Grönkålen mot nya segrar

0
2024

Vad har skärpet i dina byxor gemensamt med grönkålen på julbordet? Svaret är att utan det, är det inte komplett. Du är inte riktigt klädd om du inte har skärp på dig och det halländska julbordet är inget julbord utan grönkål.

Grönkål förresten. Heter det grönkål eller långkål? Vi frågar Axel Ericsson, vd på Harplinge Kål, om den saken.
– I min värld är skillnaden den att långkål är rätten som står på julbordet och grönkål är växten, ja själva råvaran. Men jag tycker att så länge man äter den, så får man säga vad man vill.
Axel Ericsson startade företaget 1996, då det kom nya regler från Livsmedelsverket som sa att man inte ıck förvara kött och grönsaker tillsammans. Det han då valde, motsatt sina konkurrenter som fortsatte med charkuteri, var att satsa på grönkål. Ett beslut han aldrig ångrat.
– Första året hanterade vi 1000 kg grönkål och sen dess har det ökat upp till dagens 100 000 kg. Det är en fantastisk utveckling och den ser ut att stiga fortfarande.
När man kikar ut över den sydhalländska myllan så här när hösten klampat in på allvar, noterar man att vissa fält fortfarande lyser som de grönaste smaragder. Det är grönkålen som står lika majestätisk som träden på Afrikas savann, om än något lägre, i väntan på skörd.
– Vi skördar och repar all kål för hand. Detta gör att vi får en väldigt ren produkt, utan varken grödans stam eller annat som kan åka med om man använder maskiner, säger Axel. Därefter körs kålen till förädlingen – och det är här det märkliga kommer in – den sker nämligen i hemmet, mitt i Harplinge. Faktiskt i den del som förr var charkuteriet, som tillhörde butiken mitt emot.
– Lokalerna fungerar bra och det enda som behövdes var en tvättmaskin som vi fıck tag på i Danmark. Kokkärlen hade vi redan.
Nuförtiden kokas kålen endast i sin egen vätska, men annat var det förr. Till en början användes köttbuljong och senare grönsaksbuljong. Snart visade det sig dock att bäst resultat nåddes om man inte tillsatte något alls.
– Varför tillföra något som inte behövs, som Axel Ericsson så riktigt påpekar.
Grönkålen är mest känd för att hittas på halländska julbord, men det fınns en viss spridning då vissa butiker i Stockholm börjat ta in produkten. Om den bara säljs till utflyttade hallänningar, eller om huvudstaden börjat fatta tycke är lite väl tidigt att säga, men det lyser ett visst hopp i ögonen på kålkungen från Harplinge.
– Det hade givetvis varit trevligt på alla sätt och vis om kunskapen och smaken spreds över landet, säger Axel med ett stort leende, fullständigt medveten om att en stor del i det ligger i marknadsföringsbiten.
En bra hjälp på traven när det gäller det, kommer man dock få framåt våren.
TV-personligheten och kocken Tarek Taylor, känd från bland annat SVTs Trädgårdsmåndag, var i Harplinge i somras och spelade in ett program om grönkål, som kommer att sändas då. Det lagades olika rätter där det visar sig att det inte bara är till julbordet man kan ha grönkål. Grödan fungerar utmärkt som sallad, i en soppa eller varför inte som huvudingrediens i den alldeles nya produkten Grönkålspesto?
– Vi tävlade i början av oktober i år i “Matverk 2015” med den och vann deltävlingen i Halland, säger Axel omåttligt stolt. Inte undra på det. En produkt som är lika förknippad med jul som tomten, har hittat ännu en väg in i svenska kök. Välkommen Grönkålspesto! Kanske något för det lite modernare julbordet? Eller varför inte till midsommar?

Text: Staffan Karlsson Foto: Anders Jauring