Vamé reder ut begreppet IPA

0
4727
Vad skiljer olika Ipa?

Låt oss vara ärliga; att hitta rätt bland alla olika IPA kan vara en riktig djungel! 

Dubbel-IPA, NEIPA, Session IPA. West Coast IPA… Det finns en rad olika sorters IPA som vid första anblick kan vara förvillande lika. Men om man börjar jämföra de olika ölen så skiljer det faktiskt en hel del. 
IPA är en förkortning för “Indian Pale Ale”. Vilket är ett namn som funnits med sedan i början av 1800-talet och har sitt ursprung i den engelska kolonialtiden då bryggerierna bryggde öl som sedan skeppades över till de engelska trupperna i Indien.

3 sorters IPA


Så vad är det då som skiljer dessa olika IPA? Låt oss reda ut det hela! Till vår hjälp har vi använt tre av Halmstad Brygghus olika IPA.  

Vad skiljer olika Ipa?

Session IPA 

Nissastrand Session IPA 

 En IPA med lägre alkoholhalt kallas för session IPA. Namnet antyder att alkoholhalten är något lägre än vad som är vanligt i IPA och att ölen därför kan drickas en hel kväll, en hel session. Brygghusets Session IPA har en stor fruktighet och moderat beska som denna öl till en perfekt sommaröl. Den innehåller doft av färsk citrus och en hint av svartpeppar.

Nya världens IPA

Söderkajs IPA 

Likt en vinmakare som pratar om viner från gamla respektive nya världen så pratar bryggarna om humle från gamla världen (Europa) respektive nya världen (de övriga kontinenterna). Ursprungligen bryggdes IPA i England och då användes den inhemska humlen, men nuförtiden är det vanligast att humlen odlats utanför Europa. Humlen från den nya världen brukar beskrivas med ord såsom tall, citrus, tropisk frukt, medan humle från gamla världen brukar beskrivas med ord såsom gräsigt och örtigt. 

I Söderkaj IPA skriver brygghuset att det är humlen från Oceanien som ger ölet dess karaktär av tropisk frukt och det är relativt lätt att hitta både doft och smak som drar åt mango och papaya.  

Västkust-IPA eller Östkust-IPA? 

 Alets West coast IPA 

 I USA är IPA uppdelad i antingen västkust-IPA eller östkust-IPA. Det som skiljer dessa båda åt är bland annat färg, grumlighet och beska. 

IPA från östkusten är mer maltig och mörkare och innehåller mer karamelliga maltsorter medan IPA på västkusten har mer fokus på humlearomen. På senare tid har västkust-IPA gått ännu mer mot en kraftig humlearom, bland annat genom att dra ner på beskan något. Brygghusets västkust-IPA har en fruktig smak med tydlig beska med inslag av aprikosmarmelad, apelsin, knäck och honung. 

Så där ja, nu hoppas vi att de flesta frågetecken är utredda och att ditt IPA-självförtroende vuxit rejält. Vill du ändå lära dig mer om olika ölsorter kan du göra det här: https://halmstadbrygghus.se

Läs också: https://vame.se/nudelskolan/