250 skratt per föreställning

0
1385

Varje år lockar Falkenbergsrevyn tiotusentals människor att vinterturista i Falkenberg. Bussresor går från städer som ligger 10-20 mil från den lilla västkustsorten som har en lång revytradition.

Falkenbergsrevyn har under nästan två decennier byggt upp en stor publikkrets och ett starkt varumärke. SVT har uppmärksammat revyn och sände föreställningen i somras med en miljonpublik. Man har också samarbetat mycket med turismsektorn för att kunna erbjuda mer än bara en revyföreställning.
– Jag tror att en av anledningarna till att Falkenbergsrevyn har blivit så populär är att vi inte tar upp lokala händelser. Vår revy bygger på riks- och världshändelser av olika slag, säger Magnus Wernersson. Färgskiftet efter höstens riksdagsval kommer självklart få en roll i årets revy, men det är viktigt att slå åt alla håll. Så både den sittande regeringen, oppositionspartierna och alliansen kommer få sin del.
Enligt Magnus kan man skoja om allt, men man måste inte göra det. Massakern på Utøya och Nelson Mandelas död är exempel på händelser som ensemblen valt att ta upp men inte skämta om. Istället har man gjort en reflektion eller hyllning om det som har hänt.
– Det är viktigt att ha kontraster i en revy säger Magnus. Och det är konst att kunna balansera mellan allvar och skratt. Revyensemblens viktigaste mål är att få publiken att skratta. Några gånger varje säsong gör Magnus en kvalitetskontroll i form av att han, utan skådespelarnas vetskap, sitter i publiken och räknar skratt.
– Hela publiken måste inte skratta men det ska vara rejäla skratt. Oftast är det 250 rejäla skratt på en föreställning vilket ger ett snitt av två skratt i minuten. Då är vi nöjda och har nått vårt mål med att roa och underhålla publiken.
Tidigt på hösten reser hela revyensemblen utomlands under en veckas tid för att sålla bland händelser och fokusera på att skriva manus till vinterns föreställning.
– Det är lite unikt att vi skriver hela manuset tillsammans och att vi skriver allt själva, säger Magnus som för detta har uppmärksammats med Povel Ramel-priset Povels Penna.
Vi jobbar i små grupper och varje grupp har ett specifikt uppdrag.
Revy bygger på igenkänning, bevaka trender och driva med sådant som ligger i tiden.
Vinterns föreställning kommer bland annat att ta upp Ice Bucket-challange, folkomröstningen i Skottland, ICA:s bojkott av danskt fläskkött, vårens tågstrejk och fotbolls-VM i Brasilien.
– Rent generellt gäller att ju längre sedan det är något hände, desto hårdare får vi jobba för att få publiken att minnas händelsen, säger Magnus. Stora händelser som får mycket uppmärksamhet i media minns publiken lättare, men de små kan vara minst lika viktiga i en revy.
Manusarbetet pågår hela hösten. Först strax före julhelgen låser ensemblen sitt manus för tillägg av händelser och större ändringar.
– Vi vill ha med så aktuella händelser som möjligt för att locka en bred publik och inte bara personer från Falkenberg med omnejd. Därför håller vi manus öppet så länge det går.
Det kan hända något i Sverige eller i världen som är lätt att kommentera på roligt sätt och ta med i revyn, avslutar Magnus.

Text: Thérèse Wijk