Lev i dået för att njuta av sommaren!

0
1971

“Jag hörde att det ska bli en sån där hemsk sommar i år” sa någon till min syster. I min systers huvud framträdde en grå, regnig sommar vars moln aldrig förmår skingras. En sån sommar som gör sitt bästa för att leva upp till Tomas Ledins “Det mesta regnar bort”. Det den här “någon” menade var dock något helt annat.
Nämligen en “Sommar a la 2018”. Med regn som aldrig kom och värme som aldrig tog slut. En sommar som är en riktig plåga. Om man inte gillar värme. De flesta tänker nog i och för sig att när ordet “sommar” och ”plåga” står tillsammans handlar det om musik. För vad vore sommar utan musik? Det finns inte en enda vår- eller höstplåga, som syftar på musik. Eller vinterplåga för den delen.
“Vi drar till fjällen” kanske, men nä. Om man googlar på ordet är vårplåga antingen en särskrivning; “vår plåga” och kan ju syfta på precis vad som helst, bara man plågas ihop med någon, eller så handlar det om typ pollenallergi. Höstplåga är tydligen att behöva analysera ett litterärt verk p.g.a. att höstterminen är igång. Och vinterplåga är influensan, eller vinterkräksjuka.
Då är sommarplågor att föredra, för sommarplågor, förutom getingar och fästingar, finns det många. Det hör liksom till. Gemensamt för plågor, oavsett vilken sort, är att man liksom bara tänker på dem när man är mitt i dem. Eller i alla fall jag. Jag tänker väldigt, väldigt sällan på vinterkräksjukan i maj. Eller pollenallergi vid Halloween. “Sommartider hej hej!”, “Ta mig till havet”, “Magaluf” o.s.v….. Vilken är sommarplågornas sommarplåga? Sommarkänslorna har legat och jäst under ytan, men så fort sommarplågorna börjar toppa Spotifys mest spelade poppar allt upp! Känslorna vaknar! De gör oss uppmärksamma på fågelkvitter och grilldoft. Gräsklippare och barnskratt. Vågskvalp och humlor.
Hur kan det vara en plåga? Värme, torka och mera värme kan i och för sig plåga och den musikaliska sommarplågan “Sommaren är kort” känns inte längre relevant. Inte om man ser till “Sommar a la 2018”. Den som aldrig regnade bort. Oavsett relevansen i “Sommaren är kort” tjatas det mycket om att njuta av sommaren. “Ta för dig, solen skiner idag”. Lång eller kort. Lev i nuet! Jag menar tvärtom. Lev i dået. Tänk tillbaka till alla vår- och vinterplågor. Försök få fram VAB-paniken som infinner sig i februari. Frammana tanken på fodrade regnkläder, skrapa rutor och att julstressa. Det är hemligheten bakom att kunna njuta. Distansen till övriga årets plågor. Oavsett hur lång sommaren är. Eller hur varm den är. Med alla plågor som hör vinter, vår och hösten till, är inte sommarens plågor så dumma ändå. Eller?


Text: Matilda Karlsson