Hallands konstmuseum där konsten trivs

0
2181

Ett stenkast från Norre Katts park i Halmstad, vackert beläget intill Nissan, hittar du Hallands Konstmuseum, som nyligen genomgått en omfattande renovering. I nästan exakt tre år höll museet stängt medan det befintliga huset rustades upp samtidigt som en utbyggnad skedde, och 26 oktober i år kunde man äntligen öppna igen med en storslagen invigning.

Besökarna möts nu av en entréhall med reception, butik, hörsal och café med härlig utsikt över vattnet i Nissan.

Magnus Jenser, Museichef, menar att renoveringsbehovet varit stort sedan en lång tid tillbaka.

                      – Museet har aldrig genomgått någon större renovering förut, utan vi har bara gjort det mest nödvändiga genom åren, säger han.

I utställningslokalerna har man lagt stort fokus på bättre klimat-, ljud- och ljusförhållanden.

                      – Tidigare hade vi tre klimatanläggningar som inte samverkade med varandra, nu har vi en stor som tar hand om hela byggnaden. Det innebär att det dels blir ett trevligare arbetsklimat för alla som jobbar här, men också en trevligare vistelse för våra besökare, säger Magnus.

Ett jämnare klimat innebär också att konsten klarar sig bättre.

                      – Nu har vi en byggnad som håller den höga standard som krävs för att kunna kommunicera med andra museer som har stora och viktiga samlingar, och som vi nu har möjlighet att låna hit, menar Magnus.

Trots den genomgripande förändringen har man ändå strävat efter att behålla den ursprungliga arkitekturen av Ragnar Hjort, som genomsyrat byggnaden ända sedan konstmuseet invigdes första gången 1933. Man har också valt att spara sådant som ger byggnaden dess personlighet, såsom trappor och golv med fossiler och specialritade detaljer i mässing. Den som är lite extra uppmärksam märker snart att även trädgården runt huset har fått sig ett lyft, något som designats av konstnären Maria Stigsdotter Drott. De lokaler som tidigare varit café, är numera möteslokal och bibliotek. Dessutom har man en permanent ateljé för pedagogisk verksamhet där barn är välkomna att skapa egna verk och får möjlighet att väcka den inre kreativiteten till liv.

Alla gestaltningar har finansierats av den fond som skapades av Svea Larson från Getinge som efter sin död 1989 donerade sin kvarlåtenskap till Hallands Konstmuseum. Det är även med hjälp av fonden som museet har möjlighet att förvärva unika konst och konsthantverk med halländsk anknytning.

Förhoppningarna med de stora renoveringarna är naturligtvis att locka fler besökare till museet, både lokala och långväga och sätta Halländsk konst på kartan. Man hoppas också på att få ett ökat besöksantal till det fina caféet som numera har ett stort brett utbud, och som öppnar en uteservering i sommar.

                      – Kort sagt strävar vi efter att göra hela området till en mer attraktiv plats, avslutar Magnus.

Nuvarande utställningar är Olle Bærtling – visionär och strateg, Lotta Antonsson, Per Bak Jensen samt Gränsland. Därtill gästar mer tillfälliga utställningar.

Kommande utställningar:

14/3 – 3/5 2020

Vårsalongen

28/3 – 17/5 2020

Bildgalleriet

4/4 – 6/9 2020

Ingrid Wallberg – en pionjär inom arkitektur

16/5 – 23/8 2020

4 halländska arkitekter – Hakon Ahlberg, Walter Bauer, David Helldén och Stig Ancker

30/5 – 16/8

Kerstin Trollberg

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här