Kärleken till musiken driver Scotts vidare

0
4446
Roberto Mårdstam om bandet Scotts

2008 kom genombrottet i Dansbandskampen och 2009 var de med i Melodifestivalen. Vamé har tagit sig ett snack med Scotts basist Roberto Mårdstam som berättar om bandets början, vad bandet gör idag och livet som dansbandsmusiker. 

Scotts startades 1992 i Lidköping av bland annat Henrik Strömberg, som idag är bandets sångare. I början bestod bandet av Henriks närmaste släkt och vänner och de spelade en äldre typ av dansbandsmusik. Under åren som gått har bandets musik blivit modernare och medlemmar har kommit och gått. En som bestått är Roberto Mårdstam, bandets basist sedan 2003. Andra medlemmar i bandet idag är keybordisten Claes Linder och trummisen Jakob Lindahl. 

Antalet spelningar per år har varierat under bandets 28 år som aktiva. Under mitten av 00-talet hade bandet ungefär 50-60 spelningar om året. De kunde dock inte leva på dessa spelningar, men trots det fanns drivkraften kvar tack vare kärleken till musiken. Det var skoj att spela live inför publik utan en direkt målsättning. Sedan kom Dansbandskampen och exponeringen som förändrade situationen. 

– Det var jättestor skillnad. Det var lapp på luckan efter det, berättar Roberto. 

Genombrott i Dansbandskampen

Bandet kom att bli heltidsmusiker och snöbollen var i rullning. Året efter Dansbandskampen var Scotts med i Melodifestivalen och de kommande åren hade bandet runt 130 spelningar om året. Oftast var det, som Roberto sa, lapp på luckan vilket betyder att det var slutsålt och spelningarna kunde vara lite varstans, bland annat i folkparker, på nattklubbar och på festivaler. Runt 2016 började de trappa ner och idag har de runt 60-70 spelningar per år. Spelningarna sker numera främst under sommarhalvåret mellan maj och september och under december med fokus på julbord och företagsevent. 

När bandet inte har några spelningar inbokade arbetar medlemmarna på olika jobb. Roberto, som bor med sin fästmö och 3,5-åriga sonen i Halmstad, arbetar några dagar i veckan på familjeföretaget ”Lack och Färgprodukter” i staden. Ett jobb som är förstående i schemaläggningen till en musiker som ibland är iväg på olika spelningar. Roberto lägger dock inte musiken helt åt sidan när han inte har spelningar utan arbetar nästan varje dag med musiken. När han inte umgås med familjen, eller utnyttjar sin kunskap som halvt utbildad byggnadsingenjör, brukar han bland annat sitta med bandets administrativa uppgifter eller något musikprojekt. Han har även en studio hemma som underlättar det arbetet. 

– Musiken är ju min hobby och mitt leverne. Det går nog inte en dag utan att jag sitter och grejar med någonting. 

Stundtals glamouröst

Livet som dansbandsmusiker kan tänkas vara glamouröst. Man får åka land och rike runt, uppträda live och uppleva mycket. Men det är egentligen som vilket arbete som helst menar Roberto. Bilden av att det skulle vara glamouröst är dock något han ändå håller med om. 

– Det kan man väl säga att det är. Man gör ju ändå något man tycker om och tycker är roligt. Och att man får jobba med det. 

Så hur ser en typisk arbetsdag ut för ett dansband på turné? Om de har en spelning någonstans åker de vanligtvis dit på eftermiddagen. Sedan ska ljudanläggningen byggas upp inför kvällens spelning. Efter spelningen måste ljudanläggningen tas ner, vilket kanske är det minst glamourösa i livet som dansbandsmusiker. Efter det åker de till nästa ställe, oftast redan samma natt, för att göra om samma sak. Det som driver dem fortfarande är kärleken till musiken, den härliga känslan att uppträda live inför sin publik och att få jobba med något de tycker om. 

Text: Gustav Enstedt


Läs också: https://vame.se/funkisfestivalen-deltavling-i-halmstad/