Våren på Hallands Konstmuseum

0
2497
Våren på hallands konstmuseum

Vårsalongen 

En återkommande och mycket uppskattad utställning är Vårsalongen, som är ett koncept som anordnas på flera ställen i Sverige. 

– Utställningen består enbart av konst som är utvald av vår jury, en jury som byts ut varje år och som också sätter ihop själva utställningen rent estetiskt. Så förutom att alla konstnärer måste ha en Halländsk anknytning så måste de olika konstverken också utgöra en snygg utställning tillsammans, berättar Daniel Sanjay, projektledare och styrelsemedlem i Vårsalongen. 

Juryn vet inte vem som ligger bakom respektive konstverk under urvalsprocessen och den sökande måste ansöka med tre verk som alla måste bli godkända för att vara med i utställningen. 

– Sedan tre år tillbaka kan man även söka digitalt, och blir man uttagen måste man med kort varsel kunna skicka in sin konst, förklarar Daniel. 

I skrivande stund pågår urvalet för fullt, men Daniel lovar besökarna en bred blandning konstarter. 

– Den kan bestå av allt från skulpturer, till film och textilkonst, säger han. 

Utställningen är öppen mellan 14 mars och 3 maj. 

Bildgalleriet i Varberg

Under 1980- och 90-talet fanns ett populärt galleri i Varberg som drevs av Bengt Frihd med namnet Bildgalleriet i Varberg. Bildgalleriet lades ner 2002 men en stor del av konsten, arkivet och dokumentationen finns fortfarande kvar och det har man nu valt att ställa ut i en egen utställning på Hallands Konstmuseum.

– Det blir en utställning med ett urval av de konstnärer som ställde ut under åren, inte bara halländska, och med olika konstnärliga tekniker. Så det blir en spännande blandning menar Anneli Adamsson, intendent på Hallands Konstmuseum och projektledare för utställningen.

Utställningen är öppen mellan 14 mars och 31 maj.

Text: Amanda Hajney

Övriga utställningar på Hallands Konstmuseum

Olle baertling – visionär och strateg
Öppen till och med 22 mars

Ingrid Wallberg – arkitektpionjär
4 april – 6 september

Gränsland – ur samlingen
Tillsvidare


Läs mer: vame.se/lanat-ljus/