Från trubadur till hitmakare

0
2696
Tim Damerau är artist i Halmstad
Tim Damerau är musiker som skriver och sjunger egna låtar.

Det började med att han fick hänga på farsan på gig, som spelade i bandet Simpkins. Det var där och då han fick upp ögonen och öronen för musiken. Men det dröjde ett tag innan han själv vågade ta plats. Tim Damerau är trubaduren som gått från att gömma sig längst bak på scenen till att ta kontrollen över mikrofonen i rampljuset. 

Tim föddes i Askim, strax utanför Göteborg, men 1999 drog flyttlasset till Kungsbacka tillsammans med resten av familjen. Han var ganska blyg som barn, i alla fall när det gällde framföranden på scen. Trots att han hittade musikintresset tidigt så vågade han aldrig riktigt visa sina talanger. Han löste det genom att först bli trummis. 

– Som trummis är du med om allt det roliga på scen men du slipper stå i det direkta rampljuset, säger Tim med ett leende när vi ses en solig vårdag på Vamés kontor. 

Började skriva låtar på gymnasiet

Under gymnasiet gick Tim musikproduktion och det var även där han började skriva låtar. 

– Jag har störst fokus på texten under mitt låtskrivande. En bra text är viktigare än en bra melodi, men självklart är det kombinationen som gör helheten, berättar Tim. 

Från början skrev Tim många texter på engelska. 

– Men jag fick höra att jag var kass på engelska, säger Tim med ett leende och fortsätter: Så jag gick över till att skriva på svenska, vilket visade sig vara mycket bättre. Jag tycker om att skriva detaljerat. Många textförfattare som skriver på svenska verkar generellt vara lite rädda för just det, detaljerna, särskilt kring sex. Det är som att vi svenskar är lite fina i kanten och inte riktigt vågar uttrycka oss så som vi egentligen skulle vilja. Jag ser inga problem med det, tvärtom. 

Fick napp via Facebook

För några månader sedan lade Tim upp en låt på sin Facebooksida. Kort därefter hörde ett skivbolag av sig och berättade att de var intresserade av ett samarbete. I början av januari släppte han sin första låt, som i skrivande stund har runt 30 000 streams på Spotify. 

– I nuläget har jag mellan 500-1000 lyssningar om dagen, och det är skitkul, säger Tim glatt. 

Låten “Du vet vad jag vill” handlar om kärlek. 

– Jag skrev den en dag när jag låg hemma i sängen och saknade en viss person. Låten innehåller precis sådär mycket detaljer som jag gillar. Jag tror att andra kan relatera till texten också, och att det är därför den blivit omtyckt, berättar Tim. 

I slutet av mars är det tänkt att Tim ska in i studion igen och spela in fler låtar. Men tills dess är det flera liveinspelningar planerade. 

– Jag har precis gett mig ut på en liten turné runtom i olika köpcenter. Normalt spelar jag på krogar, men alla går ju inte till krogen, och därför missar jag en potentiell publik. Jag har ett gäng gig planerade, bland annat på Hallarna och i Gallerian Varberg i påsk. 

Så nu kan den som vill lyssna på Tim göra så under både shoppingrundan och barrundan. Och den 28 mars släpps även hans nästa singel, så se till att hålla utkik efter den! 

Text: Amanda Hajney


Läs också: https://vame.se/jubel-vi-vill-gora-musik-man-mar-bra-av/