En spaupplevelse utöver det vanliga

0
1669

Nu är hösten här och om det är något man vill under den mörka hösten så är det att ta hand om sig själv. Då ska man unna sig lite välbehövd lyx. Då ska man gå på spa.

Även om spaverksamheten på Falkenbergs Strandbad inte har varit igång i mer än två år har den blivit väldigt populär; under högsäsong är det ca 3000 besökare i månaden. Så vad är då det fantastiska med just detta spa?
Varför vallfärdar folk hit?
Jo, för att The Retreat Club helt enkelt är Sveriges lyxigaste spa. Detta yttrar sig genom en inredning i guld, marmor och kristallkronor, men lyxen är även servicen – man blir guidad av en spavärdinna genom hela upplevelsen. Allt för att du som gäst ska veta vad du ska göra och varför du ska göra det. Det ska bli en extraordinär upplevelse!

Strandbaden är det första spaet i Sverige med ett helhetskoncept som inkluderar många spastationer och guidning med en värdinna. Denna typ av spa är ett potpurri från hela världen som satts ihop till ett koncept; Hamamen kommer från Turkiet, basturitualerna kommer från Tyskland och vissa delar kommer från Malaysia. Detta är just vad som uppskattas av de många gästerna. Att de inte bara är med om en behandling eller en upplevelse, utan att de guidas runt mellan en mängd olika spaupplevelser och får testa lite av allt. Det är främst par som besöker spaet, men det är inte bara par i en viss ålder. Alla från ungdomar till pensionärer är flitiga besökare – detta är en upplevelse som alla kan uppskatta. Även tjejgäng samt mor och dotter hör till de typiska besökarna.
På The Retreat Club är allt genomtänkt, in i minsta detalj. De har bland annat valt att bara ha fönster i den sista delen, då du som gäst ska du kunna stänga ute verkligheten under spaupplevelsen. Du ska inte se om det regnar, haglar eller är solsken. Du ska kunna fly undan yttervärlden och låta spavärdinnan guida dig genom spaet för att du ska kunna nå total avslappning.

Efter att spavärdinnan serverat mousserande vin (eller äppelmust för den som önskar det) och presenterat sparitualen får du gå in i spaavdelningen. Där inleds behandlingarna med ett fotbad med salt. Du får även en fothammare för att få igång cirkulationen. Passa på att insupa den lugna och avslappnade atmosfären, ta in miljön och bara njut (och hamra på).
Sedan får du en ansiktsmask.Den får arbeta medan du sitter i en skön ångbastu med en doft av eukalyptus. På vägen ut finns varma, fuktiga handdukar att torka bort masken med.

Innan nästa bastu ska kroppen skrubbas med iskross för att få friska blodkärl. Is-skrubben är skön då kroppen kyls ner lite innan nästa bastu. Nu börjar du antagligen få en känsla för hur upplevelsen kommer se ut, med en värdinna som guidar dig och din grupp (man är en grupp på max 6 personer) vidare från station till station. Du behöver inte tänka alls, utan bara lyssna på hennes instruktioner, följa strömmen och slappna av.
Aromabastun är en traditionell torrbastu där du möts av en doft som ska verka lugnande, t.ex. mynta. Är det för varmt i bastun kan du gå ut och ta ett glas kallt vatten och pausa en stund. Efter ett dopp i poolen är det dags för turkisk Hamam. Där ska en person lägga sig på en härligt uppvärmd marmorbrits medan den andra svingar en tvålpåse för att sen pressa ut skummet över partnern. Sedan är det tvagning med tvätthandske där alla döda hudceller skrubbas bort och den nya, fina huden kommer fram. Efter att båda genomgått detta känner man sig otroligt ren och fräsch!
I Rasul, den nordafrikanska bastun, får du stryka ut mineralrik lera över hela kroppen. Den får verka medan du slappnar av i en behaglig ångbastu.

Efter en välbehövlig dusch efter leran får du massera in olja över hela kroppen. Denna torkar sedan långsamt medan du sitter och slappnar av under en bris som fiäktar dig torr.
Efter att du torkat och har fått mjuk och återfuktad hud är det dags att ta på sig badtoflor, badrock och gå in i eldrelaxrummet. I detta lugna rum ınns dubbelsängar som alla är riktade mot den stora öppna brasan i mitten av rummet. Där kan du dricka te eller vatten, äta nötter, frukt och choklad. Eller varför inte ta en kort tupplur nu när du ändå är sådär härligt avslappnad?
Sista delen av upplevelsen är den första där du får börja ta dig tillbaka till verkligheten, efter en tid utan vare sig fönster eller tankar på omvärlden. Det är ett långt rum med en lika lång pool med fönster längs med hela sidan. Där har du en helt fantastisk utsikt över den berömda Skrea strand med den långa bryggan. Du njuter i 38-gradigt vatten medan du kan se allt från solnedgångar till snösormar.
Efter två timmar på The Retreat Club kommer du känna dig både avslappnad, ren, återfuktad och förhoppningsvis ha mycket ny energi. Unna nu dig själv att ta en lugn kväll, det förtjänar du.

Text: Mikaela Hellström Foto: Nikolaj Alsterdal