Upplev Halland

0
3867
Naturupplevelser i Halland. En Fyr på en ö.

Naturupplevelser i hemlandet, i detta fall Sverige, känns extra viktigt en vår och sommar som denna. Det handlar nu om att uppleva våren och sommaren utan uteserveringarna och upptäcktsfärderna i ett annat land. Att gå på upptäcktsfärd i sitt eget hemland och kanske till och med sin egen stad kanske kan kännas lite trist. Men öppna turistögat hemma eller i en stad i närheten så hittar du allt och lite till.

Galgberget i Halmstad

Att vara utomhus i den friska luften är viktigt, både för kropp och för själ. Varför då inte kombinera att vara utomhus med träning? Utomhusgym finns det gott om i Halmstad. Bara Galgberget har mycket att erbjuda, en skog som ligger mitt i stan. Här finns motionsslingor att springa på, både 3 km och 5 km. Är du inte så mycket för att springa så finns även Hälsans Stig, en tydlig markerad stig som uppnår målet att röra sig minst 30 minuter om dagen och det är ”HjärtLugn” som äger konceptet men det är kommunen som sköter om Hälsans Stig och skapar den.  På Galgberget finns även Vapnö Grustäkt som ligger intill den 5 km långa motionsslingan. Det är bara att svänga av vid Flottiljvägen precis innan Vapnö kyrka så möts du av ett utomhusgym med hinderbana. Det finns till och med en klättervägg! Hur roligt är det inte med klätterväggar? Utmana dig själv och spring hinderbanan på tid, spring igen och se om du kan slå dig själv. Att kombinera träning med frisk luft är väl ändå det bästa?

Naturupplevelser och historielektioner i Falkenberg

Varför inte ta sig till Tullbron i Falkenberg för en liten historielektion och naturupplevelse i ett? Tullbron är en stenvalvsbro som byggdes i mitten av 1700-talet och går över Ätran. Tullbron binder samman Falkenbergs centrum med den södra delen av Falkenberg. Namnet Tullbron kommer från att fram till 1914 fick man betala tull för att komma in i staden.  Det sägs att oavsett väder och förändringar så står Tullbron där, trygg och stabil. Och vad behöver vi inte mer än trygghet just nu? Här leker laxarna under bron och Tullbron står där som en klippa att lita på.  Är du en nattuggla så är Tullbron upplyst och det går att se den vackra bron även mitt i natten.

I Falkenberg, längst med Ätran, finns Doktorspromenaden. Varför inte gå detta vackra stråk och känna ett lugn? Leva i nuet helt enkelt. Stråket heter Doktorspromenaden efter Doktor Gustaf Adam Ehrengranath som lät anlägga denna slinga på egen bekostad för 150 år sedan.

Friluftsliv, fiske och andra äventyr i Laholm

I den lilla charmiga staden Laholm finns det mycket naturupplevelser och ett av de många är Hökaslingan, Hökafältet. Här kan du springa eller promenera i ett vackert naturreservat som är en strandskog och eftersom våren verkar bjuda på mycket sol är det ett ypperligt tillfälle! Detta är bara en av de alla naturupplevelser Laholms kommun kan bjuda på. Du kan även fiska i Smedjeån i Mellby. En å som rinner ihop med Lagan. Här finns bland annat lax och abborre. Eller varför inte prova på lite standup-paddle (SUP)? Om det skulle vara en regnig dag så varför inte boka en av de sju idrottshallar och spela lite tennis? Så trots en liten stad finns det mycket den erbjuder och allt detta är bara ett litet urval. Kan ni tänka er?

Osbecks bokskogar

Under andra halvan av 1700-talet verkade en av Carl von Linnés lärjungar, Pehr Osbeck, som präst här. Pehr ville lära sig allt om teologi, naturhistoria och medicin. Pehr skrev ner alla sina iakttagelser om bokskogen som ligger nära samhället Hasslöv och det är tack vare detta vi idag vet så mycket om den. Ta med hela familjen på en utflykt i Osbecks bokskogar, vandra, grilla korv och upptäck utsikten över Hallandsåsen. Osbecks bokskogar gör sig som bäst under våren.

Naturupplevelser i Halland. Vandra i skog och stad.

Läs mer: https://vame.se/upplev-bjarehalvon/