Asian fusion Halmstad style

0
3034

Är vi fortfarande kvar i Halmstad? Det kan man fråga sig när man kliver in på Asian Bank Office på Storgatan 18. I lokaler som fram tills nyligen huserade en stor bank, har man nu helrenoverat lokalerna och istället för en stel bankmiljö bjuds gästerna på en mat- och
drinkupplevelse som saknar motstycke i Halmstad.

Det är de tre restaurangveteranerna Palle Frick, Errol Simsek, och Ragge Krook som slagit sina kloka huvuden ihop och skapat en asian fusion-restaurang som fokuserar lika mycket på synintrycket som smakerna man erbjuder.
– Det är viktigt med en helhetsupplevelse och det tycker vi att vi lyckats med, menar Palle, som var den som först fick nys om att lokalen var ledig.
Det var för två år sedan som Palle blev kontaktad av fastighetsägaren till lokalen. När han sedan besökte den såg han genast att potentialen att göra något annorlunda var stor.
– Jag, Errol och Ragge hade pratat om att göra något ihop någon gång, och nu var det helt enkelt dags, säger han.

Alla tre ägarna har andra restaurangverksamheter i Halmstad. Innebär inte en ny restaurang att de konkurrerar med sig själva?
– På ett plan gör vi naturligtvis det, men samtidigt inte, säger Palle och fortsätter: Halmstad är en liten stad, och därför är det viktigt med en mångfald bland de restauranger och uteställen som finns. Ju fler alternativ som finns, desto fler människor går ut för att äta eller roa sig.
Errol håller med.
– Vi kände väl dessutom att det här med asian fusion är så pass hett, så om inte vi slog slag i saken och skapade ett ställe som det här, så skulle någon annan göra det istället.

Sagt och gjort. Snart hade man hittat en arkitektfirma som målade upp deras vision på papper. Kockarna skickades iväg på inspirationsresa samtidigt som byggare drog igång med skapandet av lokalen. Så äntligen, i maj i år, slog man upp portarna. Responsen lät inte vänta på sig. Besökarna verkar överväldigade av både atmosfären och maten.
– Vi erbjuder två olika koncept på vår meny. Vi har dels en sharingmeny, där tanken är att man beställer flera olika rätter och delar på. Varje rätt är stor nog att dela på men inte stor nog att det bara räcker med en, utan tanken är att man beställer tre, fyra, eller kanske fem, sex, olika rätter för att bli mätt och nöjd. Sedan har vi också en så kallad Omakasemeny, vilket är ett japanskt sätt att äta och går ut på att kockarna själva väljer vilken mat som serveras. Även där serveras det smårätter som tillsammans bildar en hel måltid. Ordet Omakase betyder ”Jag lämnar det till dig”. Detta har blivit en av våra mest populära menyer, och allt är framtaget av vår kökschef John och restaurangchef Karim, som båda har lång erfarenhet inom restaurangvärlden både i Sverige och utomlands, förklarar Palle.
– Runt hälften av alla matgäster beställer ur vår Omakasemeny, som vi erbjuder antingen vegansk eller med köttinslag. Denna meny uppdateras varannan vecka efter säsong, säger Ragge.

Även i baren har man en sharingmeny och med barchefen Victor Kling, som är meriterad och har vunnit flera priser inom baryrket, är det inte så konstigt att ryktet om hans exemplariskt goda cocktails har spridit sig.

Asian Bank Office är under ständig utveckling.
– Just nu håller vi på att utveckla vår After Work och vi drar snart igång en sushiservering också. Men vi måste hela tiden stanna upp och fundera på vad som kommer funka. Vad vill våra gäster ha? Det händer att jag drar iväg i tankarna och tänker lite för stort ibland. Errol får stoppa mig ibland och tala om för mig att mina idéer inte är realistiska, säger Palle med ett skratt.

Det verkar som att Halmstads hetaste restaurang har bara påbörjat sin framgångssaga. Asian fusion skapad av en fusion av härliga krögare. Kan det bli bättre, eller godare?

Text: Amanda Hajney

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här