Jubël – Vi vill göra musik man mår bra av

0
3141
Victor Sjöström och Sebastian Atas är Jubël. Foto: Johan Nilsson

Jubël utgörs av Halmstadskillarna Victor Sjöström och Sebastian Atas som lyckats bygga sig en framgångsrik karriär på bara några år. Vamé tog ett snack med Victor om vad de har på gång framöver, och hur man håller styrning på karriären i dessa tider.

Tillfälligheter förändrar ofta våra liv, både till det bättre och sämre. 2020 var för Jubël, som för många andra, ett speciellt år, men på lite andra sätt. Det blev ett väldigt händelserikt år för bandet – som startade med en tillfällighet.

– Vår låt ”Dancing in the Moonlight” från 2018 spelades i tv-programmet ”Love Island” i England. Det gjorde att den plötsligt blev väldigt populär där och gick upp på första plats på radio. Det i sin tur gjorde att den också blev en hit i många fler länder. Samtidigt släppte vi även vår första EP, så det var verkligen fullt upp; trots omständigheterna var det ett mycket bra år för vår del.

Efter att Jubël släppte första EP:n där i mars 2020 blev det av förklarliga själ inget turnerande med de nya låtarna. Det låter som lite tråkiga omständigheter att slå igenom utomlands men inte kunna åka dit och promota sin musik.

– Ja men branschen anpassade sig ganska snabbt, säger Victor. Så istället blev det mycket digital marknadsföring här hemifrån.

Mer digitala initiativ

Han berättar vidare att pandemin bidragit till att det har tagits många initiativ till digitala spelningar och att de försöker tacka ja till så mycket som de kan.

– Vi var till exempel med på digitala Summerburst i somras där vi spelade på ett tomt Ullevi. Det var ganska märkligt men också kul. Vi försöker bara hänga med i utvecklingen och anpassa oss.

Förra veckan släpptes nya låten ”Weekend Vibe” vilket är första singeln från en ny EP som ska komma under 2021. Sedan är planen att det ska släppas fler låtar under sommaren. Under året har de också en spelning på gång tillsammans med Warner Music. Det kommer bli en livesänd helt digital show i USA kallad ”School Nights” där de ska vara en av akterna som spelar. 

– All teknik och förutsättningar finns ju nu för att digitala evenemang ska bli så bra som möjligt. Så vi tycker bara det är kul att folk vågar ta initiativ till att satsa på det, säger Victor. Det är så klart supertrist att inte kunna vara ute och spela och möta publiken. Men man kan inte heller bara sitta inne och göra ingenting, så detta ser vi som en bra kompromiss. 

Unikt genombrott

Genombrottet med ”Dancing in the Moonlight” var en speciell händelse i karriären förklarar Victor. Något som lika gärna kunde gått dem förbi.

– Det var bara den tredje låten vi släppte och det blev lite speciellt. Dels var det en cover, och dels sjöng inte Sebastian på den. Men när en skivbolagskille från England hörde den försäkrade han oss om att ”det här är en hit, den måste ni släppa”, så vi bara hakade på det. Sedan blev vi dock delvis stämplade av låten i efterhand då många antog att vi är en dj-duo som bara producerar. Men vi själva ser oss istället som en pop-akt som sjunger och spelar live. Så vi jobbar lite mot den stämpeln kan man säga. Samtidigt är vi enormt tacksamma för låten då det är den som har tagit oss dit vi är idag. 

Victor och Sebastian är Jubël.
Jubël ska släppa mycket ny musik under 2021 med avstamp i nya singeln ”Weekend Vibe”. Foto: Johan Nilsson.


Halmstad finns kvar i dem

Både Victor och Sebastian är födda och uppvuxna i Halmstad och träffades för åtta år sedan genom musiken. 

– Jag jobbade med events och Sebastian producerade musik och jag hörde att han hade talang så jag frågade honom om vi inte skulle ses och göra musik tillsammans, och sedan den dagen så har vi gjort det. Vi tycker båda väldigt mycket om Halmstad. Vi har både familj och vänner kvar i Halmstad så vi är där så mycket som vi kan.

Jag undrar hur utsikterna för 2021 ser ut och Victor berättar att de har ett live-gig planerat för sommaren vilket är på Lollapalooza i Stockholm, men om det verkligen blir av är en annan fråga.

– Så som snacket går i branschen så tror och hoppas man på att livespelningar kommer bli möjligt till hösten i år eller till våren 2022, säger han. 

Samtidigt understryker han att det inte finns någon ökad press från skivbolaget.

– Vi försöker bara vara kreativa och alla är ju i den här sitsen tillsammans, så man försöker bara hitta lösningar och möjligheter i situationen som är.

Har ett positivt sound

Jubëls musik kan förklaras med ett positivt och soligt sound. Passar det kanske extra bra just i dessa ganska dystra tider vi går igenom?

– Vi har pratat ganska mycket om det: varför vår musik har haft sånt genomslag och om det är en produkt av tiden just nu eller något annat. Det har kanske att göra med att den är lätt att ta till sig och att det finns någon form av hopp i låtarna, och är det så, så är det fantastiskt.

Victor förklarar vidare att både han och Sebastian är allätare när det gäller musik. 

– Vår styrka är att vi inte begränsar oss utan tillåter oss att vara ganska experimentella med olika genrer och sound. Vår grundinställning är att vi vill göra musik som får en att må bra.

Och må bra vill man ju. Man kan nästan se framför sig vilken kollektiv eufori det skulle kunna bli till sommaren om vi kommer ur pandemin så pass att vi kan börja umgås obehindrat igen.

– Min känsla är att det finns ett behov hos folk att komma ut och njuta och leva livet, säger Victor. Jag tror att hela live-scenen kommer få ett uppsving längre fram. Tidigare kunde man ibland känna att folk på spelningar var lite mätta, men jag tror att pandemin har gjort att man inte kommer ta live-framträdanden för givna på samma sätt längre. För vår del så kommer 2021 innebära att vi tuffar på, släpper ny musik och hakar på så många nya saker vi bara kan.


Text: Daniel Kämäräinen


Läs också: https://vame.se/fran-trubadur-till-hitmakare/