Efter att ha bott i Oslo närmare 20 år tog Christofer Bengtsson sitt pick och pack och flyttade hem till Halmstad för tre år sedan.
– Beslutet att flytta hem kom i samband med att jag blev förälder, förklarar Christofer.
Ett år senare, i maj 2019, slogs portarna för 2 Våningen upp, Christofers första egna krog. Efter ett helt liv i köket, var steget till att öppna eget inte långt. Planerna på att bli kock hade funnits länge. Men när han på grund av för låga betyg inte kom in på restauranglinjen på gymnasiet, så började han istället som diskare hos den redan väletablerade kocken Stefan Holmström.
– Jag tror den tiden var avgörande för mig om huruvida jag skulle bli kock eller ej. Det var där jag blev introducerad för hur arbetet i ett restaurangkök fungerade. Jag fick se verkligheten och jag blev fast. Miljön, stämningen, ja allt lockade. Så när jag började restaurangskolan senare visste jag vad som väntade på andra sidan, berättar Christofer.
Olika upplevelser
Det finns inget särskilt koncept på 2 Våningen, menar Christofer, fast de är noga med att skilja på lunchserveringen och middagsserveringen.
– Det ska vara två olika upplevelser. Bland annat möts gästerna av olika musik beroende på om de besöker oss på lunchen eller på kvällen, servisen har olika kläder dagtid och kvällstid och även dukningen skiljer sig åt en del, men i det stora hela vill vi erbjuda en avslappnad stämning och en massa bra mat, säger Christofer.
En annan röd tråd på 2 Våningen är hållbarhet och det gäller både mat och personal. Luncherna består i största mån av råvaror som annars riskerar att bli svinn.
– Ofta bestäms menyn bara några timmar innan eftersom vi inte riktigt vet vad vi kommer utgå ifrån för råvaror. Det vet vi först efter att jag exempelvis ringt upp fiskhandlaren och frågat honom om vad han har extra mycket av just idag, förklarar Christofer.
Hållbarhetstänket sträcker sig även till personalen.
– Jag förstår att jobbet inte är allt, det är viktigt att personalen får tillräckligt med tid för familj och fritid också. Därför stänger vi exempelvis mellan jul och nyår så alla ska kunna fira jul i lugn och ro, detsamma gäller veckan runt midsommar. En trygg och nöjd personal stannar kvar på sitt arbete och det ger även mig trygghet som arbetsgivare, säger Christofer.
God stämning
Men det är inte alla som har samma tänk, menar Christofer, och berättar att även om restaurangklimatet överlag förändrats till det bättre de senaste åren så är det ingen överdriven bild som visas i TV’s alla restaurangskildringar. Gordon Ramsey må vara en TV-personlighet, men hans persona kan appliceras på många krögare där ute. Fast inte på 2 Våningen då. Här är det god stämning som gäller. Och god mat. Favoritråvaran är rödbetan, något som Christofer till och med har tatuerat på underarmen.
– Man kan göra mycket gott med rödbetor, både förrätt, varmrätt och dessert.
Rödbetor till dessert?
– Ja visst. Alla rotfrukter är i grunden söta. Och det är det lite annorlunda som gästerna är ute efter. Få som kommer hit beställer en traditionell köttbit, om vi ens erbjuder det på menyn. Gästerna vill ha något som de inte kan laga till lika enkelt hemma. De vill ha en upplevelse, inte bara mat, säger Christofer.
För den som trots allt vill prova på att laga något extra gott hemma, bjuder Cristofer här nedan på ett av sina bästa höstrecept.
Text: Amanda Hajney
Confiterad äggula med stekt svamp och svampsoppa
Confiterad äggula
Du behöver:
6 äggulor
Olja
Gör så här:
Placera äggulan i en kopp.
Täck med olja och baka på 63 grader i 25 minuter.
Syltad svamp
Du behöver:
2 liter fin rensad svamp som ex. kantareller
2 tsk salt
2 msk citronsaft
3 dl vatten
2 dl ättiksprit (12%)
2 dl socker
Gör så här:
Sterilisera burkarna genom att sätta dem i 120 grader varm ugn i 10 minuter eller koka dem några minuter.
Blanda svamp, salt och citronsaft i en kastrull med lock.
Skala och skiva schalottenlökarna och blanda med svampen.
Koka upp och sjud i 10 minuter.
Blanda ättiksprit, vatten, socker, ingefära, chili, kanel och kryddnejlikor i en kastrull och koka upp inläggningslagen.
Rör så att sockret löser sig.
Tillsätt svampen, koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
Fördela svampen på burk, pressa ihop och täck med inläggningslag samt förslut med lock, låt kallna och förvara svalt och mörkt.
Låt gärna stå minst ett dygn innan servering.
Håller sig upp mot ett år mörkt och svalt.
Öppnad burk förvaras i kylen.
Svampsoppa
Du behöver:
250 g svamp, valfri sort, men gärna från skogen.
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
2 dl vitt vin
4 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk salt
Gör så här:
Ansa svampen och skiva den.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Häll svampen i en kastrull.
Tillsätt 1 dl av vattnet (för 4 port) och låt svampen förvällas på låg värme tills all vätska kokat bort.
Fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull på medelvärme tills den mjuknar.
Tillsätt svampen och vinet, låt koka ihop några minuter.
Tillsätt resten av vattnet och grädden.
Koka 10 minuter på svag värme.
Tillsätt mjölken.
Krydda med salt och mixa slät med stavmixer.
Servera med stekt svamp, se nedan.
Du behöver:
Valfri mängd svamp, men gärna svamp från skogen.
Gör så här:
Rensa svampen.
Skölj den inte.
Skär i mindre bitar.
Hetta upp en stekpanna på medelvärme och stek svampen i torr panna tills svampen inte släpper fukt.
Höj temperaturen något och tillsätt smör.
Stek svampen till fin färg i cirka 5 minuter.
Rör om då och då.
Smaka av med salt och peppar.
Läs mer: https://vame.se/pizza-hos-prosten/