TRENDSKAPAREN STÄLLER UT KONST I INREDNINGSBUTIKEN

0
2241

Vill man titta på och eventuellt köpa konst, så har det fram till nu främst inneburit att besöka ett galleri eller konstnärens ateljé. Vanligtvis i en vit avskalad lokal med tavla efter tavla på rad eller i trave efter trave hos konstnären själv. Det kan vara svårt för köparen att känna efter om målningen eller skulpturen verkligen kommer att passa in i det egna hemmet, eller för den delen, vad som inredningsmässigt kan lyfta konstverket.
Detta ville ägaren till inredningsbutiken Stil & Trend i Falkenberg, Katharina Olsson Öberg, hjälpa till med. Hon tog in konsten i sin butik så den fick gifta sig med inredning och färgerna i hennes sortiment på soffor, kuddar, bord och andra inredningsdetaljer.
– Jag kom på att jag ville göra något nytt och tillföra något mer och då kom det till mig att jag skulle ha konst här i butiken, för det var dags att koppla ihop konst och design, berättar en entusiastisk Katharina under premiärvernissagen.

I butiken har det hängts tavlor och placerats skulpturer i miljöer som mer liknar designmedvetna hem gällande färg och form. Det avskalade som man brukar mötas av i ett klassiskt galleri är som bortblåst.
– Jag tror detta är helt rätt sätt att sälja konst på, säger Pauline Lindberg, som är den ena av två konstnärers alster som ställs ut denna dag. Hon är en väletablerad konstnärinna som bor i Helsingborg men med rötter ifrån New York, vilket känns i hennes måleri. För henne är detta ett nytt och spännande grepp att få visa upp sina alster på.
– Jag tror faktiskt att detta ligger i tiden. Det är allmänt känt att gallerierna har haft lite svårigheter de senaste åren att dra folk och vi konstnärer måste hitta nya vägar att nå ut till vår publik, berättar Pauline och samtidigt ser hon sig runt bland folkskaran som mer och mer börjar att trängas i butiken, som till dagen också blivit galleri. I glas hälls det upp bubbel och tilltugg delas ut till de nyfikna besökarna.

– Det är verkligen en lyckad utställning lokalmässigt. De har färgsatt väggarna snyggt för konsten, så jag gillar det mycket. Konsten kommer verkligen till sin rätt här inne, säger Carina Gunnarsson, som är en av besökarna och som dagen till ära hittat flera konstverk som hon skulle kunna tänka sig att köpa.
– Definitivt. Här är väldigt mycket fint så det kan bli dyrt. Nästan så man börjar svettas lite, men helt klart mycket att tänka på, säger hon leende.
Det konstverk som Carina Gunnarsson främst siktat in sig på är en liten kul fågel i blått och gult som är format av metallnät av konstnärinnan Ylva Jonsson, som också är på plats under dagens vernissage. Förutom de små fåglarna så gör hon också nakna kvinnokroppar i metallnät i olika färger och storlekar.
– Jag sökte ett sätt att uttrycka mig på, hade önskat att jag kunde rita eller måla, men så hittade jag detta fantastiska material – metallnät av olika sorter, så jag hittade min nisch. Det första som blev var de här kvinnokropparna som bara böljar. Jag tycker det är häftigt att kombinera det här hårda och ganska stela materialet och forma det till något mjukt och sinnligt, säger Ylva.

Efter en lyckad vernissage med många nöjda besökare som kanske inte tagit sig till ett vanligt galleri, så känner Stil & Trends ägarinna Katharina att satsningen var helt rätt. Hon hoppas att Paulines och Ylvas konstverk ska sälja på bra, för om bara en månad ska en ny konstnär och dennes alster ta plats i inredningsbutiken på Storgatan i Falkenberg. Planen är att ha en ny vernissage i månaden med en eller två konstnärer inom klassiskt måleri, skulptur eller fotokonst.
– Tanken är ju att man som kund lättare ska kunna föreställa sig hur det skulle se ut i egna hemmet. Konst hemma brukar inte domineras av enbart en konstnär, utan man blandar ofta flera konstnärer på samma vägg. Därför försöker jag ställa ut två konstnärer samtidigt, som kompletterar varandra, så kan man enklare få tips på hur man får ihop det, berättar Katharina.

Att Katharina går sina egen väg kan man förstå. Inte nog med att tavlorna och skulpturerna gör hennes inredningsbutik mer unik gentemot andra inredningsbutiker. Hon väljer numera att inte åka på de klassiska inredningsmässorna i Stockholm som alla andra gör, utan väljer hellre att åka till Paris – allt för att hitta det där unika som ska tilltala hennes kunder som inte bara kommer från Falkenberg, utan även från stora delar av Halland med omnejd.

Text & Foto: Fredrik Almryd

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här