Ingen sommar utan Diggiloo

0
1961

Få saker är ett sådant tydligt sommartecken som när Diggiloo-turnén drar genom Sverige. I 17 år har Sveriges mest folkkära artister blandats med nykomlingar och andra entertainers, rest runt som en enda stor familj i vårt avlånga land och roat den förväntansfulla publiken.
I år uppträder man i 24 olika städer, varav två föreställningar sker i våra trakter.

Det är Varberg och Båstad som får äran att gästas av Diggiloo-gänget i år.
Varberg har man besökt ett par gånger under tidigare år men Båstad är något av en “hemmaplan” för Diggiloogänget. Många städer runt om i Sverige har fått fem, sex eller kanske sju besök av Diggiloo genom åren, men Tennisstadion i Båstad har rekordet med hela 33 föreställningar efter sommarens show. Sångerskan Jessica Andersson, som nu är med för 14e gången, minns hur allt började.
– Jag var med det allra första året när vi drog igång, 2003, och då bestod Diggiloo av enbart tre shower, där alla spelades i Båstad som ett pilotprojekt. Det var först året efter som vi började turnera, efter att responsen vi fick i Båstad varit så bra. Sångaren Magnus Carlsson har även han varit med flera gånger.
– Detta är min femte gång och jag ser mycket fram emot det, säger han. Magnus har precis avslutat en soloturné med sin show “Från Barbados till Gamla Stan”, en show som fortsätter i höst igen fast då med Lilla Cirkus i Stockholm som fast punkt.
– Det är annorlunda att uppträda med ett sådant här stort gäng, jämfört med att resa med ett band eller stå på scenen själv. Man tvingas göra saker man annars inte hade gjort, och det är utmaningen i det som lockar, säger han och fortsätter: Fast jag kör en del nummer från min soloshow också, så det känns tryggt. De är ju inkörda redan så på den punkten känner jag mig trygg. Sångaren John Lundvik, vinnare i Melodifestivalen 2019, håller med. – Ja, jag har tidigare år mest varit duktig publik till Diggiloo och suttit där med familjen på vår lilla filt, men i år är jag med på scenen istället och det är verkligen annorlunda.
Nu får jag chansen att visa vad jag går för och göra sådant som ligger utanför min comfort zone, som att sjunga opera till exempel. Även Jessica ser det planerade operanumret som en prövning.
– För mig är det viktigt att jag förstår och tror på allt jag sjunger, och eftersom låten är på italienska, så är det bara för mig att översätta och plugga in texten ordentligt. Men det kommer bli magiskt, säger hon. Samtliga artister verkar se fram emot årets turné.

– Diggiloo är som min lilla bebis, säger Jessica. Det är klart det är tufft ibland. Särskilt som vi precis köpt hus och man vill vara där och pyssla runt. Men det kan jag göra sen, huset står ju kvar. Och familjen behöver jag inte heller vara utan hela tiden eftersom vi kan mötas upp och de följer med på vissa stopp också. John tycker också att Diggiloo-formatet passar honom.
– Det är klart att erbjudanden varit många nu i och med vinsten i Melodifestivalen, men Diggiloo passar mig som person och mitt levnadssätt. Under en Diggiloo-turné får de medverkande se stora delar av Sverige, men det är alltid lite speciellt att komma till västkusten. John tycker västkusten representerar sommar och sol och har spenderat många somrar här. Jessica är sedan några år tillbaka Hallänning, då hon numera bor i Onsala, och Magnus har tillfälligt bott i Halmstad under tiden han spelade in sin platta Pop Galaxy.
– Men jag är ju Boråsare från början, och alla Boråsare åker till Varberg på somrarna, så jag har varit i Halland otaliga gånger i min ungdom. Det väcker alltid minnen att besöka Varberg, säger Magnus. Nu är det dags för Diggiloo-gänget att skapa minnen åt oss istället, och får man tro årets artister lär det inte råda någon brist på underhållning, då wow-faktorn kommer vara hög!


Text: Amanda Hajney • Foto: Kristofer Sandberg