Stålboms Konditori

0
2050

När Stålboms Konditori i Falkenberg slog upp portarna för första
gången 1957 var det just detta det var: ett konditori.
I enlighet med hur handeln såg ut på den tiden så var konceptet nischat och man tillverkade och sålde enbart söta bakverk och konfekt.
Idag, när andra generationen ägare har tagit över driften av Stålboms,
har verksamheten utökats till något så mycket större än det ursprungliga konditoriet. Idag är Stålboms en destination. Under de 60 år som har gått sedan öppningsdagen har det lilla konditoriet gjort en lång resa, från att enbart vara ett konditori till att bli ett resmål. På Stålboms lever man efter devisen att det är viktigt att tillgodose alla människans fem sinnen (och ibland även det sjätte) med smak, hörsel, syn, lukt och känsel. Förutom grundkonceptet med konditoriverksamheten driver man därför även en välbesökt lunchrestaurang och på sommaren arrangeras musikkonserter med kända artister. Till Stålboms kommer även många som vill uppleva den härliga miljön, både inredningsmässigt inomhus, och utomhus för att få sitta i trädgården och njuta. Stålboms är till stora delar fortfarande ett klassiskt konditori, men man vill även ge sina gäster både förnyelse och överraskningar. I alla tider har ägarna satsat på att vässa och förnya sina erbjudanden och från starten har Stålboms varit i framkant med det nya. Till exempel sattes en av de första TV-apparaterna i hela Falkenberg upp i konditoriet, till mångas stora förtjusning. Men inte nog med det, man introducerade även falkenbergarna för amerikanska influenser och tog tidigt till sig det dåtida modet med hamburgare och jukebox.
Jukeboxen blev en succé och planerna kom på att ha riktiga spelningar i trädgården. Musikkonceptet Bullar & Bång föddes och man började hålla live-spelningar i mindre upplagor, med lokala artister på scenen. Nu har 16 somrar passerat sedan Bullar & Bång drog igång och Stålboms scen har haft ett stort antal artister ur den svenska musikeliten på besök, flera av dem många gånger om. På frågan om hur de gör för att locka så stora namn till sin scen, svarar en av ägarna Helene Stålbom:
– Vi har en liten och unik scen. Många artister som kommit hit och spelat sprider det goda ordet om både vår scen och den goda publik som kommer till våra spelningar. Det är roligt för artisterna att ibland spela i det lilla formatet med en lyssnande publik! Hon fortsätter att berätta om kända och etablerade namn som man tyvärr fått neka spelningar för att ge plats åt andra artister, då de redan spelat ett flertal somrar i rad. I den stående publiken finns bara plats för 500 personer och Helene berättar att biljettsläppet har blivit ett eget event i sig hos Stålboms. Alla biljetter till sommarens konserter släpps samtidigt och intresserade börjar köa utanför konditoriet väldigt tidigt! Biljetterna släpps klockan sju på morgonen och de köande släpps in vid sex-tiden. Ibland tidigare, tillägger Helene, om det regnar och är dåligt väder ute. Biljetterna kan inte köpas på nätet, så den som vill bli en del av publiken måste fysiskt komma till konditoriet eller hänga på telefonen för att köpa sin biljett. Stålboms Konditori vilar på sin kunskap och sin kärnverksamhet, men har med tiden blivit så mycket mer och större än vad det lilla konditoriet var i starten. Vill man läsa om hela resan mot att bli den destination det är idag, så gavs en jubileumsbok ut i samband med att Stålboms firade 60 år 2017. Den kan köpas på caféet och innehåller allt som hänt sedan starten 1957.
Text: Stina Törneman, stinatext.se