Pizza hos Prosten

0
1654

Det är hård konkurrens om att få en bords- reservation till härliga Prostens Pizza på Skrea backe. Det är många som vill avnjuta Lisa Lemke och Marcus Nordgrens goda pizza och få chansen att uppleva den familjära stämningen på Prästgården i Falkenberg.

– Vi hade aldrig någonsin kunnat ana i vår vildaste fantasi att vi skulle få så många otroligt fantastiska människor runt om oss och så många som vill komma och äta pizza hos oss, säger Lisa. Minuten innan Prostens Pizza släpper nya tider för bordsreservationer sitter många pizzaälskare parkerade framför mejlen och bara väntar på att klockan skall slå om för att kunna skicka in en bokning. Ett par minuter tar det tills pizzaparet Lisa och Marcus får börja meddela att tiderna är slut. Men varför är det ett sådant hårt tryck på att få äta pizza?

Vi befinner oss hemma hos Lisa och Marcus på Prästgården vid Skrea backe i Falkenberg. Barnen leker fnissandes på den idylliska gården och matar djuren och ankan Prosten strosar omkring. Vi tar ett kliv in i den gamla ombyggda ladugården där Prostens Pizza drivs och möts av rumsvärmen och en doft av tryffelpopcorn och vedeldad ugn som pizzorna bakas i.
Musiken som spelas dovt i bakgrunden dränks av samtal som förs av Prostens gäster som sitter tätt vid de avlånga borden som delas med andra sällskap. Maten serveras på porslin som är udda, ingen tallrik är den andra lik.
Servitörerna är härliga och tar sin tid med gästerna. De sätter sig gärna ner på stolen bredvid eller lägger en varm hand på en gästs axel medan de berättar om Prostens, pizzorna, ölen eller något annat.
Som gäst fylls man av en omfamnande känsla av att vara en besökande vän som befinner sig i Lisa och Marcus vardagsrum, allt är härligt familjärt och Prostens blir inte bara ett vanligt traditionellt restaurangbesök för att äta pizza – utan snarare en unik upplevelse.
Prostens Pizza startade som ett gemensamt projekt som pizzaparet kunde ägna fritiden åt. De hittade Prästgården och vid visningen såg Marcus och Lisa den gamla ladugården och pusselbitarna föll på plats.
– När vi tittade i den gamla ladugården på Prästgården kom vi underfund med att vi skulle göra världens godaste pizza i vedeldad ugn i en härlig och avslappnad miljö. Vi ville skapa en vacker inredning med rustik och lantlig stil med långbord där alla gäster skulle kunna sitta tight och svingas mellan varandra.
Paret tycker att det funkar väldigt bra att driva Prostens tillsammans, trots pusselläggning för att få ihop vardagen med deras fulltidsjobb och i deras föräldraroll för tvååriga dottern Lilly. Krogen drivs bara på deras fritid och är därför bara öppen cirka två helger i månaden.
– Vi jobbar med det här helt och hållet tillsammans, ibland får man kompromissa men det hör till. På det här sättet får vi med alla de positiva bitarna med att driva restaurang men slipper den enorma press som det innebär att driva krog på heltid. Istället kan vi koncentrera oss på att laga god mat och ha trevligt med våra gäster, säger Marcus.

Marcus och Lisas vardag består dock inte bara av pizza. Livet på prästgården bjuder på så mycket mer för hela familjen.
– Prästgården är avskild men bullrig och härlig. Det är mycket djur runt omkring och det händer saker hela tiden. Prästgården är verkligen ett roligt ställe och framförallt ligger den i världens bästa by. Det är så mycket som handlar om mat och dryck, vilket både jag och Marcus älskar. Vi kunde inte ha bättre förutsättningar, säger Lisa.
I byn är det inte bara Lisa och Marcus som högt och passionerat älskar mat, de är omringade av grannar som också är inspirerade och älskar mat och dryck.
– På ena sidan har vi grymma grannar som producerar god ekologisk mjölk och har får och på andra sidan har vi en vinodling till grannar. Det finns så mycket goda grejer i vår by.
Lisa berättar vidare att hon inspireras varje dag av matproducenterna i närheten och det syns också inne på Prostens. Öl från lokala mikrobryggerier hänger i taket och på en griƒeltavla kan man läsa namn på de lokala leverantörerna som Lisa och Marcus samarbetar med. Just nu skriver Lisa en ny kokbok som heter ”Lisa på Landet” som kommer ut till försäljning i april nästa år.
– Boken kommer att handla om alla supergoda råvaror som finns här, helt enkelt om allt käk här på Skrea backe. Man får lära sig allt från hur man gör eget bacon och nackar en höna till bästa pizzorna och man får ta del av recept som rör sig såväl bland köksträdgården, hönsgården och mycket annat.
Människorna och deras intresse för mat i Falkenberg är något som har kommit att betyda väldigt mycket och det är en av anledningarna till att Lisa och Marcus trivs så bra på Skrea backe. Ingen av dem har
sin födelseort i västkustpärlan Falkenberg men ändå är de båda helt frälsta i staden.
– Allt är så okomplicerat här. Vad vi älskar mest är att Falkenberg är som ett Sverige i miniatyr. Man kan hitta alla olika delar här, det är inte bara hav och stränder utan det finns urskog, mossar och det finns till och med skidbackar!
Lisa och Marcus drömde en gång för inte så länge sedan om att fiytta till Italien, en favoritplats för dem båda. Men drömmen om Italien blev istället drömlivet i Falkenberg.
– Jag tror att vi just nu befinner oss i det som vi drömde om i Italien! Det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss, utan kanske bättre. Istället blev det en stor och charmig prästgård på Skrea backe och människor som är helt galna i våra pizzor. Vi tar ett steg i taget och sedan får vi helt enkelt se vart vi hamnar, säger Lisa.

Text: Camilla Melander Kanz Foto: Anders Jauring