, är poolen för häftig kommer alla i kvarteret vilja hänga hos er för jämnan! 

www.laholmspool.se