Nya filmer & serier julen 2020

0
2742
Streamingtips jul 2020

Det är många premiärer på filmer och serier under december månad. Därför kunde vi på Vaméredaktionen inte låta bli att komma med en ny omgång tips. Man kanske inte kan göra så mycket spännande saker under julledigheten. Men man kan iallafall glädjas åt att det finns mycket bra att titta på.


Nya filmer & serier julen 2020

Netflix

18 December – Home for Christmas Säsong 2 Nu kommer säsong två av den oväntat roliga och charmiga norska serien med Ida Elise Broch som Johanne. Vilket betyder att vi äntligen ska få veta vem det var som knackade på dörren där i slutet av säsong ett. Så här skriver Netflix om nya säsongen. ”När familjen och världen runt Johanne faller samman – hur ska hon då kunna tro på genuin och evig kärlek?”. Upplagt för dramatik alltså.

18 December – Ma Rainey’s Black Bottom Viola Davis spelar ”Mother of the Blues” Ma Rainey och Chadwick Boseman porträtterar trumpetaren Levee, i hennes band. I en klaustrofobisk inspelningsstudio stiger spänningen mellan de två och deras producenter när ett bråk utbryter angående rättigheter till musiken. Filmen är baserad på August Wilsons pjäs med samma namn. Och det är den sista Chadwick Boseman medverkade i före sin död i augusti i år.

23 December – The Midnight Sky Filmen har fått en del uppmärksamhet då det är George Clooneys första film för Netflix. Den är baserad på romanen ”Good Morning Midnight” av Lily Brooks-Dalton. George spelar forskaren Augustine som på en arktisk station är den enda överlevande efter en global katastrof. Hans ensamhet bryts dock när han får kontakt med en besättning på en rymdfarkost som är på väg tillbaka till jorden. Men problemet är att de är ovetandes om vad som hänt vår planet.

1 Januari – The Minimalists – Less is Now Joshua Fields Millburn och Ryan Nicodemus kallar sig minimalisterna. I detta namn sprider de sitt budskap om minimalismens fördelar via böcker, podd och filmer. I januari har deras dokumentär om hur man kan leva med färre saker i sitt liv, premiär på Netflix.


Disney +

18 December – On Pointe En dokumentärserie som utspelar sig på ”School of American Ballet” i New York. I den får man följa eleverna under ett år på deras väg framåt. Vilket sker genom uttagningar, träning, och förberedelser för den årliga föreställningen av ”Nötknäpparen”.

25 December – Soul Pixars nya animerade film har hypats en hel del under året och nu är den snart här. Filmen handlar om Joe som inte är nöjd med livet som musiklärare utan istället drömmer om framgång som jazzmusiker. Men efter en plötslig olycka hamnar han i en eftervärld för själar där han får lära sig att livet handlar om mer än det han drömt om.

25 December – Skriet Från Vildmarken Filmen följer hunden Buck som i slutet av 1800-talet tas från sitt trygga liv i Kalifornien och skickas till vildmarken i Yukon, Alaska. Där tvingas han till ett liv som slädhund innan han räddas av guldgrävaren John Thornton gestaltad av Harrison Ford. Sedan anammar de tillsammans den nyvunna friheten som vildmarken kan erbjuda dem. Filmen är baserad på Jack Londons roman med samma namn. Den hade premiär redan tidigare under 2020 men nu kommer den till Disney +.


CMORE

25 December – Se upp för Jönssonligan Tomas Alfredsson ligger bakom denna nytändning för Jönssonligan. Och med en ensemble bestående av Henrik Dorsin, David Sundin, Anders ”Ankan” Johansson och Hedda Stiernstedt är förutsättningarna riktigt goda för en explosiv upplevelse. När ett simpelt inbrott visar sig vara mycket mer komplicerat än Sickan först trott, behöver han samla hela gänget för att lyckas genomföra kuppen. Filmen som skulle släppts på bio får nu istället sin premiär på juldagen på CMORE.

