Din hjärna lurar dig!

0
3300
Tro på din egen förmåga

Ofta får jag frågan hur jag håller mig motiverad. De som känner mig vet vilka framsteg jag har gjort och vilka bakslag jag har fått under mina år som självutnämnd entreprenör. Hemligheten är att jag inte låter mig luras av hjärnan.

För stunden är det självklart svårt att inte låta sig påverkas av negativa händelser. Det händer även att jag ibland hör en självkritisk inre röst. Jag har lärt mig att snabbt fånga upp den för att återställa ordningen. Låt inte hjärnan sätta självkänslan i gungning.

Det handlar om att utveckla resistens mot bakslag. Man måste lära sig att lura sin egen hjärna när den har bestämt sig för att spela ett spratt. Du har säkert hört uttrycket ”fake it ’til you make it” men kanske aldrig riktigt reflekterat över det.

Målinriktad handling

Jag hör ofta folk prata om vad de skulle vilja göra, men som aldrig blir av. Anledningen varierar – man tror att man inte är tillräckligt bra, inte är rätt person eller att man saknar erfarenhet. När man tänker att man inte har potential nog vidtar man inte någon vettig åtgärd. Nästa steg blir att om man inte utför någon målinriktad handling uppnår man inget bra resultat. Så förenklat; tron på låg potential är lika med låg handlingsförmåga som är lika med lågt resultat. Där talar hjärnan om för en att det inte är lönt att ens försöka, därför avstår man.

Häri ligger nyckeln till framgång. Att förstå att det är aktiva val och handlingar som producerar de specifika resultat man vill uppnå i livet. Vill man uppnå bra resultat måste man börja stärka tanken om sin egen potential. Lura hjärnan till att tro att allt är fullt möjligt och att börja intala sig själv på riktigt att så är fallet. Ett exempel: Vill man gå ner i vikt måste man vidta åtgärder. Men innan man tar tag i sin handlingsplan måste man ha talat om för hjärnan att man kan gå ner i vikt, inte lite heller utan mycket. Säger din inre röst något annat måste du lära dig att överrösta den.

Det vackra med processen är att positiva resultat förstärker vårt inre trossystem som i sin tur göder tron om den egna potentialen. Så ju fler önskvärda resultat vi uppnår desto säkrare blir vi på att saker och ting kan bli gjorda och att inget är omöjligt. Det är vad som motiverar mig.

Text: Selim Kalkan
Entreprenör & investerare Kalkan Group AB

FB: @KalkanGroup Insta: @mr_kalkan

Läs också: https://vame.se/en-helande-verklighetsflykt/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här