HÅLLBAR STIL PÅ UTEMÖBLERNA

0
1772

Nu är det ett tag sedan vi ändrade till sommartid och fick ställa fram både klockan och 
utemöblerna. Den här våren har många av oss även fått stor användning av vår träd­
gårdsinredning, till skillnad mot de lite oftare förekommande kylslagna vårarna. Varje år får vi veta av kvällstidningar, magasin och olika sajter vilka stilar som är nya för året och vad vi bör konsumera för att hålla våra trädgårdsoaser å jour med rådande trender. 
Och medan den största trenden i vårt konsumtionssamhälle pekar mot en hållbarare livsstil där vi minimerar, rensar, plastbantar, säljer och köper på second hand, så satsar 
vi I våra trädgårdar på hållbara material av hög kvalitet, som är anpassade efter det nordiska klimatet Möblerna ska I så stor utsträckning som möjligt vara underhållsfria, 
utan behov av kemikalier för rengöring och underhållning som oundvikligt hamnar i 
miljön och i våra vattendrag efter användning. 

Stilmässigt är det fortfarande populärt med konstrotting och en striktare färgskala, med grått, vitt och svart. Markus Djurberg, VD för Olson Möbler i Halmstad berättar att man lägger stort fokus på modern design av underhålls­fria och hållbara material, som aluminium, keramik, återvunnen plast och mycket glas. Trendmässigt satsar man på typiska skan­dinaviska designgrepp: stilrent med enkla linjer. Det ska vara sparsmakat och snyggt utan utsmyckning, men gärna med färg! Markus upplever att fler och fler vågar sätta färg på sin tillvaro och många väljer även gärna att blanda olika färger ute i trädgården.

– Det blir både läckert, medvetet och dekora­tivt att matcha snygga färger. Och framför allt blir det ju roligare!

Markus berättar även att kunderna i år eftersöker professionell hjälp med att inreda sina uterum. Inte bara med möbler, utan med mattor, hyllor, tavlor och belysning. Inred­ningen i ett inglasat uterum ska tåla tempera­turskillnader och mycket sol, medan möbler och mattor som ska vara på en altan utan skyddande tak måste tåla regn och rusk. Även trädgårdsinredning är en ny trend som växer sig allt större och hos Olson Möbler märks en ökad efterfrågan på allt från avställningsytor till köksbänkar med rinnande vatten och vask. Uppdragen kan bestå av allt från att designa sparsmakade planteringsbänkar till kompletta utekök med infälld grill i bänkdelarna och stora kitchen islands med bar och kyl! 
Hur mycket tid som går åt till skötsel av utemöblerna beror helt på materialet. Tanken är att möblemanget ska kunna stå ute oskyd­dat året runt och att det på våren endast krävs en omgång med trasa och lite naturbaserat rengöringsmedel som exempelvis såpa. 
– Då är de så underhållsfria de kan bli. Städa kommer man ju aldrig undan, säger Markus och skrattar.

Hos Strandskatorna i Sklntaby arbetar man även där för att varorna ska vara underhållsfria och kunna stå ute året om. Bodil Strand, ena halvan av det gifta par som äger anläggningen, förklarar att man enbart använder material som ska klara södra Sveriges klimat. För att undvika att möblerna rostar i det tidvis fuktiga klimatet, används varmgalvaniserat stål och syrafast rostfritt stål som står emot väder och vind bättre.

Vi jobbar med material som håller, så pro­dukter från oss har man kvar väldigt länge. Våra kunder kommer tillbaka för att de behöver ytterligare en bänk – in te en ny bänk.
Bodil berättar att allt hantverk och all design rymmer ett gediget miljötänk och att man enbart använder material som inte sliter på miljön mer än nödvändigt. Målet är att kun­den ska veta att kvaliteten är god och att tillverkningen skett i samarbete med bra underle­verantörer. Materialen som används är svenska rakt igenom så långt som det är möjligt. 
– Vi har vår stil och den håller vi fast vid. Vi följer inte trender och det vi lämnar ifrån oss ska i både beständighet och stil hålla över generationer.
Till oss kommer den som söker unika ting av kvalitet!


www.stinatext.se