Snackar du emojiska?

0
2400
Årets nya emojis 2020. Tjej pussar ballong med emoji.
Emojis är ett omåttligt populärt sätt att kommunicera idag. Foto: Polina Tankilevitch från Pexels.

Tillhör du dem som aldrig använder emojis? Då tillhör du även en minoritet av mobil- och internetanvändarna. En undersökning från 2015 visade att 92 procent av internetanvändarna använde sig av emojis, och hälften av all text på Instagram innehöll emojis. Emojin föddes i Japan i slutet av 1990-talet och har sitt ursprung i smileyn, en ansiktsliknande humörsymbol som växte fram ett par decennier dessförinnan. Namnet emoji är en sammansättning av de japanska orden för bild och tecken.

Till skillnad från smileyn är emojis mer än bara symboler för humör. I det ständigt växande biblioteket hittar du bland annat symboler som visar olika djur, yrken, fordon, byggnader, flaggor, växter, familjekonstellationer, verktyg och mycket, mycket mer. De senare åren har olika hud- och hårfärger även tillkommit, då inte alla (eller snarare någon alls) kan identifiera sig med den klassiska gula färgen. Varje år släpps en ny uppsättning av emojis som alla kan se lite annorlunda ut beroende på vilken plattform eller enhet du använder. 

Ibland blir symbolen en symbol för något annat. Det gäller särskilt emojin för en äggplanta. 🍆 Det är en äggplanta och var aldrig menad att vara något annat än en äggplanta. På grund av sin form är den dock ofta använd som en symbol för en penis. Under en period var #🍆 förbjuden på Instagram. Världens mest använda emoji 2019 var 😂 “Face with Tears of Joy”. Vad tror ni världens mest använda emoji blir i år? Kanske 🦠?

Symbolernas kriterier

Varje år släpps nya emojis, det ser ett företag som heter Unicode till. I urvalsprocessen och framtagningen av nya emojis utgår företaget först och främst från tre kriterier:

1. Bilden ska fungera i det lilla formatet som emojis oftast används i.
2. Emojin ska kunna ersätta vad användaren vill säga i textform.
3. Det ska kunna styrkas att många kommer att använda den.

Det tredje kriteriet verkar även kräva en släng av synskhet, men om du åtminstone känner dig säker på punkt 1 och 2, kan du själv skicka in dina förslag på saknade emojis på unicode.org.


Årets nya emojis

Ninja – För att det tydligen saknades en ninja. Kommer i sex olika hudtoner.
Flaskmatande förälder – För att inte alla nyblivna föräldrar ammar. Kommer som man, kvinna och könsneutral person med sex olika hudtoner vardera.
Leende smiley med en tår – För när du vill tacka din tonåring som har städat upp efter sig i köket och till och med satt tillbaka smöret i kylen.
Dragspel – För att, ja, vissa spelar faktiskt dragspel också.
Kramare – För att vi åtminstone ska kunna kramas digitalt.

Under 2021 kan vi se fram emot emojis som bland annat ska symbolisera adoption och donation, kvinna eller man i skägg, smiley som pustar ut, smiley som svävar bland molnen och smiley med snurriga ögon samt ett hjärta med bandage och ett hjärta i lågor. 

Text: Amanda Hajney

Skriv ut