30 December – En del av mitt hjärta En musikal baserad på Tomas Ledins låtar med Malin Åkerman i huvudrollen. Hennes goda självförtroende inför staden där hon växte upp och de kvarvarande barndomsvännerna kommer av sig när hon inser att hennes tonårskärlek Simon ska gifta sig med före detta bästisen, och att hon inte ens är bjuden på bröllopet.


Nya filmer & serier julen 2020

Viaplay

18 December – Underwater En borrningsanläggning på havets botten djupt ner i Marianergraven skakas av en jordbävning. Och flykten från den förstörda anläggningen blir början på en kamp för livet för fem överlevande forskare. Vilket bara förvärras när det visar sig att något rör sig där nere i det mörka havet. Kristen Stewart spelar huvudrollen i denna science-fiction film som släpptes tidigare under 2020 men som nu har premiär på Viaplay.

19 December – Ordinary Love Ett romantiskt drama med Liam Neeson och Lesley Manville i huvudrollerna som skildrar svårigheterna i att handskas med att ens partner får cancer och hur man håller ihop äktenskapet genom svåra tider. Filmen har fått väldigt bra kritik för sin träffsäkra skildring av utmanande relationsproblem.

19 Januari – Lyckoviken Säsong 2 Fortsättningen på denna serie signerad Camilla Läckberg kommer alltså så snart som i januari. Då får tittarna upplösningen på den cliffhanger som säsong ett slutade med. Viaplay säger att nästa säsong kommer vara minst lika spännande och att tittarna äntligen kommer få ett svar på vem mördaren är.


Nya filmer & serier julen 2020

HBO Nordic

17 December – The Stand Denna miniserie är baserad på Stephen Kings roman ”Pestens tid” och utspelar sig i en tid efter att en pandemi brutit ut. Vilket låter som något man kan relatera till i dessa dagar. Ett krig mellan mörka och ljusa krafter bryter ut som konsekvens av pandemin och de överlevande tvingas välja sida. I en av huvudrollerna ser vi svenske Alexander Skarsgård.

27 December – Normal People Serien visades av SVT under våren 2020 men sedan försvann den lika snabbt. Men nu dyker den alltså upp på HBO Nordic. Skådespelarna Daisy-Edgar Jones och Paul Mescal har hyllats för sina fenomenala insatser. De gestaltar paret Connell och Marianne som är personlighetsmässiga motsatser men ändå dras till varandra. Han är den coola sportkillen och hon mer av en enstöring. Men när de båda börjar på universitetet i Dublin kastas rollerna plötsligt om.

Nya filmer & serier julen 2020

Amazon Prime

18 December – Blackbird Lily kallar hem sina döttrar Jennifer och Anna för att samla familjen och berätta att hon ska avsluta sin kamp mot sjukdomen ALS. Det som följer är tänkt att bli en varm sammankomst i familjens strandhus. Men blir istället väldigt ansträngt när olösta problem mellan mamman och döttrarna kommer upp till ytan. I rollistan återfinns bland annat Susan Sarandon och Kate Winslet.

23 December – Sylvie’s Love Filmen är en Amazon Original produktion som rosats av kritiker. Den utspelar sig i 50-talets Harlem där Sylvie drömmer om en karriär inom tv och väntar på att pojkvännen ska återvända från kriget. Då träffar hon saxofonisten Robert som börjar jobba i hennes pappas skivaffär, vilket leder till en sommarflirt. Men när de sedan träffas igen många år senare inser de att känslorna för varandra aldrig försvunnit.

30 December – Yearly Departed I denna entimmes comedy-special får året 2020 en värdig avslutning av några av USA’s skarpaste kvinnliga komiker. Denna föreställning som Amazon Prime kallar ”en begravning för 2020” kommer behandla ämnen så som Donald Trump och Corona-krisen. De som står för årets minnestal är bland annat Phoebe Robinson och Tiffany Haddish.

Text: Daniel Kämäräinen

Läs mer: https://vame.se/nya-filmer-serier/