Nystart efter döden

0
3438
Paret som föreläser om missbruk
Alexander och Karin Strandberg jobbar med anhörigproblematik och missbruk. Foto: Videline Weber

Det var en kylig morgon i slutet av februari 2013 som Alexander Strandberg såg ut att ta sina allra sista andetag. Medan strålarna från duschen strilade ner på duschgolvet tog Alexander en överdos av heroin och föll ihop. I lägenheten fanns även hans sambo Karin och då treåriga son. 

– Jag hörde en duns från badrummet och när jag inte fick något svar från Alexander sprang jag till köket för att hämta en kniv så jag kunde lirka upp badrumslåset. Jag visste inte vad som väntade där bakom dörren. Kanske skulle Alexander bli sur för att jag kom in, kanske skulle han stå oförstående i duschen och undra vad jag gjorde där? Men samtidigt som jag öppnade dörren ramlade han ut på mig, helt blå och blodig i ansiktet och jag ringde 112, berättar Karin Strandberg som sedan 2014 är hans fru. 

När de båda träffades bodde de båda i Norrland och Alexander hade varit nykter i två år, efter att tidigare haft problem med både alkohol och droger. Det var efter att de i juni 2012 flyttat till Stockholm som Alexander fick ett återfall som höll på i 9 månader. Innan allt förändrades den där ödesdigra dagen i badrummet. Under 20 långa minuter höll Karin igång Alexanders hjärta genom hjärt- och lungräddning innan räddningspersonalen kom till undsättning. 

– Vår relation hade varit destruktiv ett tag, men jag ville inte riktigt erkänna för mig själv hur dåligt det låg till. Men när han låg där på golvet hann jag tänka att det vore skönt om han dog, så vi kunde få ett slut på det hela. Jag kände mig nästan lättad, samtidigt som jag inte gav upp återupplivningsförsöken, berättar Karin.

Sporrade till att hjälpa

Även räddningspersonalen tyckte det såg mörkt ut under ett tag. Tills de till slut fick liv i honom igen och han kunde åka till sjukhuset med ambulans. 

Idag är den där händelsen från badrummet ett minne som sporrat både Alexander och Karin till att försöka hjälpa andra i liknande situationer. Tillsammans har de startat företaget Strandberg & Strandberg som specialiserar sig på att förebygga alkohol och drogrelaterad ohälsa i arbetslivet. 

Kort efter incidenten började de föreläsa om sin story. Snart märkte de att behovet efter den här sortens frågor och problematik var stort. Så för att ha en mer stabil grund att stå på, valde de båda att utbilda sig inom ämnet. Karin är numera KBT-terapeut med spetskompetens inom anhörigproblematik och Alexander är diplomerad 12- stegsbehandlare och erfarenhetskonsult. Han tar även sin examen som alkohol- och drogterapeut i maj 2020.

Varför valde de att rikta in sig på just missbruk i arbetslivet?

– Man räknar med att det är runt 1 miljon människor i Sverige som lever med ett riskbruk, missbruk eller beroende. Ca 80-85% av dem hittar vi i arbetslivet.

Strandberg & Strandberg erbjuder därför rådgivning och stöd till chefer och ledare. De informerar dem om deras rättigheter, skyldigheter och möjligheter då det kommer till denna problematik på arbetsplatsen, förklarar Alexander.

– Vi utför också drogkontroller, både slumpmässiga och vid nyanställningar. Men också utbildning för medarbetarna inom dessa frågor. Och en tjänst vi upplever som väldigt intressant för arbetsgivarna är möjligheten att anlita oss som företagsterapeuter, fyller Karin i.

Definition av missbruk

Vad anses vara ett missbruk? 

– Missbruk är i huvudsak kopplat till en persons sociala liv. Om det är sådant som leder till problem i skola, arbete, hem och familjen anses det vara ett missbruk. Man brukar prata om en kontrollförlust. När man säger till sig själv att ”jag ska bara ta två öl” men sedan inte kan styra över hur många det faktiskt blir. När ditt brukande går ut över det sociala livet kan det också anses vara ett missbruk, säger Alexander. 

Genom sitt arbete med att framförallt förebygga, men också ge möjlighet till rehabilitering och behandling vid behov, vill paret Strandberg att frågan ska lyftas och bli en naturlig del av arbetsplatsens agenda.

– Vi möter chefer som påstår att ”vi har inte den problematiken här”, men det har de. Vi vill också göra det enklare för den som redan vet med sig att hen har ett missbruk att våga prata om det och få hjälp, säger Alexander.

– Sedan fokuserar vi också på de anhöriga. I höst startar vi bland annat upp en anhöriggrupp för att kunna stötta och ge råd till de som lever med en missbrukare, säger Karin.

Och faktum är att både hon och Alexander onekligen vet vad de pratar om. 

Text: Amanda Hajney


Det är viktigt att skilja på missbruk och beroende.

MISSBRUK: Är när man upprepat ställer till det för sig p. g. a.  spel eller alkohol.

BEROENDE: Är när den egna viljan inte längre räcker för att styra beteendet (kontrollförlust).


Läs också: https://vame.se/hur-kan-vi-vara-halsosamma-forebilder-for-vara-barn/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här