Halmstad ❤❤❤ Danmark

0
3405

Danska kommer snart vara en naturlig del av gatubilden i Halmstad, och miljonstaden Århus kommer finnas på bekvämt besöksavstånd för Halmstadborna. Det är en del av allt vad Stena Line kommer att åstadkomma med sin nya färja mellan Halmstad och Grenå.
Det är den tidigare rutten mellan Grenå och Varberg som nu flyttas till Halmstad. En ny terminal håller på att byggas i Halmstad hamn och när allt står färdigt lördagen den första februari 2020 kommer det bli en stor invigning med festligheter. Därefter kommer färjan börja gå med två avgångar om dagen.
– Halmstad har ett väldigt bra läge och vi ser det som en stor affärsmöjlighet, säger Tony Michaelsen, linjechef på Stena Line. Vi tror att det kommer komma många danskar för att shoppa och spela golf i Halmstad och turista i södra Sverige. Många i Danmark gillar Astrid Lindgrens värld, och då blir det här den rakaste vägen för dem som bor i norra Danmark.
För svenskarna öppnar hela norra Jylland upp sig. Århus är en storstad med alla de möjligheter som följer med det. Till exempel kan Århus stoltsera med fyra Michelin-restauranger och i hjärtat av staden återfinns livliga tivoli Friheden. Upplev historiens vingslag i de gamla byggnaderna som utgör friluftsmuséet Den Gamle By. Arkitektur hämtad från så lång tid tillbaka som 1500-talet skapar en miljö där det förgågna kan upplevas på nära håll.
En varm sommardag kan man stanna kvar i Grenå och ligga på stranden eller titta på hajar på Kattegatcentret. Tar man med bilen över och kan resa lite längre så finns det mycket mer att upptäcka och uppleva. Surfing växer så det knakar längs stränderna på norra Jylland. En del av Danmark som Tony beskriver som ett rent turistmecka. Hans tips är att besöka Jyllands allra nordligaste punkt.
– I härliga Skagen kan man avnjuta färska räkor och ett glas vitt vin på någon av hamnkrogarna medan man ser ut över de två haven Skagerrak och Kattegatt som möts. Det är en storslagen syn!
Åker man med Stena Line blir även resan en del av målet. Den färja som kommer trafikera linjen mellan Halmstad och Grenå rymmer 900 passagerare och är fylld med nöjen för alla i hela familjen. Det finns ett stort lekrum för barnen. Som sig bör i ett lekrum på en färja till Danmark, så är det fyllt med lego att leka med. Sommartid är det bemannat med värdar som underhåller barnen och har aktiviteter för dem under hela resan. För de vuxna erbjuder färjan förströelser i form av affärer, biograf och barer. Vid middag kan man äta från en läcker buffé eller välja själv från en a la carte-meny. Man väljer om man vill sitta i stora huvudrestaurangen, cafeterian eller i restaurangen med frontview. Sommartid kan man äta glass eller ta ett glas utomhus i Sun Deck Bar. Vill man bara vila och ta det lugnt under resan över havet finns ett vilorum med fällbara stolar tillgängligt, eller varför inte boka en egen hytt för att vara helt ostörd?
Något som linjechef Tony också är väldigt extra entusiastisk över är den nya helhetslösningen för passagerare som reser utan fordon.
– Det blir något helt nytt! Det är något som inte har gjorts förut, förklarar han.
Båtpassagerare kommer nu att kunna checka in redan på Halmstad Resecentrum, inne i stan. Därifrån kommer en direktbuss ta passagerarna till båten. På samma sätt kommer det finnas direktanslutning från båten på den danska sidan in till Grenå centrum där man kan resa vidare till Århus med hjälp av de nya, snabba spårvagnarna.
– Resecentrum är nu för tiden den naturliga samlingsplatsen i varje stad. Både busstrafik och tågtrafik sammanstrålar där. Från och med nu gäller det även båttrafik, förklarar Tony.
I praktiken innebär det en väldigt smidig övergång för de resenärer som kommer med tåg eller buss till Halmstad. Detta kommer göra det mycket enkelt att ta sig till båten vare sig man kommer resande norr- eller söderifrån eller om man kommer inifrån landet.
Färjelinjen kommer skapa nya spännande möjligheter för såväl privatpersoner som näringsidkare på vår sida sundet. 2020 kommer Halmstad lite närmare världen samtidigt som världen kommer lite närmare Halmstad, och det nya decenniet gör entré i rödvita färger.

Text: David Sveder

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här