Med Halmstad i fokus

0
3342
Utställning med Halmstadfotografen Göran Stierna

Fast det började med porträtt på barnbarnen, berättar Göran Stierna. Han är hobbyfotografen som tack vare ett stort intresse från köpare av fotokonst numera ofta hamnar i samma sällskap som de mer rutinerade fotograferna. Göran Stierna har många strängar på sin lyra. Han är fritidspedagogen som blev säljare som blev fotograf. 

– Jag har alltid tyckt om att fota, berättar Göran. Jag fotade analogt när jag var yngre och hade en liten framkallningsstudio hemma i ett förråd, men jag hann aldrig utveckla mitt intresse så värst mycket mer än så. 

Familjeliv och yrkesliv kom emellan. Men så, efter att ha arbetat för Duni de senaste 27 åren, varav de sista 9 som Nordenchef, så gick han till slut i pension 2015. För att få tiden att gå startade han ett eget företag där han bland annat erbjöd konsulttjänster inom affärsutveckling till företag. Och så hade han planer på att plocka upp det gamla intresset med fotograferandet igen. 

– När vi fick våra första barnbarn slog jag slag i saken och investerade i en lite dyrare kamera, för att kunna ta fina porträttfoton av dem. Sedan blev det bara så att jag började fota fler, både bekanta och obekanta. Många av mina porträtt finns med i Halmstadbandet Beauty’s video ”Idag Igår Imorgon”. 

Förknippas med landskapsfotografi

Även om Göran tycker att porträttfoton är bland de roligaste att arbeta med, så är det hans foton på miljö och landskap, och då främst i Halmstad som han kommit att förknippas med. Det var ingen mindre än den redan välkände landskapsfotografen Patrik Leonardsson som introducerade Göran till den sortens foto. 

– Patrik frågade om jag inte skulle hänga med till Glassvik i Steninge och fota lite. Han skulle ha någon sorts presentation där tillsammans med fler hobbyfotografer, så jag följde med. Efter det fick jag blodad tand. Att experimentera med olika filter och slutartider visade sig vara riktigt roligt! Jag åkte till Tylösand och testade mina nyvunna kunskaper. Sedan lade jag ut en bild på Facebook och inte långt därefter fick jag frågan om bilden var till salu. Jag trodde knappt mina ögon. Ville någon köpa min bild? Sedan fick jag frågan om jag inte skulle göra en utställning, och då kröp Jante fram igen. Va, ställa ut? Vem skulle vilja se mina foton? 

Utställning med Halmstadfotografen Göran Stierna

Men han är väl bekant med ägaren som driver Halmstad Inramning, Martin Volden, som erbjöd Göran att ställa ut i hans lokaler. I september 2019 hade Göran sitt livs första vernissage med 125 besökare och sålde 7 foton redan första dagen. 

– Så det var ju superkul! Säger Göran glatt och fortsätter: Martin tvingade mig att ha ytterligare en utställning i december och den gick också bra. 

Utställning ackompanjerad av jazzmusik

Succén fortsatte med en utställning på Söndrums bibliotek, som bestod av ett bildspel av Görans bilder som tonsattes live på piano av jazzmusikern Per Thornberg. För första gången på väldigt länge fick Söndrums bibliotek stänga dörrarna och neka besökare att komma in på grund av platsbrist. 

– Per och jag planerar en favorit i repris den 2 april, avslöjar Göran. 

Vad var det som gjorde att det blev just foto som blev det stora intresset? Varför inte målning eller annan konstform? 

– Jag har faktiskt försökt mig på att måla lite. Men min fru har mest bara skrattat åt mig, säger Göran med ett leende och fortsätter: Fotografi är kul för att möjligheterna är oändliga. Har du bara en tillräckligt bra kamera så kan du skapa de mest fantastiska bilder med hjälp av olika filter och efterredigering. De flesta av mina bilder är redigerade på något sätt. Jag är ingen typisk landskapsfotograf, så som Patrik Leonardsson är, som kan sitta i timmar och vänta på det rätta ljuset innan han knäpper sin bild. Jag arrangerar mina bilder med hjälp av olika tekniker för att få fram den känslan som jag är ute efter. Det är ett evigt lärande, men jag har bara börjat, avslutar Göran. 

Text: Amanda Hajney

Läs också: https://vame.se/karins-tid-ar-nu/