Jeppe på berget

0
2227

Det blir den klassiska musikalkomedin ”Jeppe på berget” som i sommar öppnar upp portarna på Tjolöholms slotts nya teatersatsning. I huvudrollerna som den försupne och late bonden Jeppe och hans fru Nille ser vi de populära skådespelarna Claes Malmberg och Marianne Mörk och till sin hjälp får de en av landets största sommarensembler med namn som Robin Stegmar, Ulf Eklund, Victoria Kahn och Ellen Lindström, med flera.
– Det är en väldigt rolig komedi som visar på hur människor är och om vad som kan vara dröm och verklighet, berättar en entusiastisk Claes Malmberg inför de stundande repetitionerna. Jeppe på berget är en komisk klassiker som är skriven av Ludvig Holberg under slutet av 1700-talet men i detta formatet är den omarbetad i musikalform av Hans-P Thøgersen och Svein Gundersens och har tidigare satts upp i Norge.
– Komedin handlar om en livegen bonde som heter Jeppe. Han dricker för mycket och är lat och vill helst inte jobba alls, så hans fru är givetvis mycket trött på honom. Sedan blir han utsatt av det som idag skulle kallas för ett ”prank” när överklassen lurar i honom att han är en baron, berättar Claes Malmberg. Föreställningen är skriven under en period där det fanns stora klasskillnader mellan fattiga och rika. En spegling som Claes gärna vill visa att vårt nuvarande svenska samhälle också håller på att få. Så när den lilla människan i föreställningen, som tidigare aldrig haft någon makt, plötsligt får makt så får vi se hur han sedan hanterar den. En intressant och mörk historia i grunden, men som i komedins genre kommer att locka till mycket skratt och eftertanke.
– Jag vill inte spola slutet, men efter allt skratt så hoppas jag att publiken, liksom Jeppe, får en insikt i att revansch kan visa sig på flera sätt. Revansch kan ju innebära att man inser vem man är och hur man ska vara, säger Claes. Slottet Tjolöholm som byggdes mellan åren 1898-1904 har ställt i ordning en teater i det vackra gamla sädesmagasinet, som har en rymd som många av dagens teatrar saknar. Det finns 700 sittplatser och det blir 30 föreställningar med premiär den 11:e juli till den 11:e augusti. Förutom ett gott skratt så finns det möjlighet att äta och dricka gott i samband med teaterbesöket. För den som är ute i god tid så håller man även slottsvisningar under alla speldagar utom på söndagar, så man kan få lite slottshistoria också.

Text: Fredrik Almryd