Föredrällaren Bengt Olander på allvar & skämtartiklar

0
3202
Butterick’s_Bengt_Olander

Oavsett vad han gör, driver företag, spelar musik eller föreläser, så går det en röd tråd genom allt. Eller, ja, kanske snarare tre röda trådar. Trådar som består i hans sätt att leva, tänka och agera. Tre skilda åskådningar, som kokas ner till en livsfilosofi. Bengt Ben Olander lever efter sin egen treenighet: To be or not to be (Shakespeare). To be is to do (Kirkegaard) och To be do be do (Sinatra), när han strävar efter att leda, skapa och ha roligt.

Han bjuder på kaffe mitt i en historisk scen. För vi sitter på Brooktorpsgården i Halmstad, och varje torsdagskväll är byggnaden just det, en scen, när Bengt tillsammans med sin fru Dorrit von Renteln föreläser om lokala historiska händelser.
– Fast vi kallar dem föredrällningar, ett ord sammanslaget av föredrag och föreställning. För vi kombinerar ett föredrag med sång och musik, och då blir det ju en föredrällning, eller hur? Förklarar Bengt med ett leende.

Historietema

På vägen in till Brooktorpsgården lämnade han den aktuella gästlistan till kvällens föredrällning till personalen.
– Vi blir inte riktigt lika många idag som förra veckan. Men det beror nog på att vi ska prata om Slaget vid Fyllebro. Det är kanske inte så många som vill höra om så sorgliga saker som krig, tror Bengt och stryker handen mot det över 400 år gamla rödmålade korsvirket. Vilken bättre plats att hålla föredrällningar med historietema på, än i Halmstads äldsta allmogehus?

Utbildning

Hade Bengt fått leva om sitt liv hade han troligtvis gjort detta redan från början. Läst och utbildat sig i historia. Men hans far tyckte annorlunda och det blev istället några studieår på Handelshögskolan i Stockholm. Men det är inget han ångrar egentligen. Han har ju fått göra och uppleva så mycket under livet, som format honom till den han är idag. Företagandet, sina tre barn med förra frun, hitsen på Svensktoppen.
– Jag passar på att få utlopp för mitt stora historieintresse nu som pensionär istället. Tänk vilken lycka att på äldre dar ha träffat en kvinna som delar min fascination för historia. Säger Bengt och syftar på sin fru Dorrit.

Livet med Butterick’s

Nu som pensionär har Bengt över 40 år bakom sig som VD för Butterick’s. En butikskejda som numera är välkänd som ”Festspecialisten”.
– Men från allra början var det faktiskt en modebutik, berättar Bengt.

Foto: Viktor Dunér

Butterick’s historia

Historien börjar i New York under 1860-talet med skräddaren Ebenezer Butterick som sydde upp skjortor dagarna i ända.
Tills hans fru Ellen kom på att de borde producera tillskärningsmönster istället. Kunderna kunde köpa och på så sätt kunna sy upp sina egna skjortor. Konceptet blev snabbt en succé och franchiseföretag poppade upp lite varstans i världen. Bland annat 1898 i Köpenhamn. Där jobbade en driftig kvinna, som hette Sigrid Schou som år 1903 blev ombedd att åka över sundet och öppna en ny butik på Drottninggatan Stockholm.

Diversehandel

Elva år senare bröt första världskriget ut. Det blev allt svårare att få tag på tyg eftersom det som fanns gick till militärkläder. Utan tyg behövde ingen nya symönster. För att klara krisen började man istället fokusera på artiklar som skulle kunna förenkla krigsvardagen. Så småningom tog man även in lite skämtartiklar för att liva upp densamma. Bland annat den klassiska pruttkudden. Butterick’s hade utvecklats till att bli en diversehandel. Under 1950-talet hade Folke Olander, Bengts pappa, tagit över en av butikerna. Då börjar företaget skämta på allvar och tillskärningsmönstren fasades ut.

Butterick’s/Halloween

När det så blev Bengts tur att ta över ändrade han utbudet totalt och valde att  koncentrera sig på vad man är idag, en festbutik med saker som piffar upp vilken fest som helst. Bland annat har Butterick’s en stor förtjänst i att Halloween kom till Sverige, något som inte uppskattades av alla när det begav sig.
– Vi fick bland annat Svenska Kyrkan och andra trossamfund efter oss för att vi plockat in något så opassande. Men är det inte alltid så när något nytt träder in på marknaden?
Alltid är det någon som rasar. Många förstår inte att den största delen av våra högtider och seder är importerade från utlandet. Dessutom behöver vi Halloween, då den är belägen under en lång och grå höst som annars inte har några firanden. Den piggar upp mellan midsommar och jul.

Framtiden

Idag har Bengt lämnat över VD-rollen till Therese Carlsson.
– Hon är en mycket driftig kvinna som sköter företaget med bravur. Bland annat har hon under pandemin öppnat tre väldigt fina ”signaturbutiker” i Täby Centrum, Mall of Scandinavia och Asecs i Jönköping – och samtidigt dubblat omsättningen på webbshoppen, berättar Bengt.

Historieintresse

I och med att han att han avgått som VD för Butterick’s har han fått tid att satsa mer på sitt historieintresse. Även om han kombinerat dem i många år. Bland annat erbjuder han föredrag om sin stora förebild Raul Wallenberg. Alla gagepengar går till att finansiera studieresor för ungdomar att besöka Auschwitz.
Något han gjort på ställen som allt från små behandlingshem till den amerikanska kongressen.
Det är väldig kontrast, från festartiklar till koncentrationsläger. Hur fungerar det?

– Jag kommer alltid tillbaka till det där med To be or not to be, To do is to be och To be do be do. Det ena måste inte utesluta det andra. Jag tycker synd om människor som inte unnar sig att ha skoj bara för att de råkar arbeta med något seriöst. För mig är det viktigt att ha dessa tre vinklar i livet.

Om musiken

Det gör att vi osökt kommer in på Bengts tredje stora intresse, musiken. Den har alltid funnits där och under en period var det musikinspelningar i Nashville som stod högst upp på listan.
– Jag spelade in några låtar där 1999 och i samband med det blev jag ”Ben”, eftersom min producent sa att jag aldrig skulle slå i USA om jag kallade mig för Bengt, säger han och skrattar.

Karriären

Under karriären har han haft inte mindre än sju hits på Svensktoppen, något som kanske inte hade blivit av om han inte en dag skrivit ett brev till vännen och musikern Janne Bark.
– Janne kom hem till mig och sa ”Om du kan skriva ett brev så bra, måste du börja skriva låtar!” Så det har blivit ett sjuttiotal låtar efter det, berättar Bengt glatt. Med så många strängar på sin lyra, bokstavligt talat, och så många erfarenheter i bagaget så kan man ju fråga sig vad Bengt har kvar att göra?
– Jag har mycket kvar som jag bara måste göra. Nu vill jag fortsätta att berätta om det fantastiskt intressanta historiska arv som vi hallänningar lever med. Jag hoppas att tillsammans med Dorrit kunna öppna ögonen för hallänningarna, och få dem att förstå vilket unikt landskap vi bor i.

Länkar:

Läs artikeln i magasin format här
https://www.buttericks.se
Fler artiklar från företagare i Halland