Göteborg Filmfestival 2021

0
2262
Göteborg Filmfestival 2021

Slutet av januari betyder att det åter är dags för Nordens största filmfestival att dra igång. Och detta året är, trots pandemin, inget undantag. Idag den 29:e januari är det premiär för Göteborg Filmfestival 2021 med den stora skillnaden att den i år är helt digital. Därför listar vi på Vamé alla nyheter och vad som är bra att veta inför premiären.

Ett pris – allt innehåll

Det är inte bara den digitala utformningen som är ny för året. Även biljettköpet är förändrat, där man blir medlem för engångssumman 295:-. Därefter kan man ta del av alla filmer och annat innehåll som visas under de 11 dagarna fram till 8:e februari.

Slimmad festival

Man har även slimmat ner festivalens olika filmsektioner. Så i år är det mest fokus på de olika tävlingarna så som Nordic Competition, Ingmar Bergman Competition och Startsladden. Trots det är det mer än 60 filmer som visas. Utöver det har man även via Focus: Social Distances inriktat sig på social distansering och filmer som skapats sedan pandemin bröt ut i världen. Det är också en mycket god nyhet att man inte måste se filmerna på utsatt tid utan har 24 timmar på sig att se varje film från dess starttid.

Programledare guidar

Varje dag kommer man få sällskap av programledaren Emma Grey Munthe som ska guida publiken genom festivalkvällarna. Utöver det kan man även ta del av samtal med filmskapare, se på konserter och lyssna på festivalens podd.

Isolerad biograf

En av de mer spektakulära företeelserna på årets festival är att filmfantaster världen över tävlat i en möjlighet att uppleva festivalen ensam på en fyr ute i Göteborgs skärgård. Fyren Pater Noster och dess lilla otillgängliga ö Hamneskär kommer under en vecka bli tillfälligt hem för en festivalbesökare. Utifrån mer än 12 000 sökande valdes en person ut till att uppleva årets filmfestival på ett minst sagt udda sätt. Utan telefon och kontakt med omvärlden och endast film som sällskap kan man kalla detta riktig social distansering.

Bonusinnehåll

En ytterligare fördel när man köper festivalpasset är att man får tillgång till fler filmer än de på årets festival. Vilket betyder att man både på webben och i appen Draken Film kan botanisera bland en massa filmer. Där finns gamla festivalvinnare, flera regissörers retrospektiv så väl som barnfilmer och kortfilmer.

Så här går det till

Aktivera ditt festivalpass på festivalens hemsida. Sedan kan du se filmerna direkt i din webbläsare eller via appen Draken Film. Filmerna kan sedan streamas via både Apple TV och Chromecast.

Text: Daniel Kämäräinen

Läs också: https://vame.se/nya-filmer-serier-julen-2020/