På slutet av 20-talet, i Jacksonville USA strosade en amerikansk leksakshandlare runt och upptäckte hur en grupp individer satt med ett gäng träbitar och kaffebönor framför sig och spelade någon form av spel. Han blev fascinerad och tog med sig konceptet hem till New York och började erbjuda folk att delta i hans spel. En vacker dag hade han en kvinna på besök som var med och spelade och när hon fick rätt antal brickor i rad ropade hon felaktigt ut BINGO istället för Beano och där fick spelet sitt framtida namn, Bingo.
År 1961 i september var det premiär för bingospelet här i Sverige och det var Gunnarstorps IF som kom på idéen att dryga ut sin föreningskassa genom att anordna speltävlingar och låta folk komma och delta. Efter denna start blev bingospelet mer och mer populärt i Sverige och idag behöver du spellicens av Spelmyndigheten och certifierad personal, för att få bedriva bingospel i större skala. Ingemar Persson startade med arrangerat bingospel 1971 i Halmstad och där kunde man även träffa på hans son Magnus Björkman. Magnus sommarjobbade med att ropa ut nummer och hjälpa till bland spelarna och det ledde till att han idag driver ett företag med sin bror och förser Halmstadborna med bingospel sju dagar i veckan.
– Jag brukar själv jobba 1 – 3 dagar i veckan ute i hallen, förklarar Magnus och fortsätter: Eftersom jag älskar gemenskapen som spelet ger. Stämningen i hallen är svår att förklara men man blir så glad av den. Just gemenskap ser Magnus och hans personal mycket av, många spelare väljer att spela tillsammans i grupper och dela glädjen när de vinner. Detta kan ske snabbt eftersom en timme i bingohallen kan innehålla upp emot 50 bingoutrop då spelare fått ihop en vinnande rad. Det är samtidigt viktigt att allt är uppstyrt och går rätt till eftersom det handlar om spel. Man ska som spelare kunna känna en trygghet med att allt går rätt till.
– Det ligger ett gediget arbete runtomkring för att en sådan här verksamhet ska få bedrivas, förklarar Magnus och fortsätter: Exempelvis är allt styrt av lotterilagen som förklarar vad man får och inte får göra. Samt att all vår personal, inklusive jag själv, är utbildad och certifierad, dels via Svenska Spel, och även Via bingobranschens egen organisation. Det är ingen hemlighet att spel kan ha en negativ baksida men det är något man tar på stort allvar inom bingobranschen och arbetar aktivt för att motverka. Förutom tidigare nämnda utbildningar finns det material och information tillgängligt i lokalen för de personer som vill söka hjälp och stöd i sin spelsituation.
Förutom Magnus och hans personal kan man även stöta på medlemmar från några av Halmstads idrottsföreningar. Överskottet från bingoverksamheten går nämligen till ideella föreningar Beroende på storlek får föreningarna bidrag till sin kassa och kan därmed köpa in utrustning som behövs i verksamheten. – Vår sponsring har till och med hjälpt till att starta upp fler lag inom föreningarna så att ännu fler ungdomar kan få möjlighet att idrotta, berättar Magnus. Detta är ett mångårigt samarbete som har resulterat i att olika föreningar fått utbetalningar på sammanlagt 18,6 miljoner kronor under en 15-årsperiod. En av föreningarna är Halmstad Handboll, och styrelseledamoten Johanna Pousette är tacksam för samarbetet med Bingohallen.
– Tack vare Bingon kan vi erbjuda våra ungdomar ett bra verksamhetsstöd och möjlighet att göra det lilla extra inom handbollen, berättar Johanna och fortsätter: Vi satsar också på att utbilda våra ungdomar att bli föreningsdomare och ungdomsledare i föreningen. Ett tips är att besöka bingohallen och träffa alla likasinnade och samtidigt få känna på sammanhållningen.
Text: Frida Hansson Foto: Magnus Björkman
Instagram: fortunabingo_halmstad Facebook: FortunaBingo Halmstad Hemsida: fortunabingo.se