Krav Maga Halmstad – Hårda tag och vänliga leenden

0
3832
Krav Maga Halmstad

På Krav Maga-klubben i Halmstad tränar deltagarna på att försvara sig mot överfall med knytnävar, knivar och andra vapen. Mellan de olika övningsmomenten märks den goda stämningen bland deltagarna genom stora leenden och höga skratt. Det är allvar och lek i harmoni. 

Krav Maga är en träningsform som samlar de effektivaste teknikerna i självförsvar. Teknikerna som används bygger på människans naturliga instinkter, som till exempel att man reagerar med att höja upp händerna för att skydda sig om något kommer farande mot ansiktet. Tanken är att teknikerna skall vara så effektiva som möjligt vid försvar mot en angripare. 

– Det är realistiskt självförsvar, berättar Patrícia Robinsson, huvudinstruktör för Krav Maga Halmstad. Det är ingen kampsport. Vi tävlar inte i Krav Maga och det viktiga är inte om det ser snyggt ut när man försvarar sig utan att så effektivt som möjligt avvärja en hotfull situation. 

Teknikerna utvecklades i Israel efter andra världskriget och har sedan dess spridit sig över världen. Idag utbildas försvars- och ordningsmakter i flera olika länder, och även kända organisationer som FBI, DEA och Frankrikes nationella insatsstyrka. I Sverige använder sig bland annat Försvarsmakten, Polisen och SÄPO av Krav Maga. 

I Halmstad tränas det Krav Maga tre gånger i veckan. Klubben använder sig av lokaler i Halmstad Arena och träffas på måndagar, onsdagar och lördagar. Utöver huvudinstruktören Patrícia och fyra andra instruktörer samsas nybörjare och mer erfarna utövare i lokalerna. 

Tränar försvar i nödläge

När Vamé är på besök står deltagarna utspridda i lokalen i par och tränar försvar mot knivattack medan Eminem och AC/DC pumpar i högtalarna. I mitten av lokalen brottas en äldre man med en ung kille och den ene har kopplat ett fast grepp om den andres nacke. Det finns deltagare i alla viktklasser och män och kvinnor möter varandra i övningarna. Allt för att alla skall få förbereda sig på scenarion från verkliga livet. Vid skarpt läge kan man inte välja sin motståndare. 

Eftersom träningen är till för att man skall kunna försvara sig i ett nödläge, anpassas teknikerna efter varje persons behov. Om någon har skador sedan tidigare får den anpassa det sätt som den skyddar sig på. Men alla kan vara med. 

Alla deltagare kommer med olika mycket erfarenheter och med olika bakgrund. Patrícia själv kom tidigare från bland annat taekwondo. 

– I taekwondo är det lite mer fyrkantigt med regler och det finns bara ett sätt som är rätt, förklarar Patrícia. I Krav Maga är det mycket mer fritt. Du kan improvisera lite. Det viktigaste är att du gör något istället för att vara passiv, för att ha en chans. 

Deltagarnas olika bakgrund är en av styrkorna med klubben. 

– Det finns de som har kampsportsbakgrund, förklarar Carl Bruhn, 45. Och de som är helt otränade när de börjar. Men alla anpassar sig efter varandra. Vi stora karlar till exempel kan ju damma på varandra rejält. 


Krav Maga Halmstad


Hela samhället representerat

Carl tycker att gruppen är som ett genomsnitt av samhället. Det är både kvinnor och män och deltagarna är i alla åldrar. Stefan Petersson, 64, hakade på sin dotter på träningarna och trivs väldigt bra. 

– Jag har ju inga planer på att använda kunskaperna, men bara vetskapen om att man kan försvara sig ger självförtroende och trygghet. 

Med på träningen är också Vamés egna chefredaktör, Amanda Hajney, som nyligen började träna i klubben. 

– Det är en riktigt rolig träning i den meningen att den är omväxlande och utmanande, säger hon. Att det också är en träningsform som lär ut nyttiga kunskaper gör det hela ännu bättre. Perfekt för någon som jag som alltid strävar efter att vara tidseffektiv och slå två flugor i en smäll. 

En av de yngsta deltagarna är Vilhelm Malm, 18, och han uppskattar den fina gemenskapen. 

– Tidigare tränade jag bland annat boxning, men det här är bättre, säger han. Här tränar vi aggressivt och hårt men man är inte arg på varandra. Det är bra sammanhållning. För ett tag sedan gick vi och käkade middag tillsammans. 

Kommer varandra nära

– Man lär känna varandra väldigt fort när man pucklar på varandra, förklarar Markus Idoffsson, en av instruktörerna. 

Utöver förmågan att kunna försvara sig själv om det skulle behövas erbjuder Krav Maga också träning för hela kroppen. Det är ett omväxlande och lärorikt sätt att träna och det ger både kondition och kunskap. Träningen ger bättre kroppskontroll och man mår bättre. 

– Krav Maga ger även fördelar allmänt i livet, säger Patrícia. Du blir mer observant på din omgivning. Det gör dig till en bättre förare. Dina reflexer blir snabbare och du agerar bättre under stress. Krav Maga gör också att du blir mer ödmjuk. En bättre människa. 

Utöver klubbträningarna varje vecka arrangerar Krav Maga Halmstad olika events under året. Eventen är öppna för alla, även om man inte är medlem, och man behöver inte ha någon erfarenhet av självförsvar eller Krav Maga för att få komma. 

21 och 22 mars anordnas ett öppet seminarium i självförsvar. Övningarna kommer att gå ut på att försvara sig med hjälp av någon form av vapen i handen. Gästinstruktör under helgen är Alexander Zhelezniak, grundare av ACT – Armed Combat and Tactics, från Israel. 

Under 2020 kommer det också anordnas tjejevent, då tjejer får möjlighet att själva prova på självförsvar och stärka självförtroendet. Det första eventet infaller preliminärt 2 maj. Då kommer det vara en självförsvarskurs med Madeleine Vall Beijner, tidigare världsstjärna inom thaiboxning. 

Information och uppdateringar: facebook.com/KravMagaHalmstad/

Läs också: https://vame.se/heart-city-sirens/