Linnea kräver dans

0
1532

Vad har havet, glitter och folköl gemensamt? Jo, det är ingredienserna i Linnea Henrikssons recept på ett riktigt gott humör. Lägg till musiken, scenen och färgglada kläder och puddingen Linnea är serverad.

Linnea Henriksson är en i raden av många framgångsrika personligheter från Halmstad och hon har nått stora framgångar med sin musik. Hon växte upp på Rotorp, men efter sina tre år på musikinriktningen på Sturegymnasiet sökte hon sig istället först till S:t Sigfrids Folkhögskola i Växjö och sedan Skurups Folkhögskola och fiyttade då till Malmö. Där bildade hon tillsammans med några andra musiker i samma klass jazzbandet Prylf. Några år senare hörde hennes mamma av sig till tävlingen Idol och tipsade om Linnea. Hon kom med och vips så förändrades allt. Två soloskivor senare har Linnea tagit en välförtjänt plats bland den svenska artisteliten.

Men hur känns det egentligen att fiytta från sin hemstad, sitt Halmstad, där man har sin familj och sina vänner? Linnea tror att varje stad är unik och har sina egna utmaningar. Oftast är det den sociala biten som kan vara svår, att träffa nya kompisar. Men eftersom hon fiyttade från Halmstad för att studera musik så lärde hon känna likasinnade människor på en gång i form av klasskompisar. Idag pendlar hon mellan Malmö och Stockholm, fast självklart saknar hon Halmstad ibland.

– Halmstad är så bra rent storleksmässigt. Det är nära till allt, man är bara en cykeltur eller en bussresa bort. Sedan så gillar jag vattnet. Både Nissan som rinner genom staden och havet ger ett lugn, säger hon.
Bäst badstränder tycker Linnea ınns i Frösakull och i Grötvik, men oftast brukar hon hänga på Västra Stranden när hon är på besök hemma i Halmstad. Det är så vackert där, menar hon, med skogen och havet så nära inpå. Det är även där videon till sommarens stora hit ”Halmstad” är inspelad. Där kan hon sitta med sina vänner med en kall folköl i handen, vilket är den bästa drycken enligt henne själv, och bara njuta.

Framåt då? Vad har hon i kikaren? Är det enbart musiken som gäller eller ınns det andra planer? Linnea säger att ända sedan hon satsat på musiken och gjort precis det som hon mår bra av att göra, så har det hela tiden skapats nya möjligheter att testa nya saker. Hon fıck till exempel prova på att vara programledare i Hallå P3 i somras.
Men det är ändå musiken som kommer i första hand just nu, och hon hoppas att hon kommer få fortsätta sitt liv på scenen i framtiden också, även när hon står där
med en darrig käpp i handen och behöver hjälp att ledas av scenen efteråt.
För scenframträdanden, det är roligt, och en del av helheten som artist.
Det sprakande scenspråket förstärks med färglada kläder. Varje klädesplagg som hamnar i Linneas shoppingkassar ska funka lika bra på scen som privat. Det trängs därför inte så värst många vita basplagg i hennes garderob, utan istället är det glitter och paljetter som gäller.

Det är tydligt att det inte bara är musiken utan hela den glittrande artisten Linnea som gör att fansen fastnar för henne.
– Det är så roligt, ibland får jag kommentarer via sociala medier även från människor utanför Sverige som skriver att trots att de inte förstår ett enda ord jag sjunger eller skriver, så gillar de min musik ändå.
Så om ni ser en färgstark tjej som knäcker en folköl en solig dag nere på Västra Stranden, så kan det vara Linnea som pustar ut och tar en paus från det hektiska artistlivet.
Hemma på besök, i sitt Halmstad.

Text: Amanda Hajney Foto: Morgan Norman